Mihin pikavipin ottajan on syytä varautua Suomessa?

Kuva:

Viimeisimpien, vuoden 2014 tilastojen mukaan, Suomessa myönnettiin vuoden aikana 410 878 pikalainaa. Vaikka pikalainojen ottamiseen liittyy riskejä, niitä otetaan edelleen Suomessa laillisesti toimivista pikalainayrityksistä. Tästä syystä on erittäin tärkeää, että pikavipin ottaja osaa varautua oikein jo ennen lainan ottamista.

Mikä on pikavippi?

Ensinnäkin lainanottajan on oltava täysin perillä siitä, millainen laina pikavippi oikein on. Kyseessä on lyhytaikainen ja vakuudeton kulutusluotto, jota haetaan lainanantajan verkkosivustolla tai tekstiviestillä. Yleensä lainasumma on vain 50 € - 1000 € eli suuria summia ei pysty lainaamaan. Keskimäärin pikalaina on maksettava takaisin keskimäärin 3 kuukauden kuluessa.

Pikavipin tarjoajia on hyvä vertailla ennen lainan ottamista

Suomessa toimii 2014 tilastojen mukaan 47 pienlainayritystä, joista lainanottaja voi valita. Moneezy lainavertailu palvelu voi auttaa näiden lainojen vertauksessa, jotta voit löytää sinulle sopivimman tarjouksen helposti. On siis tärkeää vertailla erilaisia lainantarjoajia, joiden hinnat ja edut ovat erilaisia. Kannattaa tutustua myös lainan ehtoihin, sillä aivan liian usein ehdot ohitetaan turhan äkkipikaisesti. Lainaa ei koskaan pidä ottaa hetken mielijohteesta, vaan lainan ottamista on syytä aina pohtia pidempään.

Hae lainaa vain laillisilta pikalainayrityksiltä

Valitettavasti lainamaailmassa voi törmätä myös huijauksiin, joilta jokaisen pienlainanottajan on syytä suojautua. Lainaa ei esimerkiksi koskaan anneta luottotiedottomalle, sillä hän ei pysty todistamaan pystyvänsä maksamaan lainansa ajallaan takaisin. Lailliset lainayritykset tarjoavat lainaa myös ilman maksuja ennen lainan saamista. Kannattaa siis olla varovainen yritysten kanssa, jotka lupaavat liikaa ja vaativat ylimääräisiä kuluja lainanottajalta.

Ilmaista rahaa ei ole - kulut ja korot kuuluvat jokaiseen lainaan

Oli pikalainayrityksen tarjous miten hyvä tahansa, ei kuluilta voi koskaan välttyä. Ilmaista rahaa ei ole, eikä tätä pitäisi koskaan luvatakaan. Tarkista aina ennen lainan ottamista, milloin laina on maksettava takaisin ja millaiset korot lainalla on. Jos lainan korkoja ei löydy mistään, niin kyseessä voi olla myös huijaus. Lainanottajan on oltava aina tietoinen mahdollisista kuluista.

Myös pikavipin ottajalla on omia oikeuksia

Pikalainan ottamiseen liittyy omat tabunsa, mutta todellisuudessa kyseessä on laillinen laina ja lainanottajan oikeudet on suojattu Kuluttajaviraston määräämillä säännöillä. Muista siis tarkistaa, millaisia oikeuksia sinulla on lainanottajan roolissa. Lainan pitäisi esimerkiksi pystyä peruuttamaan 14 päivän kuluessa, mikäli muuttaakin mielensä.

Varaudu maksamaan pikavippi ajallaan takaisin

Yleensä pienlainojen korot kasvavat erittäin nopeasti, joten varmista, että pystyt maksamaan pienlainan ajallaan takaisin.  Pienlainan takaisinmaksuaika on yleensä lyhyempi kuin pankkien antamilla lainoilla, sillä laina on huomattavasti pienempi ja vakuudeton. Vaikka taloudellisesta tilanteestasi ei kysytäkään, tee itse arvio siitä, missä ajassa pystyt maksamaan lainan takaisin.

Yhteenveto

Pikavippi on laina, jonka ottamisessa on riskinsä, mutta näihin riskeihin voi varautua tämän artikkelin ohjeita noudattamalla. Tutustu rauhassa erilaisiin lainantarjoajiin ja harkitse myös toisenlaisia lainoja.