Ruoka
Munakas on todellista pikaruokaa
Anne Mattila
Kun huomaat, että on enää hetki töihin lähtöön ja pitäisi syödä jotain ravitsevaa, joka pitää nälän loitolla, ensimmäiseksi tulee mieleen munakas. Paistinpannulla valmistettuna se on todellista pikaruokaa, sillä munakkaan valmistukseen kuluu aikaa noin minuutti.
Munakas kypsyy nopeasti, joten ennen paistinpannun kuumennusta kannattaa valmistella täytteet. Tällä kertaa kaapista löytyi parin ison kanamunan lisäksi purkki sardiinia, tilliä, raejuustoa, paprikaa, tammenlehtisalaattia ja sipulia.
Oman makuunsa sopivan munakkaan teon oppii vain tekemällä ja kokeilemalla.
Annos yhdelle henkilölle kannattaa paistaa mielellään pienessä paistinpannussa.
Raaka-aineet:
3 kananmunaa
3 rkl maitoa tai vettä
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 tl yrttisekoitusta, pitsamaustetta tms.
Täytteeksi voit laittaa melkein mitä kaapista löytyy, kuten esimerkiksi purkin sardiinia tai tonnikalaa (valuta neste pois), kinkkua, maustekurkkua, pinaattia, katkarapuja, persiljaa tai paprikaa kuutioina. Juusto on myös hyvä täyte tai yksi useammasta täytteestä.
Paistamiseen:
1 rkl voita
Valmistus:
Riko kananmunat kulhoon, lisää suolaa sekä vesi/maito.
Vatkaa kananmunia isolla haarukalla vain sen verran, että keltuaiset ja valkuaiset sekoittuvat hyvin.
Laita voi pannuun ja pannu kovalle lämmölle. Kun voi sulaa, kallistele pannua niin, että myös laidat tulevat voidelluiksi. Pannu on sopivan kuuma kananmunaseokselle, kun voin vaahtoaminen on juuri asettumassa ja voi ruskistumassa.
Kaada munakasseos kuumalle pannulle ja vähennä lämpöä.
Vedä munakasmassaa lastalla reunoilta keskelle, kunnes munakas on hyytynyt.
Ripota juustoraaste pinnalle ja anna sen sulaa.
Lisää haluttu täyte.
Kun munakas on kypsä, kallista pannua, jotta munakas on helpompi kääntää puolikuuksi ja valuttaa lautaselle.
Koristele salaatilla, tomaatilla, sipulirenkailla tai persiljasilpulla.