maanantai 13.7.2020 | 12:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Reisjärven lukio pärjäsi lukiovertailussa – Ylivieskan lukio ei: Rehtori Kalle Luhtasela ei pidä vertailua lukion laatua kuvastavana

Pienistä lukioista Reisjärvi oli sijalla 11. Isoista lukioista Kalajoki oli sijalla 43 ja Ylivieskan lukio sijalla 184.

Ma 2.12.2019 klo 16:22 | päivitetty ma 16:27

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Päivi Savela

Reisjärven lukio sijoittui sijalle 11 STT:n lukiovertailussa, jossa verrattiin opiskelijoiden arvosanojen muuttumista lukion aikana. Pienissä lukioissa yo-kokelaita oli alle 50 ja isoissa lukioissa yli 50.

STT vertaili toisiinsa syksyn 2016 sisääntulokeskiarvoja ja vuoden 2019 yo-tuloksia.

Samassa pienten lukioiden sarjassa Nivalan lukio oli sijalla 72 ja Sievin lukio sijalla 91. Haapajärven lukio oli sijalla 309 ja Pyhäjärven lukio oli 344:s.

Suurten lukioiden sarjassa häntäpäähän jäi Ylivieskan lukio joka oli isojen lukioiden sarjassa sijalla 184 ja koko vertailussa toiseksi viimeinen. Tarkastelussa oli mukana 350 lukiota.

Suurista lukioista Kalajoen lukio oli sijalla 43 ja Pyhäjoen lukio 50:s.

Ylivieskan lukion rehtori Kalle Luhtasela on aiemminkin kritisoinut lukiovertailuja, koska hän ei pidä vertailua lukion laatua kuvastavana. Tulos kertoo sen, kuinka hyviä opiskelijoita lukiossa on.

– Sijoitus kertoo, että meidän lukiossa panostetaan heikosti menestyneiden opiskelijoiden tukemiseen. Olemme panostaneet siihen, että saadaan heikollakin päättötodistuksella ylioppilastutkinto aikaiseksi, Luhtasela sanoo.

Ylivieskan lukiossa on meneillään laatulukio-hanke, johon kuuluu opiskelijoiden tyytyväisyyden mittaaminen. Viimeksi tehdyssä tyytyväisyyskyselyssä noin 90 prosenttia ilmoitti viimeksi olevansa tyytyväinen yo-kirjoitustensa tulokseen.

Viime keväänä osa yo-kokelaista reputti tai kirjoitti improbaturin. Kevään tilanne kuitenkin korjautui syksyllä, sillä lukiosta valmistuu kahdeksan tai yhdeksän ylioppilasta.

Ylivieskan lukiossa seurataan ylioppilaiden pääsyä jatko-opintojen pariin.

– Meidän lukiosta pääsee yhtä hyvin, ellei paremminkin jatko-opintojen pariin yliopistoihin ja korkeakouluihin.

Tosin tilanne on muuttumassa pääsykoeuudistuksen takia.

Reisjärven lukio on pärjännyt lukiovertailussa hyvin jo aiempina vuosina.

– Kyllähän se hienolta tuntuu rehtorista, kun oman kunnan lukio pärjää, sanoo Reisjärven lukion rehtori Markku Puronhaara.

Reisjärvellä on sitoutuneet, pätevät opettajat, jotka ovat olleet viroissa pitkään.

– Pienten lukioiden etu on opettajien ja oppilaiden välinen toiminta ja vuorovaikutus. Jokaista oppilasta pystytään tukemaan ja viemään eteenpäin yo-tutkintoa varten, Puronhaara sanoo.

Reisjärven lukiosta kirjoitti viime keväänä ylioppilaaksi 13 ja syksyllä yksi kokelas. STT:n vertailun tulokset tulivat sopivasti samana päivänä kuin lukiossa järjestetään vanhempainilta.

– Siellä puhutaan myös lukiolaisten jaksamisesta. Se on asian toinen puoli. Kyllä lukio on vaativa, se on muistettava myös.

STT:n lukiovertailu: Reisjärven lukio maakunnan ykkönen

#