Paikallisuutiset

Tuulivoima puhututtaa Ylivieskassa: Kalajokilaakso selvitti "takinkääntäjien" perustelut mielen muutokselle ja sen, painostettiinko valtuutettuja tuulivoiman puolelle

Ylivieskan kaupunginvaltuuston päätös kaivaa jo kertaalleen haudattu Urakkanevan tuulivoimakaava uudelleen vireille herätti heti epäilyjä, että päätöksentekijöitä on painostettu joko muuttamaan syksyisen kantansa vastustaa tuulivoiman rakentamista tai heitä on vaadittu jäämään pois kokouksesta, jotta tilalle saadaan tuulivoimamyönteisiä varavaltuutettuja.

Syksyllä valtuusto kaatoi Urakkanevan kaavan täpärästi äänin 17–18. Nyt lukemat olivat selvät: 22–13. Ensimmäisen kerran Raudaskylään suunnitellun tuulipuiston kaavasta äänestettiin jo alkukesästä 2018. Silloin kaava meni niukasti läpi, mutta päätös kumottiin, koska sen tekoon osallistui jääviksi todettu henkilö.

Selvä ero tämänkertaisessa äänestystuloksessa syntyi, koska edellisen äänestyksen jälkeen valtuutetutHilkka Vuolteenaho (kesk.) jaAlpo Löytynoja (sd.) olivat muuttaneet kantansa. Heidän lisäksi kolme kaavaa vastaan äänestänyttä kaupunginvaltuutettua oli poissa kokouksesta ja paikalle kutsutut varajäsenet äänestivät tuulivoiman puolesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Epäilyksenvarjon jo valtuustossa "takinkääntäjistä" heitti valtuutettuAuli Mustikkamaa (sd.), jonka mielestä asian ottaminen uudelleen käsittelyyn osoittaa kaikkea muuta kuin yhdessä sovittuja periaatteita sitoutumisesta tehtyihin päätöksiin.

– Ainakin minulle itselleni on soitettu ikäviä lobbauspuheluita. Kaikesta paistoi läpi, että tuulivoima-asia halutaan saada maaliin konstilla millä hyvänsä, hän sanoo.

Kaikki epäilyn kohteena olleet valtuutetut vakuuttivat, että heitä ei ole painostettu sen enempää päätöksenteossa kuin jäämään poiskaan kokouksesta.

– Ei tällä kertaa. Ensimmäisen äänestyksen jälkeen painostettiin. Silloin minulle soittivat eräs kaupunginvaltuutettu ja kuntalainen, jotka vaativat muuttamaan kantani seuraavassa äänestyksessä. En muuttanut silloin, enkä olisi muuttanut nytkään, jos olisin ollut paikalla, Oulussa leikkauksessa ollutMarkku Autio (kesk.) sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jani Palola (kesk.) oli puolestaan päätöksentekohetkellä Helsingissä kuntoutuksessa. Hän myöntää, ettei ole varma, miten olisi äänestänyt, jos olisi ollut paikalla.

– Jaa... Se on kaksipiippuinen juttu. Kaupunki tarvitsee kipeästi rahaa, mutta mihin niitä voimaloita pitäisi rakentaa, on jo toinen asia. Pitäisi riittää, että yksi alue on tuhottu niiden takia, hän pohtii ja jatkaa:

– Ehkä olisin nytkin äänestänyt vastaan, jos olisin ollut paikalla.

Kolmas varavaltuutettua kokoukseen tarvinnut oliSakari Rahkala (kesk.). Hänen piti lähteä kesken kokouksen palaveriin Kalajoelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Harmitti, että tätä asiaa ei ehditty käsitellä ennen sitä, hän sanoo.

Rahkala kertoo olleensa jo edeltä kahden vaiheilla, kummin äänestää.

– Ehkä olisin äänestänyt kuitenkin Urakkanevan kaavaa vastaan, vaikka en varsinaisesti vastusta tuulivoimaa. Mielestäni Ylivieskassa pitäisi olla yksi iso tuulipuisto, jonne kaikki tuulivoimalat sijoitetaan. Se voisi olla Pajukoski, jossa on jo voimaloita. Keskittäminen toisi kilpailua eri yhtiöiden välille, mutta myös synergiaetuja, koska sähkönsiirto ja huollot voitaisiin yhdistää, hän pohtii.

Ainoana kaupungin talouden vuoksi kantansa pyörtänyt on Hilkka Vuolteenaho.

– Kannan muuttumiseen tärkein ja suurin syy oli Ylivieskan surkea taloudellinen tilanne, jonka todellisuutta ei edellisen äänestyksen aikana kunnolla vielä tiedostettu, hän sanoo.

Hilkka Vuolteenahon mielestä kukaan ei ole esittänyt parempiakaan vaihtoehtoja talouden paikkaamiseksi.

– Mikä muu yritys toisi meille miljoonia rahaa? hän kysyy.

Vuolteenaho sanoo, että häntä ei ole painostettu kannan muuttamiseen millään tavalla, vaan on itse pähkäillyt mielessään kaupungin kannalta parhaalta tuntuvan vaihtoehdon.

Alpo Löytynojan kanta muuttui heti, kun kuuli, että myllyjä ei rakenneta valtion tuella.

– Olen tuulivoiman ystävä, mutta valtion tukien syytämistä niihin en hyväksy. Jokainen saa omilla rahoillaan tehdä, mitä haluaa ja harjoittaa parhaaksi katsomaansa liiketoimintaa, hän sanoo ja kertoo tulleensa vakuuttuneeksi siitä, että Urakkanevan myllyt pyörivät ilman tukia.

Urakkaneva

Sijaitsee Raudaskylässä, Nivalan rajan tuntumassa.

Etäisyys Ylivieskan keskustaan noin 15 km, Sievin keskustaan noin 19 km ja Nivalan keskustaan 7 km.

Alueen laajuus 570 hehtaaria.

Alue pääosin talousmetsäkäytössä, puusto nuorta kasvatusmetsää ja taimikkoa.

Kaava-alueella ei ole asuin- tai lomarakennuksia, keskellä aluetta on metsästysmaja ja pohjoisosassa on eräkämppä.

Lähin asuinrakennus on 1,7 kilometrin ja lähin lomarakennus on 1,6 kilometrin päässä suunnitelluista voimaloista.

90–98 metriä merenpinnan yläpuolella.

Alueella kolme luokiteltua muinaisjäännöstä, mutta ei merkittäviä rakennettuja kulttuuriympäristöjä eikä valtakunnallisesti tai maakunnallisesti

arvokkaita maisema-alueita tai luonnonsuojelualueita.

Lähde: Urakkanevan tuulipuiston yleiskaavan kaavaselostus.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä