Neljä yleisintä myyttiä ja uskomusta lainojen kilpailuttamisesta

Lainojen kilpailuttamisella tarkoitetaan sitä, että lainanottaja etsii edullisimman tarjouksen. Tämän tarkoituksena on säästää laina-aikana, kun varsinaisen lainasumman päälle tulee mahdollisimman vähän korkoa ja muita kuluja.

Lainatarjousten kilpailuttaminen on aina järkevää, koska lainojen hinnoissa on eroja. Jos kilpailutusta ei tee, voi päätyä maksamaan samasta lainasummasta jopa satoja euroja suuremmat kulut takaisinmaksun aikana.

Kilpailuttamiseen liittyy useita myyttejä ja uskomuksia, joiden takia se saatetaan jättää tekemättä. Olemme koonneet tähän artikkeliin niistä neljä yleisintä ja kerromme samalla, miksi nämä uskomukset eivät pidä paikkaansa.

Lainan kilpailuttaminen on turhaa

Yleisin lainojen kilpailuttamiseen liittyvä myytti on, että se on täysin turhaa. Luullaan, että lainoja kilpailuttamalla saavutetaan vain vähän tai ei lainkaan hyötyä, vaikka asia on täysin päinvastoin.

Lainan hinta muodostuu kaikista niistä kuluista ja korosta, joita kertyy koko takaisinmaksuajan aikana. Lainaa lyhennetään kuukausittain, ja varsinaisen lainanlyhennyksen lisäksi maksetaan myös korko ja muut kuukausittaiset kulut. Mitä isompia nämä ovat, sitä kalliimmasta lainasta on kyse.

Vakuudettoman lainan kokonaiskustannuksiin vaikuttaa muun muassa hakijan oma taloudellinen tilanne, maksukyky ja lainantarjoajan hinnoittelu.

Hinnoissa on isoa vaihtelua, ja saman hakijan saamissa lainatarjouksissa saattaa olla jopa satojen eurojen eroja. Kun lainasumma on iso ja laina-aika pitkä, voivat erot kasvaa jopa tätä suuremmiksi.

Etsimällä edullisimman vaihtoehdon voi säästää ison rahasumman, jonka voi käyttää vaikka siihen, että maksaa lainan nopeammin takaisin.

Lainojen kilpailuttaminen on vaikeaa

Toinen lainojen kilpailuttamista koskeva uskomus on, että se on vaivalloista. Näin ei kuitenkaan ole, ja lainan kilpailuttaminen netissä on helppoa ja nopeaa erityisesti silloin, kun ottaa avuksi kilpailutuspalvelun.

Vakuudettomien lainojen kilpailuttaminen onnistuu netissä, ja lainatarjouksia saa heti hakemuksen lähettämisen jälkeen. Kilpailuttamista ei kannata tehdä itse, koska laajan vertailun toteuttaminen vaatisi jopa kymmenien hakemusten täyttämistä. Kun hakemuksen täyttää kilpailutuspalvelun sivuilla, yhden hakemuksen täyttäminen riittää.

Kilpailutuspalvelu välittää sen hakijan puolesta eteenpäin yhteistyökumppaneilleen. Näin hakemusta ei joudu täyttämään erikseen joka pankin ja rahoituslaitoksen sivuilla.

Vastauksia ei tarvitse odottaa kauan, ja yleensä ensimmäiset tarjoukset saapuvat melkein heti hakemuksen lähettämisen jälkeen. Tämän jälkeen tarjouksia pääsee vertaamaan toisiinsa ja niiden joukosta voi poimia edullisimman hyödynnettäväksi.

Lainan saa aina edullisimmin omasta pankista

Myös kulutusluottoa hakiessa ajatellaan, että lainan saa edullisimmin sieltä, missä myös muu pankkiasiointi on. Tämä on kuitenkin myytti, joka ei pidä paikkaansa.

Lainojen kilpailutukseen kannattaa ottaa mukaan mahdollisimman laajasti eri pankkeja ja rahoituslaitoksia, jotta löytää edullisimman tarjouksen. Suomessa toimii myös iso määrä muista Pohjoismaista kotoisin olevia pankkeja ja rahoituslaitoksia, joista voi saada lainaa kotimaisia pankkeja edullisemmin.

Digitaaliseen asiointiin keskittyneiden pankkien kulurakenne on usein isoja pankkeja kevyempi, mikä mahdollistaa edullisemman lainan tarjoamisen. Myös keskittyminen yhteen tai vain muutamaan tuotteeseen voi mahdollistaa sen, että lainojen kustannukset eivät ole isojen pankkien tasolla.

Keskittäminen ei kuitenkaan kannata aina - varsinkaan silloin, kun haetaan lainaa. Keskittämisen sijaan kannattaa vertailla lainoja ja valita se vaihtoehto, joka on edullisin.

Lainoja ei kannata kilpailuttaa enää lainan ottamisen jälkeen

Lainojen kilpailutukseen liittyy myös uskomus, että lainaa ei kannata enää kilpailuttaa sen ottamisen jälkeen. Tämäkin on pelkkä myytti, joka ei pidä paikkaansa.

Jo otetut lainat voi ja kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti. Jos kilpailuttamisen tuloksena löytää edullisemman lainatarjouksen, vaihtaminen todennäköisesti kannattaa. Käytännössä tällöin aiempi laina maksetaan uudella lainalla pois, minkä jälkeen keskitytään lyhentämään uutta edullisempaa lainaa.

Useimmat pankit ja rahoituslaitokset tarjoavat myös mahdollisuuden maksaa lainan kokonaisuudessaan pois sovittua nopeammin. Tästä on kuitenkin oikeus veloittaa tiettyjä kuluja, jotka kannattaa huomioida kilpailutusta tehdessä. Lainan vaihtaminen kannattaa vain, jos uusi laina tuo säästöä.

Jos on ottanut useampia pieniä luottoja, voi harkita lainojen yhdistämistä. Myös lainoja yhdistellessä kannattaa aina tehdä kilpailutus, jotta yhdistely tuo suurimman mahdollisen hyödyn.

Lainojen kilpailuttaminen kannattaa aina, koska on turhaa maksaa liikaa korkoa ja kuluja lainasumman lisäksi. Kilpailuttamisen apuna voi käyttää kilpailutuspalvelua, jolloin se käy hetkessä. Myös jo olemassa olevat lainat voi kilpailuttaa ja vaihtaa lainantarjoajaa, jos kilpailutus auttaa löytämään edullisemman lainan.