Opas käytetyn auton ostoon

Yhä useammat autoilijat valitsevat käytettyjä autoja. Tässä artikkelissa tarjoamme oppaan virheiden välttämiseksi toisen käden ajoneuvon arvioinnissa.

Maailmantalouden vaisussa tilanteessa yhä useammat valitsevat uuden auton sijasta käytetyn auton. Etenkin uusien autojen markkinahinta laskee heti, kun poistuu autoliikkeestä, joten käytetyn auton valitseminen vähäisellä ajomäärällä voi olla erittäin kannattava valinta. Toisen säästömahdollisuuden autoilijoille tarjoaa kuitenkin käytettyjen varaosien markkinat, jotka ovat nykyään entistä elinvoimaisempia. Esimerkiksi Ovokon ansiosta, joka on kokonaan käytettyjen ajoneuvojen osille omistettu portaali. Sivusto on vakiinnuttanut asemansa palvelun laadun ja laajan valikoiman ansiosta, joka kattaa suurimpien automerkkien varaosia, kuten auton purkuosat.

Mutta mitkä ovat tekijät, jotka on otettava huomioon harkittaessa käytetyn auton ostoa?

Budjetin määrittäminen käytetyn auton ostoon

Ensimmäinen asia, jota ei pidä unohtaa, on käytetyn auton ostoon tarkoitettu budjetti. Pelkästään kuukausittaisen maksun huomioiminen voisi olla virhe, ja paras strategia onkin katsoa pidemmälle, sisältäen lainan korkokulut, vakuutuksen, mahdollissen pysäköinnin ja huollon kustannukset.

Juuri tätä aihetta tulisi tarkastella: vanhempi auto maksaa vähemmän, mutta on todennäköisempää, että se tarvitsee korjauksia. Onneksi kuitenkin nykyään on palveluja, jotka auttavat käytettyjen autojen ostajia arvioimaan tarkemmin säännöllisen ja erityisen huollon kustannuksia, yleisimpiä ongelmia ja siten yleistä luotettavuutta.

Oikean käytetyn auton löytäminen

Oikean käytetyn auton etsiminen ja löytäminen on keskimäärin vaativampaa kuin uuden auton tapauksessa. Uuden auton ostamiseksi riittää oman tarpeen ja budjetin arviointi, sitten autoliikkeeseen meneminen ja kaupan tekeminen, kun taas käytetyn auton kohdalla on arvioitava yleistä kuntoa, ajokilometrejä, mahdollista onnettomuushistoriaa ja mielellään tunnettava myyjä.

Myös tässä tapauksessa internet voi olla eräänlainen resurssi, koska se mahdollistaa lisätietojen keräämisen autoista, ajokokemuksista, turvallisuudesta ja mukavuudesta sekä kokonaiskustannuksista. Realististen kokonaiskustannusten kannalta on hyvä arvioida myös polttoainekuluja, niin hyvin kuin se vain voi olla mahdollista..

Harkitse sertifioidun käytetyn auton vaihtoehtoa

Jos joku epäröi käytetyn auton ostoa, sertifioidun käytetyn auton vaihtoehto on erittäin pätevä vaihtoehto. Sertifioidut käytetyt autot (tunnetaan myös nimellä CPO, englanninkielisen lyhenteen mukaan) ovat yleensä vähän ajettuja ja muutaman vuoden ikäisiä, mutta niillä on myös huoltokirja ja lähes aina vähäinen onnettomuushistoria. Toisin kuin sertifioimattomat käytetyt autot, nämä käyvät läpi täydellisen tarkastus- ja kunnostusprosessin noudattaakseen joitakin alkuperäisen valmistajan ohjeita. Jotkut CPO-auto-ohjelmat tarjoavat myös joitain lisäetuja, jotka voidaan arvioida tarpeiden mukaan.

Kuitenkin on syytä huomata, että joskus joitain autoja merkitään sertifioiduiksi, mutta jos mallia ei ole tarkastettu ja kunnostettu alkuperäisen valmistajan määrittämien kriteerien mukaisesti, sitä ei voida pitää CPO:na. Vaikka niiden hankintakustannukset ovatkin korkeammat, CPO-autot ovat yleensä kokonaiskustannuksiltaan alhaisempia, etenkin takuuaikana.

Sopivan rahoituksen löytäminen

Useimmat kuluttajat valitsevat käytetyn auton säästääkseen rahaa, joten myös oikean rahoituksen löytäminen on tärkeää. Lainaajat pitävät käytettyjen autojen lainoja keskimäärin riskialttiimpina kuin uusien autojen lainoja, ja korkotaso on yleensä korkeampi. Käytettyjen autojen arvot ovat nimittäin vähemmän ennustettavissa, ja juuri auton arvo on tärkein vakuus lainalle. Parempien lainaehtojen löytämiseksi on suositeltavaa valita suhteellisen uusi auto tai ainakin kuntotarkastettu käytetty auto.

Auton historian syventäminen

Kun ostettava ajoneuvo on tunnistettu ja rahoitus on hyväksytty, seuraava askel on syventää auton historiaa. Monet autoliikkeet tarjoavat näitä tietoja ilmaiseksi, mutta tämä ei ole aina tapaus. Ajoneuvon historian tutkiminen tarkoittaa sitä, että onko ajoneuvolla ollut merkittäviä onnettomuuksia, joissa se on ollut mukana, ja voidaanko hinnan alentamista neuvotella. Yksityiskohtaisemmat raportit sisältävät myös tietoja mahdollisista varkauksista ja niiden jälkeisistä palautuksista, mikä viittaa siihen, että olisi harkittava muita vaihtoehtoja. Sen jälkeen on viimeinen, usein ratkaiseva askel: koeajo.

Hintaneuvottelut

Yleisesti ottaen hintaneuvottelu on puhdasta taidetta. Tässä on ehdottomasti suositeltavaa välttää tunteiden mukaan lähtemistä ja pysyä niin paljon kuin mahdollista objektiivisina. Autoliikkeessä myyjät todennäköisesti keskittyvät kuukausittaiseen maksuun, kun taas ostajat saattavat suosia kokonaiskustannusajattelua. Yksityisen myyjän kanssa käytävä neuvottelu taas saattaa olla hieman rennompaa. Neuvotteluasiantuntijat yleensä sanovat, että henkilö, joka mainitsee hinnan ensin, on se, joka todennäköisesti jää pettymään kaupassa.

Käytetyn auton ostaminen voi merkittävästi edistää kiertotalousajettelua useilla tavoilla. Ensinnäkin se vähentää uuden auton valmistuksesta aiheutuvaa ympäristökuormitusta, mukaan lukien raaka-aineiden louhiminen, valmistusprosessin energiankulutus ja päästöt. Toiseksi, käytettyjen autojen markkinoiminen kannustaa kiertotalouden periaatteiden noudattamiseen, kun autot saavat uuden elämän uusien omistajien käytössä sen sijaan, että ne hävitettäisiin tai kierrätettäisiin liian aikaisin. Kolmanneksi, ostamalla käytetyn auton voi usein säästää merkittävästi rahaa verrattuna uuden auton ostamiseen, mikä tekee kestävästä valinnasta myös taloudellisesti houkuttelevan.

Yhteenvetona voidaan todeta, että käytetyn auton ostaminen on ympäristöystävällinen ja taloudellisesti järkevä valinta, joka edistää kestävää kehitystä liikennealalla.