MAINOS

Suomen nuoret leijonat lähtevät pian taistoon jääkiekon MM-kisoissa

MAINOS -

Viime vuosina Suomen nuorten jääkiekkojoukkueilla on mennyt kisoissa varsin hyvin varsinkin alle 20-vuotiaiden miesten kansainvälisissä sarjoissa.

On siis odotettavissa, että myös jääkiekon nuorten MM-kisoista on tulossa menestystä, mikäli onni on nuorten leijonien puolella. Kyseessä on yksi kovimmista jääkiekkoturnauksista maailmassa, jossa nuoret kiekkoilijat pääsevät kenties ensi kertaa pelaamaan maailman huippupelaajia vastaan.

MM-kisat järjestetään tänä vuonna Kanadassa

Pelit pelataan tällä kertaa Kanadassa Edmontonin ja Red Deerin areenoilla ajan jaksolla 26.12.2021-6.1.2022. Turnaus järjestetään perinteiseen tapaan vuoden vaihteessa tapaninpäivänä, jotta pelit eivät osu päällekkäin aikuisten MM-kisojen kanssa, jotka useimmiten järjestetään keväällä tai alkukesästä. Moni suomalainen jääkiekonystävä istahtaakin joulun jälkeen seuraamaan tätä jännittävää taistoa nuorten jääkiekkopelaajien välillä.

Nuorten MM-kisoja pidetään maailman kovatasoisimpana jääkiekkoturnauksena

Vaikka miesten MM-kisoja pidetään useimmiten kaikkein kovimpana turnauksena maailmassa, on jääkiekon nuorten mm jopa kovatasoisempi turnaus, sillä pelaajat ovat parhaassa pelikunnossaan alle 20-vuotiaana.

Miesten MM-kisoissa on mukana myös vanhempia pelaajia, jotka ovat nähneet jo parhaimmat hetkensä. Tämän takia monet tykkäävät seurata nuorten peliä, sillä nuorten turnaukseen osallistuvat pelaavat todennäköisesti seuraavina vuosina miesten tai naisten maajoukkueessa.

Pelaajat ovat siis tulevia tähtiä, jotka ovat vasta uransa alussa ja lähes kaikki Suomenkin maajoukkuetähdet, kuten Teemu Selänne, ovat joskus aikoinaan pelanneet nuorten maajoukkueessa. MM-kisoissa pelaaminen on monelle nuorelle jääkiekkoilijalle todellinen näytön paikka, jonka kautta saa myöhemmin paikan NHL-sarjoissa tai virallisessa Suomen maajoukkueessa. Tästä syystä Suomenkin nuoret pelaajat pistävät kisoissa parastaan.

Viime vuosien kisojen pohjalta voi ponnistaa korkealle

Suomessa nuorten MM-kisoihin ei kuitenkaan ole kiinnitetty riittävästi huomiota, vaikka nuoret leijonat ovatkin menestyneet todella hyvin. Suomi on tähän mennessä voittanut nuorten jääkiekon MM-kisat viisi kertaa ja viimeksi Suomen nuoret jääkiekkoilijat voittivat mestaruuden vuoden 2019 kisoissa Yhdysvaltoja vastaan tuloksella 3–2.

Viime kisoissa vuoden 2021 vaihteessa Suomen nuorten miesten joukkue voitti pronssia, kun kultaa voitti USA:n joukkue ja Kanada jäi hopeasijalle. Pronssisija ei ole todellakaan ole huono saavutus noin kovatasoisessa jääkiekkoturnauksessa.

Nuorten joukkue on pelannut vastakkain näiden kovien joukkueiden kanssa ja tottunut jokaisen maajoukkueen taktiikoihin. Jos joukkueella on siis onnea ja taitoa, pystyvät he nujertamaan myös USA:n ja Kanadan joukkueet, joiden pelaajista monet ovat harjoitelleet kovissa NHL-liigoissa.  

Vastassa on kovia joukkueita

Jääkiekon nuorten MM-kisojen kärkisijoista tappelevat joukkueet ovat maailman kovimpia joukkueita, joiden riveissä pelaavat tulevat tekemään myöhemmin historiaa. Kaikkien joukkueiden pelaajat ovat ikäryhmänsä parhaimpia pelaajia, jotka ovat monella tasolla hyvin tasavertaisia.

