Kalajaska

“Winterreise on laulajalle melkein kuin maratonmatka” - Esa Ruuttunen laulaa klassikkoteoksen Ylivieskassa kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen

Esa Ruuttunen esiintyy Akustiikassa.

Maaliskuussa 74 vuotta täyttänyt Esa Ruuttunen ei ehdi juurikaan eläkepäiviä viettämään, vaan laulajamestaria on nähty viimeaikoinakin useissa tuotannoissa. Pääsiäisen aikana hän lauloi Jeesuksen osan Johannes-passiossa Lakeuden ristin kirkossa Seinäjoella ja Pilatuksen roolin perinteisessä Via Crucis -musiikkinäytelmässä Helsingin Senaatintorilla.

Ylivieskan kaupungin kulttuurijohtaja Janne Raudaskoski kertoo tiedotteessa, että kotiseudulleen Esa saapuu konsertoimaan pianisti Risto Laurialan kanssa klassikkoteoksella Winterreise, jonka he esittävät nyt kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen. Teos kuullaan Akustiikassa torstaina 4.4.

– Laurialan Riston kanssa meillä on pitkä yhteistyö takanamme, ja on hienoa saada tehdä teos nyt vuosien jälkeen hänen kanssaan, Esa Ruuttunen iloitsee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Franz Schubertin Wilhelm Müllerin runoihin säveltämä Winterreise – Talvinen matka on yksi merkittävimmistä Lied-, yksinlaulukirjallisuuden laulusarjoista. Schubert sävelsi sarjan vuotta ennen kuolemaansa ja viimeisteli painokuntoon viimeisinä elinpäivinään. Runot kuvaavat rakkauteen pettyneen yksinäisen vaeltajan kulkua talven kylmyydessä kyyneleet ja sydän jäätyneenä.

– Winterreise on laulajalle melkein kuin maratonmatka, jokaisen klassisen laulun taitajan unelma. Sen runot koskettavat syvältä, ja musiikki on äärettömän koskettavaa. Olen aikoinani laulanut sitä varsin paljon. Esa Ruuttunen kertoo.

– Jotenkin tuntuu, että teoksen koskettavuus on vain lisääntynyt, ja nyt ymmärrän teoksen syvyyttä ja myös hienoja vivahteita ja sävyjä paremmin kuin nuorempana.

Esa Ruuttusta on nähty esiintymässä kotimaisemissa Kalajokilaaksossa viime vuosinakin muulla ohjelmistolla. Ylivieskan uusi kirkko on tullut tutuksi konserttipaikkana, samoin Haapajärven Soiva Haapajärvi -tapahtuma. Nivalan oopperaproduktioista on aikaa jo parikymmentä vuotta. Esa Ruuttusen mielestä Akustiikan kaltaisessa konserttisalissa Winterreise pääsee oikeuksiinsa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olen kyllä kovin iloinen, että saimme tämän konsertin järjestymään Akustiikkaan. Nimensä mukaisesti hyvän Akustiikan omaava sali on paras paikka konsertille. Olen onnellinen ylivieskalaisten puolesta, että teillä on Akustiikka, Esa Ruuttunen toteaa.

Fakta

Esa Ruuttunen

Esa Ruuttunen on Nivalan Padingista kotoisin oleva oopperalaulaja, joka on tehnyt mittavan uran laulajana niin Suomessa kuin kansainvälisillä estradeilla.

Ruuttunen opiskeli aluksi teologiaa ja toimi ennen ammattilaulajan uraansa papin virassa Helsingissä Temppeliaukion kirkossa. Työn ohessa hän suoritti yksinlaulun diplomin Sibelius-Akatemiassa opettajanaan professori Matti Lehtinen.

Esa Ruuttunen oli kiinnitettynä Suomen Kansallisoopperan solistiksi vuosina 1987-2005 ja hän lauloi lähes vuosittain Savonlinnan Oopperajuhlilla yli kahdenkymmenen vuoden ajan.

Vuodesta 1996 lähtien Ruuttunen on tehnyt laajan kansainvälisen uran oopperalaulajana mm. Berliinissä, Münchenissä, Stuttgartissa, Wienissä ja Lontoossa sekä konsertoiden usealla mantereella.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä