Paikallisuutiset

Tyytymättömyys yllätti Jedun johtaja Keijo Makkosen

Yhdeksän valtuutettua vaatii kuntanyhtymän johtajan työsuhteen päättämistä

– Etukäteen arvioitiin Jedua koskevat leikkaukset kahden miljoonan suuruisiksi. Säästötarve oli lopulta seitsemän miljoonaa euroa, josta puolet toteutettiin yt-neuvottelujen kautta ja toinen puoli toimintaa parantamalla. Yhtymän talous on saatu kuntoon, johtaja Keijo Makkonen toteaa.
– Etukäteen arvioitiin Jedua koskevat leikkaukset kahden miljoonan suuruisiksi. Säästötarve oli lopulta seitsemän miljoonaa euroa, josta puolet toteutettiin yt-neuvottelujen kautta ja toinen puoli toimintaa parantamalla. Yhtymän talous on saatu kuntoon, johtaja Keijo Makkonen toteaa. Kuva: Arkistokuva Clas-Olav Slotte

Kaija Vähäsöyrinki

Nivala

Ryhmä valtuutettuja jätti keskiviikkona aloitteen Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymän (Jedu) johtajan Keijo Makkosen erottamiseksi. Aloitteen oli allekirjoittanut yhdeksän kuntayhtymän valtuuston 26 jäsenestä. Hallituksen on otettava aloite käsittelyyn, mikäli neljännes valtuutetuista sitä vaatii.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tosi ikävää, että aloitteeseen jouduttiin turvautumaan. Meillä allekirjoittaneilla on kova huoli Jedusta. Sen pitää tuottaa ammatti-ihmisiä alueellemme. Yritykset ovat huolissaan, mistä jatkossa riittää työvoimaa, kun keskeyttäneitä on paljon ja rahoitus pienenee, kertoo yksi aloitteen allekirjoittajista, Alpo Löytynoja Ylivieskasta.

Erottamisaloitteessa viitataan muun muassa henkilöstölle tehdyn kyselyn tuloksiin.

– Tulokset kertoivat ongelmista johtamistavassa ja arvoissa sekä runsaista sairaspoissaoloista, Löytynoja perustelee aloitetta.

– Valtuusto on kuntayhtymän ylin päättävä elin ja sen tulee toimia, jos ilmapiiri ei ole kuntayhtymässä kohdallaan. Nyt pitää pöytä putsata ja lähetä uusin ajatuksin eteenpäin. Käytössä on voimassa oleva johtajasopimus, joten yhtymäjohtajan erottamisessa ei pitäisi olla ongelmaa, Löytynoja sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ensimmäisen kerran valtuutettujen epäluottamus yhtymän johtajaa kohtaan tuli ilmi toukokuussa.

– Silloin meille suullisesti luvattiin, että asiat laitetaan kuntoon kesän aikana. Tehtyä aloitetta ei tuolloin pantu virallisten papereitten joukkoon.

Johtaja Keijo Makkonen on yllättynyt ja harmissaan keskiviikkoisessa yhtymävaltuuston kokouksessa jätetystä aloitteesta.

– Hyvin rauhallisin mielin ja nöyränä kuuntelen palautetta ja hallituksen päätöksiä. Aloitteessa esille tuotuja perusteluja ei ole käsitelty kuntayhtymän työsuojeluorganisaatiossa eikä yt-toimikunnassa. Todennäköisesti aloitteen tiedot perustuvat yksittäisten henkilöiden valtuutetuille antamaan palautteeseen, johtaja Keijo Makkonen toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Makkosen mukaan kyse ei ole siitä, että olisi tehty väärin.

– Kuntayhtymän johto ja hallitus on toiminut yhtymän strategian mukaisesti. Olen ollut yli 30 vuotta alalla johtotehtävissä, ensin Salonseudun kuntayhtymässä, sitten Päijät-Hämeen kuntayhtymässä ja nyt neljä ja puoli vuotta Jedussa. Parin viime vuoden aikana on ammattikoulutuksessa tapahtunut enemmän muutoksia kuin yhteensä 20 vuoden aikana sitä ennen.

Leikkaukset alkoivat pian Keijo Makkosen aloitettua työnsä yhtymän johdossa.

– Etukäteen arvioitiin Jedua koskevat leikkaukset kahden miljoonan suuruisiksi. Säästötarve oli lopulta seitsemän miljoonaa euroa, josta puolet toteutettiin yt-neuvottelujen kautta ja toinen puoli toimintaa parantamalla. Yhtymän talous on saatu kuntoon.

– Henkilöstö on ollut todella lujilla, mutta silti sairauspoissaoloja on ollut vähemmän kuin koskaan. Vuonna 2017 sairauspoissaoloja oli 7,7 päivää henkilöä kohti suhteutettuna koko henkilöstöön. Yleensä kunta-alalla sairauspoissaoloja on 9–12 päivää henkeä kohti. Tämän vuoden lukuja ei ole vielä tiedossa.

Työolokysely tehdään henkilöstölle parin vuoden välein. Mielialoihin vaikutti epäilemättä vuoden 2017 aikana toteutetut irtisanomiset: 60 henkeä irtisanottiin suoraan ja 23:n työntekijän kohdalla tehtiin muita järjestelyjä. Tämän jälkeen tehtiin iso organisaatiomuutos, jossa kaikki virkasuhteet pantiin julkiseen hakuun.

– Koko henkilöstö ja hallinto valtuustoa myöten on otettu mukaan uuden strategian ja kehittämissuunnitelman tekemiseen ulkopuolisen vetäjän johdolla, Keijo Makkonen toteaa.

Opiskelijamäärään ei liity mitään dramaattista. Uuden rahoitusjärjestelmän myötä kirjoilla pidetään vain aktiivisesti opintojaan suorittavia. Myös ikäluokat pienenevät.

Kuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja, Nivalan kaupunginjohtajaPäivi Karikumpu sanoo erottamisaloitteen tulleen aika yllättäen.

– Aloite tuli valtuuston kokouksen muissa asioissa. Allekirjoittaneiden mukaan yhtymähallituksen tulee neuvotella kuntayhtymän johtajan virkasuhteen päättämisestä. Huonosta johtamisesta aiheutuvat ongelmat tuotiin esille. Aloite käsitellään normaalissa järjestyksessä yhtymähallituksessa. Seuraava kokous on 31. lokakuuta, puheenjohtaja Päivi Karikumpu toteaa.

Asian käsittelyssä ei ollut Karikummun mukaan dramatiikkaa.

– Jedussa on tosi iso muutos menossa ja säästötavoitteet ovat kovat. Kipupisteitä tulee. Ongelmatilanteet ovat tiedossa ja osaa on lähdetty viemään eteenpäin.

– Tohtori Juhani Honka aloitti elokuussa ulkopuolisena asiantuntijana selvitystyön, jossa hän arvioi kehittämistoimia. Jedulle työstettyä strategiaa sekä nykytilannetta käsiteltiin jo valtuuston kokouksen jälkeen olleessa seminaarissa, Karikumpu kertoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä