Paikallisuutiset

Kaavakiista leimahti Ylivieskan Kauppakadulla: "Tarkoitushakuista sabotointia", "Epätasa-arvoista kohtelua", "Selkäänpuukottamista", "Jääviyttä"

Ylivieskan keskustan rakentamisesta Kauppakadulla leimahti kaavakiista. Entisen Nordean tilalle kiinteistöä rakentava oululainenVesa Aitto-oja laittaisi naapurikortteleita omistavienAntti Rantalan Rave Rakennus Oy:n jaMartti Haikolan Observo Oy:n kaavamuutoksen jäihin ja tilalle koko Kauppakadun kaavoittamisen kauppalamaisen ilmeen säilyttämiseksi.

Rantalan ja Haikolan kortteleiden kaavamuutos on ollut vireillä syksystä 2018 ja on nyt ehdotusvaiheessa. Se oli tarkoitus saada kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi tänä syksynä.

Aitto-oja katsoo, ettei häntä kohdella tasapuolisesti rakennusten rakennusoikeusneliöissä. Hän syyttää Ylivieskan kaupunginvaltuuston kolmatta varapuheenjohtajaa Antti Rantalaa (kok.) jääviydestä ja esimiehenä toimimisesta kaupungin kaavoitukselle. Rantala on myös Ylivieskan entinen teknisen lautakunnan puheenjohtaja. Aitto-oja kysyy lisäksi yritysten kaavamuutoksesta maksattavien korvauksien oikeellisuutta ja ihmettelee kohteiden parkkipaikkarakentamista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vesa Aitto-oja on rakentamassa Kauppakadulla Nordean paikalle kolmikerroksista asuin- ja liiketaloa. Sen läheisyydessä kulmittain vastapäätä jokirannassa on Martti Haikolan pojan Karin Myllyranta-kiinteistö. Ravintola Myllyranta ja läheinen Op-rakennus ovat säilymässä paikallisesti suojeltuina kaksikerroksisina taloina. Myllyrannan jokirantaan kaavamuutos on mahdollistamassa nelikerroksisen hotellin. Kaavamuutoksella SOK-kiinteistön matalaan päätyyn Martti Haikolan Observo voi rakentaa seitsenkerroksiset kerrostalot, Rantalan Rave tontilleen Rautatiekadun varteen kuusikerroksia taloja.

Aitto-oja käynnisti oman hankkeensa 2017, kun hän halusi purkuluvan paikallisesti suojelulle Nordean talolle. Tällöin hän joutui esittämään, millaista taloa on rakentamassa tilalle maakunnallisesti ilmeeltään suojelulle Kauppakadulle.

Vanha Nordea oli kaksikerroksinen ja Aitto-ojan suunnitelmat piti hyväksyttää maakuntasuojelun takia ELY-keskuksella ja maakuntamuseolla. Hänelle hyväksyttiin hänen suunnitelmiensa mukainen yksi rakennuskerros lisää, kun katuilme näytti pysyvän ennallaan. Poikkeamislupaansa kolmannelle kerrokselle hän perusteli sillä, että Nordean taakse oli saatu jo poikkeamisluvalla saatu neljä kerrosta.

KaupunginarkkitehtiRisto Suikkari arvioi, että rakentamisen tehokkuuslukujen perusteella Aitto-ojaa kohdellaan tasapuolisesti suhteessa Rantalaan ja Haikolaan. Aitto-oja saa poikkeamisluvalla e=1,2-tehokkuuden, kun kaavamuutoksella muut e=1,24:n.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jos Aitto-oja saisi neljännen kerroksen Nordean paikalle, hänen tehokkuuslukunsa nousisi e=1,4:ään. Sellaista muutosta en voisi pitää hyväksyttävänä. Voin sanoa kaavakiistaan vain oman mielipiteeni, sillä virallista kaupungin kantaa Aitto-ojan kaavamuistukseen ei ole vielä olemassa. Vesa Aitto-oja sai purkaa suojelun rakennuksen, kun taasen Haikolan ja Rantalan yritysten alueella sellaista ei tehdä. Haikolan ja Rantalan yritykset omistavat isommat tontit, parkkipaikat ja rakentaminen ovat suhteessa tonttikokoon.

Suikkari arvostaa sitä, että Aitto-oja kantaa huolta Ylivieskan kauppalailmeen säilyttämisestä. Sen säilyminen on todettavissa kaavamuutoksen 3D- mallinnuksissa.

– Aiemmassa luonnosvaiheessa helmikuussa Aitto-ojalla ei ollut asiassa mitään huomauttamista, vasta nyt ehdotusvaiheessa. Haikola on saamassa jokivarteen mahdollisuuden 7-kerroksisiin kerrostaloihin, koska valtakunnallisesti suojelussa jokimaisemassa on jo korkeita kerrostaloja. Rantalan 6-kerroksinen kohde Rautatienkadulle on perusteltu, koska halutaan vaikuttaa radan itäpuolen ilmeeseen. Halutaan taloudellisesti kannattavaa rakentamista, mikäli se istuu kokonaisuuteen.

Risto Suikkari toteaa, että Rantala on jäävännyt itsensä aina, kun tätä koskevat päätökset ovat olleet kaupungin hallintoelimissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaavamuutos Kauppakadulla

laajuus on noin 1,86 ha ja aluerajauksessa on mukana Kauppakadun, Juurikoskenkadun, Rautatiekadun ja Savisillan katualuetta.

Keskustan kehittämisen kannalta alue on merkittävä ja tavoitteena on eheyttää yhdyskuntarakenne ja kulttuuriperintöä koskevat tavoitteet.

Alueesta osa kuuluu ja rajautuu aluerajaukseen, jota koskevat valtakunnallisesti arvokas Kalajokilaakson kulttuuriympäristö ja Savisilta

Tavoitteena on kehittää keskustaa korkeatasoisena kaupunkiympäristönä, jossa huomioidaan, liike-elämän ja liikenteen tarpeet. Asukasmäärää keskustassa palvelujen ääressä on tarkoitus

kasvattaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä