Paikallisuutiset

Kolme tarinaa arjen apureista Ylivieskassa: Koronabingoa ajankuluksi ja ruokakassit kotiin riskiryhmille

Koronapandemian ajan poikkeusoloissa lähimmäisen auttavaa apua ja henkistäkin tukea tarjotaan useammalta taholta karanteeninomaisissa oloissa kotona pysytteleville yli 70-vuotiaille riskiryhmille Ylivieskassa.

Tässä on kolme ajankohtaiskatsausta siitä, miten tarjotut ilmaispalvelut ovat tavoittaneet tarvitsijoita.

 - Välillä on pakottavia tarpeita, että joutuu käymään itsekin asioilla. Toisaalta mukava on päästä välillä ihmisten ilmoille, ylivieskalaisrouva tunnustaa ja haluaa pysyä julkisuudessa nimettömänä.
- Välillä on pakottavia tarpeita, että joutuu käymään itsekin asioilla. Toisaalta mukava on päästä välillä ihmisten ilmoille, ylivieskalaisrouva tunnustaa ja haluaa pysyä julkisuudessa nimettömänä. Kuva: Pirjo Kunelius

Ylivieskan kaupungin vanhusneuvosto tarjoaa asiointipalvelua yli 70-vuotiaille. Palvelua koordinoiva, vanhusneuvoston sihteeriMarita Öljymäki-Maarala kertoo, että kuuden toimintaviikon aikana palvelun piiriin on tullut 106 asiakasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tiedämme, että tilanne on ihan erilainen sen päivän jälkeen, kun Ylivieskassa ilmoitetaan viisi todennettua tautitapausta, Öljymäki-Maarala sanoo.

Asiointipalvelun merkeissä kauppa- ja apteekkiasioilla käyvät kaupungin liikunnanohjaajat Mervi Jutila, Sanna Sorvisto ja Hannu Hietanen. Kaupungin asiointipalveluun saa yhteyden virka-aikana arkisin.

– Toki viikonloppuisinkin tulee tarkistettua puhelinta, jos jollain on avuntarvetta, koska kaikilla ikäihmisillä ei ole lähiomaisia Ylivieskassa, Marita Öljymäki-Maarala sanoo.

Ylivieskan kaupungin vanhusneuvosto tarjoaa asiointiapua riskiryhmille. Neuvoston sihteeri Marita Öljymäki-Maarala koordinoi toimintaa ja liikunnanohjaajat Mervi Jutila, Sanna Sorvisto ja Hannu Hietanen juoksevat kauppa- ja apteekkiasioilla.
Ylivieskan kaupungin vanhusneuvosto tarjoaa asiointiapua riskiryhmille. Neuvoston sihteeri Marita Öljymäki-Maarala koordinoi toimintaa ja liikunnanohjaajat Mervi Jutila, Sanna Sorvisto ja Hannu Hietanen juoksevat kauppa- ja apteekkiasioilla. Kuva: Pirjo Kunelius

Käytännössä homma toimii siten, että läheiset tai asiakkaat ottavat yhteyttä asiointipalveluun. Myös potilaita sairaalasta kotiutettaessa, samoin kuin kotihoidosta on tukeuduttu asiointipalveluun.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Marita Öljymäki-Maarala kertoo, että jokaiselle asiakkaalle mietitään oma toimintatapa.

– Kauppalista otetaan vastaan puhelimitse, sähköpostitse tai noutamalla se asiakkaan kotoa. Pari kauppaa on luvannut luomaan tiliasiakkuudet asiakkaille, joilla ei ole nettiyhteyksien puutteen vuoksi mahdollista asioida verkkokaupassa. Ostokset toimitamme perille ovenraosta tai jätetään asiakkaan toiveiden mukaan sovittuun paikkaan. Mikäli asiakkaan toimintakyky on heikentynyt ostokset tuodaan kotiin perille saakka, ja tällöin käytämme ohjeistusten mukaan suojakäsineitä, kasvomaskeja ja käsidesiä.

- Teemme tätä työtä suurella sydämellä ja erinomaisella asiakaspalveluasenteella. Tuemme sataprosenttisesti ikäihmisten kotona-asumista, vanhusneuvoston sihteeri Marita Öljymäki-Maarala sanoo.
- Teemme tätä työtä suurella sydämellä ja erinomaisella asiakaspalveluasenteella. Tuemme sataprosenttisesti ikäihmisten kotona-asumista, vanhusneuvoston sihteeri Marita Öljymäki-Maarala sanoo. Kuva: Pirjo Kunelius

Liikunnanohjaajat vievät ostoskassien lisäksi mukanaan asiakkaille mielenvirkistystä jakamalla jumppaohjeita sekä seurakunnan, OmaisOivan ja Alva-hankkeen tiedotteita.

– Vanhusneuvoston Facebook-sivulla pyrimme päivittäin jakamaan jonkin aktiviteettilinkin esimerkiksi koivunmahlan juoksutuksesta, yhteislaulutuokioista tai vinkistä seurata Korkeasaaren eläintarhan livelähetystä. Pääsiäisenä jaoimme pääsiäiskortteja, ja nyt vappuna ilostutamme asiakkaita runollisella vappukortilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Marita Öljymäki-Maarala kertoo, että he tekevät tätä palvelua suurella sydämellä ja asiakaspalveluasenteella. Sydämellistä palautetta on tullut asiakkaiden lähiomaisilta ympäri Suomea, jotka ihmettelevät, voiko Ylivieskan kaltainen palvelu olla tottakaan.