Nuorten joukkueisiin liittyy joka vuosi uusia jääkiekkotähtiä, jotka yllättävät taidoillaan. Suomi, Ruotsi, USA, Kanada ja Venäjä ovat useimmiten kärkisijoilla, mutta joka vuosi on erilainen. Nuorten joukkueiden kokoonpano vaihtuu nopeasti sitä mukaa, kun nuoret jääkiekkoilijat täyttävät 20 vuotta ja Suomenkin joukkueeseen liittyy muutamia uusia tuttavuuksia, jotka pääsevät ensi kertaa näyttämään taitojaan yhdessä kovimmista jääkiekkoturnauksista maailmassa.

Ketkä ovat Suomen joukkueen suurimpia lupauksia?

Kaikki Suomen miesten U20-joukkueessa pelaavat ovat Suomen kovimpien joukkueiden pelaajia esimerkiksi Ilveksen, Tapparan, Kärppien ja Rauman Lukon joukkueista. Koossa on siis joukko pelaajia, joilla on hyvin erilainen tausta ja jokainen pääsee pelaamaan vahvinta paikkaansa, oli se sitten puolustaja, hyökkääjä tai maalivahti. Toki mukana on myös monia vaihtopelaajia, jotka eivät pääse kentälle yhtä usein kuin joukkueen parhaimmat pelaajat, mutta jotka ovat edelleen tärkeässä roolissa, jos kentällä sattuu onnettomuuksia, mikä on melko yleistä jääkiekossa.

Tulevissa MM-kisoissa pelaa monia tulevia lupauksia, kuten kapteeni Anton Lundell, maalivahti Kari Piiroinen, joka pääsi pelaamaan NHL-liigassakin, viime MM-turnauksessa parhaaksi puolustajaksi valittu Topi Niemelä sekä kova maalintekijä Roni Hirvonen. Kovista ja taidokkaista pelaajista ei Suomen alle 20-vuotiaiden joukkueella ole siis puutetta.

Moni on päässyt harjoittelemaan kovissa liigoissa ennen MM-turnausta ja valmiina suureen koitokseen. Tämän lisäksi tulevaan kisajoukkueeseen on tulossa uusia pelaajia, jotka pääsevät pelaamaan MM-kisoissa ensi kertaa.

Mikä on salaisuus voittoon jääkiekon MM-kisoissa?

Tietenkin pelaajien hyvä pelitaito on tärkeää, sillä yleensä riittää, että joukkueessa on muutama erittäin hyvä pelaaja, jotka hoitavat esimerkiksi maalinteon ja puolustuksen loistavasti. Toisaalta myös tasaisen vahvoja pelaajia tarvitaan, eikä kaikkien pelaajien tarvitse osata tehdä hattutemppuja, joilla ottelu voitetaan.

On erittäin tärkeää, että myös maalivahti osaa hoitaa tehtävänsä hyvin samalla, kun puolustajat pyrkivät estämään laukaisut maalia kohti. Tätä ei kuitenkaan voi kokonaan estää, kun vastassa on USA:n ja Kanadan kaltaisia jääkiekkojättejä, joten maalivahdin torjuntatekniikan on oltava kunnossa.

Lisäksi jääkiekossa hyvä joukkuepeli ja taktiikka on pelitaidon rinnalla tärkeässä roolissa. Useimmiten voittajajoukkue pelaakin hyvin yhteen joukkueena, jolloin puolustus ja hyökkäys tekevät hyvää yhteistyötä.

Monesti joukkueet ovat harjoitelleet erilaisia pelikuvioita jo etukäteen, jotta niitä voitaisiin käyttää myös virallisissa peleissä. Vaikka pelitaidossa olisikin siis parannettavaa, voi hyvällä taktiikalla hämätä vastustajaa niin, että kiekon saa sujautettua vaivattomasti maaliin.

Toki jääkiekko on myös hieman odottamaton urheilulaji, jossa saattaa tapahtua mitä tahansa hetkenä minä hyvänsä. Jos joku pelaajista tekee esimerkiksi viime minuuteilla virheen ja joutuu jäähylle, saattaa se kääntää koko pelitilanteen päinvastaiseksi varsinkin silloin, kun joukkueet ovat hyvin tasavertaisia. Varsinkin loppuotteluissa on hyvin vaikea ennustaa, kumpi joukkue tulee voittamaan, sillä kaikkein kovimmilla joukkueilla on kaikilla omia vahvuuksia, joiden avulla ottelun pystyy voittamaan.

MM-kisoja odotellen

Jääkiekon nuorten MM-kisat ovat siis yksi odotetuimmista jääkiekkotapahtumista, joiden otteluissa maailman kovimmat nuoret pelaajat pääsevät näyttämään parastaan. Myös Suomen joukkueella on toivoa päästä kärkisijoille, mikäli joukkueen pelitekniikka on kunnossa ja onneakin on mukana matkassa.