MAINOS

Vuosi 2020 on edullisen lainan aikaa

MAINOS -


Vuosi 2020 on ollut vähintäänkin odottamaton erittäin monella tavalla. Lomasuunnitelmat ovat menneet uusiksi, työpaikkoja on menetetty, etätyötä on tehty,  halusi  sitä tai ei ja vapaata liikkumista on rajoitettu. Loppuvuotta kohden tilanne on rauhoittunut, mutta maailma ei ole enää samanlainen. Tilannetta voidaan verrata New Yorkin terrori-iskujen jälkimaininkeihin. Maailmanmeno jatkuu mutta maailma ei ole enää samanlainen kuin ennen.

Nykytilanne on kuitenkin vaikuttanut positiivisesti lainamarkkinoihin ja markkinoilta saakin lainaa entistä halvemmalla. Matchbanker lainavertailunäyttää että kulutusluottoja saa nykyään alle luottokorttien nimelliskoron. Edulliset kulutusluotot jotka alkavat vähän reilusta 4 % korosta mahdollistavat erilaisten hankintojen ja remonttien tekemisen edullisesti.

Eteenkin taloudellisesti vakaalla pohjalla olevat taloudet voivat nyt hankkia erilaisia kulutuslainoja kuten remonttilainoja, autolainoja tai jopa sijoituslainoja. 

Asuntolainat ovat ennätyksellisen alhaalla

Mikäli asunnonvaihto on ollut mielessä, nyt on todella hyvä hetki ottaa uusi asuntolaina. Lainakorot ovat niinkin alhaiset kuin 0.8 % joillakin pankeilla. Näin alahaisia korkoja ei ole nähty todella pitkään aikaan, asian taustalla on Euroopan keskuspankki joka on ajanut viitteelliskorot negatiivisiksi. Estääkseen pitkäaikaisen taantuman on Euroopan keskuspankki leikannut jo todella edulliset viitteelliskorot nyt negatiiviselle maastolle, vaikka kuluttajat eivät tule koskaan saamaan rahaa pankilta siitä että ottavat lainan voivat korot kuitenkin mennä teoriassa jopa alle 0.5 prosentin tason.

Isompaan asuntoon muuttaminen on todella kannattavaa tällä hetkellä, vaikka tarkoituksena ei olisikaan muuttaa kannattaa miettiä asuntolainan kilpailuttamista pelkästään rahansäästötarkoituksissa. Vanha käytäntö kilpailuttaa asuntolaina 5 vuoden välein pätee nyt erityisen hyvin sillä asuntolainojen korot ovat olleet alhaisia jo useiden vuosien ajan, mikäli oman asuntolainen korko on yli 1.5 % kannattaa se ehdottomasti kilpailuttaa nyt. Säästöt ovat useita tuhansia euroja vuodessa.

Oikea hetki remontoida

Mikäli mielessä on ollut remontoida mutta ei ole ollut joko aikaa tai rahaa siihen, niin tänä vuonna sille kannattaa tehdä aikaa. 4 % vuosikorolla saatavat luotot ovat varmasti sen arvoisia kun tarkoituksena on parantaa asumismukavuutta. Olipa kyseessä sitten kylpyhuone-, keittiö- tai saunaremontti kannattaa sen tekemistä vahvasti miettiä tälle vuodelle. Alhainen korkotaso säästää paljon rahaa korkokuluissa ja oma viihtyvyys paranee, remontti nostaa myös asunnon jälleenmyyntiarvoa.

Ennen remontin aloittamista kannattaa tarkistaa paikallisen työvoiman saatavuus sekä ottaa erilaisia tarjouksia tehtävästä remontista. Tarjousten jälkeen kannattaa lainaa ottaa vähintään 10–20 % enemmän kuin arvioitu kustannus sillä kustannuksilla on tapana paisua. Kulutusluoton lisäksi remonttia voi rahoittaa aiemmin mainitulla asuntolainen kilpailuttamisella. Asuntolainaa kilpailuttaessa summan ei tarvitse olla sama, lainamäärää voidaan yleensä nostaa helposti remontin verran.

Yhdistelylaina

Erittäin suosittu yhdistelylaina on aina ollut kannattava eteenkin talouksille jotka ovat ottaneet erilaisia pieniä kulutusluottoja sekä pikaluottoja. Yhdistelylaina kannattaa myös luottokorttivelan maksamiseen sillä korkokulut ovat todella alhaiset, erityisen alhaiset korkokulut ovat silloin mikäli luotot maksaa pois asuntolainen kilpailuttamisen yhteydessä kasvattamalla lainan määrää. 

Lomasuunnitelmat uusiksi?

Viimeisten vuosien aikana erilaiset nk. Lomalainat ovat kasvattaneet suosiotaan. Lomalaina on käytännössä tavallinen vakuudeton kulutuslaina mutta se voi olla myös vakuudellinen laina. Vuosi 2020 on vähintäänkin vaikuttanut ihmisten lomasuunnitelmiin. Mikäli oma matka peruttiin ja se oli varattu matkatoimiston kautta, rahat on jo todennäköisesti saatu takaisin, tai sitten on ehdotettu vaihtoehtoista ajankohtaa. Mikäli lennot ja hotelli tuli varattua omin päin voi tilanne olla hiukan monimutkaisempi.

Mikäli lomalle haluaisi kuitenkin päästä erilaiset matkatoimistot tarjoavat viikon pituisia ulkomaanmatkoja jopa alla 200 € per henkilö 3–4 tähden hotelleissa. Syynä tähän on tietysti vuoden aikana olleet matkustusrajoitukset. Eteenkin Kreikka, Kreeta ja Kypros pyrkivät houkuttelemaan kaikin keinoin turisteja maahan sillä todella iso osa alueiden bruttokansantuotteesta perustuu turismiin, ja matkustusrajoitukset ovat iskeneet kovaa alueisiin.

Vertailu kannattaa

Erilaiset vertailupalvelut kuten aiemmin mainittu Matchbanker kilpailuttaa jopa erilaisia vertailupalveluita, yhdellä pyynnöllä saa tarjoukset jopa neljältäkymmeneltä eri lainantarjoajalta suoraan omaan sähköpostiin eikä se sido mihinkään. Vertaileminen ei siis maksa muuta kuin vähän aikaa ja kiinnostusta käydä tarjouksia läpi.

Vertailtaessa kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota eri yritysten ja pankkien sopimusehtoihin sillä kaikki lainat eivät ole yhdenvertaisia. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää eteenkin maksuvapaisiin kuukausiin sekä erilaisiin myöhästymiskuluihin, eteenkin mikäli on aikomus vaikka lähteä lomalle.