Paikallisuutiset
Seppo Kangas pääkirjoituksessaan: Jedussa tarvitaan korjausliike
Seppo Kangas
Jo pitemmän aikaa on Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Jedun toiminnasta kuulunut huolestuttavia tietoja. Ne ovat tulleet sekä opiskelijoilta että henkilökunnalta, entiseltä ja nykyiseltä. Kysymys ei ole pelkistä huhuista – joita niitäkin riittää – vaan myös aidosta huolestuneisuudesta ja jopa turhautuneisuudesta.
Jedu on käynyt läpi suuren muutoksen raskaine yt-menettelyineen ja irtisanomisineen. Henkilökunta on vähentynyt huomattavasti, organisaatio on täydellisesti muutettu ja samaan aikaan koko ammatillisen koulutuksen malli on radikaalisti uudistettu. Ei siis ole ihme, että kasvukipuja ja niin sanottuja lastentauteja esiintyy.
Vai onko kuitenkin kysymys jostakin suuremmasta. Onko haukattu liian suuri pala liian lyhyessä ajassa? Jäivätkö isojen uudistusten valmistelut sekä valtakunnan tasolla että Jedun sisällä puolitiehen?
Onko arvioitu oikein esimerkiksi opiskelijoiden valmiutta kantaa itse vastuuta omasta opintosuunnitelmastaan ja opiskelusta ylipäätään? Ei varmaankaan ainakaan kaikkien kohdalla.
Uudistusten valmisteluvaiheessa epäiltiin sitä, mistä löytyy riittävästi laadukkaita työssäoppimispaikkoja opiskelijoille, kun opetus painottuu voimakkaasti työpaikoilla opiskeluun. Tämä pelko on osoittautunut aiheelliseksi. Ei riitä, että opiskelija löytää yhden työpaikan ja yhden tehtävän, jota oppia työpaikalla. Jotta käsitys alasta olisi riittävän laaja, työssäoppimisjaksoja pitäisi löytyä useammasta työpaikasta.
Oman arvionsa vaatii se, kuuluuko yhtymäjohtajan kantaa ilmeisistä vaikeuksista vastuu niinkin vahvasti, että hänet erotetaan tehtävästään. Siihen hallinto ottaa aikanaan kantaa omien selvitystensä pohjalta. Ulkoapäin sitä on mahdoton arvioida.
Jedussa vaikuttaa viranhaltijajohdon, henkilöstön ja opiskelijoiden lisäksi myös laaja joukko kuntapäättäjiä. Heillä on omat etunsa valvottavana. Se näkyy ainakin siinä, että Jedussa on päätetty kovista säästöpaineista huolimatta säilyttää suuri määrä yksiköitä eri kunnissa. Se on poliittisella päätöksellä valittu strategia.
Rakenne tuskin on kaikkein kustannustehokkain. Säästöt on raavittava muualta, ja valitettavasti merkittävät vaikutukset saadaan vain henkilöstöä vähentämällä.