Ylivieskan Reserviläiset ajavat puheenjohtajansa Sami Pokin johdolla ruokaostoskasseja yli 70-vuotiaille keskustan marketista.
Ylivieskan Reserviläiset ajavat puheenjohtajansa Sami Pokin johdolla ruokaostoskasseja yli 70-vuotiaille keskustan marketista. Kuva: Pirjo Kunelius

Ylivieskan Reserviläisten puheenjohtajaSami Pokki pohti tahollaan, miten 90 reserviläistä voisi auttaa poikkeusoloissa riskiryhmäläisiä. Reserviläiset tarjosi kuljetusapua K-Market Mustikalle verkkokaupan kautta ostettujen ruokakassien kotiinkuljetuksiin Ylivieskan keskustaajamassa.

– Kuljetusmatkat ovat vaihdelleet 300 metristä Niemelänkylälle saakka. Asiakkaalle palvelumme ei mitenkään näy muuten kuin se, että ruokakassin voi tuoda maastopukuinen reserviläinen.

Vaikka kotiinkuljetuspalvelu on jatkunut pian kuukauden päivät, niin tehtävä ei päivätöissä käyviä reserviläisiä suuresti rasita, koska isossa porukassa kuljetusvuoro sattuu harvakseltaan kalenteriin.

Reserviläiset saavat tästä palvelutehtävästä palkakseen hyvän mielen.

– Eräs ensimmäiseltä kuljetustehtäviltään palannut reserviläinen kertoi, miten ikkunaan oli kopautettu, kun hän oli jättänyt kauppakassin portaalle. Sisällä yli 70-vuotias herra oli vetänyt kättä lippaan kiitokseksi maastopukuiselle apulaiselle. Reserviläinen totesi arvostavansa elettä ja sanoi, että siinä oli hänelle riittävästi kiitosta kyseiselle illalle.

 - Tänään keksittiin, että voisimme pistää lahjoituslangat auton peräkonttiin ja hurauttaaTuokiotuvan käsityöläisille lankoja kotiin saakka, toiminnanjohtaja Anne Isokoski ideoi.
- Tänään keksittiin, että voisimme pistää lahjoituslangat auton peräkonttiin ja hurauttaaTuokiotuvan käsityöläisille lankoja kotiin saakka, toiminnanjohtaja Anne Isokoski ideoi. Kuva: Pirjo Kunelius

Tuokiotuvan ovien sulkeuduttua koronan vuoksi korvaavaa palvelutoimintaa on kuukaudessa kehitetty hurjaan tahtiin.

Yhteisestä ovesta ry:n toiminnanjohtajaAnne Isokoski kertoo, että jäsentiedote lähtee nyt kahden viikon välein, jossa muistutetaan muun muassa säännöllisen päivärytmin merkityksestä ja ruokailun, levon, liikunnan ja ulkoilun tarpeesta. Myös Tuokiotuvan Facebook-sivulla kerrotaan ajankohtaiset kuulumiset.

– Rutiinit pitävät meidät elämässä kiinni. Ja mikäli huono päivä sattuu, niin antaa niiden tunteiden tulla ja mennä, kun tiedetään, että ikävistä tuntemuksista päästään yli.

Tuokiotupa tarjoaa myös maksutonta kauppa- ja asiointiapua, mutta myös monenlaista Luurikaveria. Sekä tuvan työntekijät kuin vapaaehtoisetkin ovat soittaneet jo 350 eri ikäihmiselle kuulumisia kyselläkseen.

– Ellei itsellä ole sellaista puhelinliittymää, josta voi rajattomasti jutella, niin voi kilauttaa Tuokiotuvalle ja pyytää meitä soittamaan takaisin, jolloin puhelukustannukset eivät jää ikäihmisen maksettavaksi.

Isokoski sanoo, että yhteydenotot Tuokiotuvalle lisääntyivät pääsiäisviikosta lähtien sekä asiointiasioissa että Luurikaverin merkeissä.

Tuokiotupa on kiinni, mutta pihapiirissä saa käydä nauttimassa eväät. Elsa Kujala nautti Aino Tanskan kanssa kahvit ja tuoreet vappumunkit jo keskiviikkona.
Tuokiotupa on kiinni, mutta pihapiirissä saa käydä nauttimassa eväät. Elsa Kujala nautti Aino Tanskan kanssa kahvit ja tuoreet vappumunkit jo keskiviikkona. Kuva: Pirjo Kunelius

Tuokiotuvan väki on ideoinut myös monenlaista ajanvietettä ikäihmisille jumppavinkeistä karanteenibingoon eli rastittaviin kotiaskaretehtäviin.

– Kaikilla ei ole tietokonetta, eikä digiloikkaa kannata tehdä juuri nyt, niin mukavaa tekemistä löytää vaikkapa television jumppahetkistä. Myös Tuokiotuvan tauolla olleet liikuntakortit on otettu jälleen käyttöön.

Älypuhelin on pistetty palvelemaan ikäihmisiä monin tavoin. Anne Isokoski kertoo, että Tuokiotuvalta on mahdollisuus ottaa ryhmäpuhelu, joten luontoryhmä on kokoontunut puhelimitse.

– Kässäryhmä pitää yhteyttä WhatsApp-viestein ja tekee muun muassa koronaenkeleitä, jotka lähtevät maailmalle Tuokiotuvan lahjoina. Olemme kokeilleet myös tietovisailua WhatsApp-ryhmässä, nyt visailu tulee kaikille avoimeksi ja viikkovisa on torstaisin. Porukkaan pitää vain ilmoittautua.

Turun suunnalta mallia on napattu videopuheluryhmänä toimivaan Sippe-hyvinvointikutsuille.

– Helmi-maaliskuussa meillä oli Sippe-kutsut luontoaiheesta. Kirjallisuuskutsut on vuorossa 11. toukokuuta.

Tuokiotuvan väki innostaa ikäihmisiä heräävän luonnon tarkkailuun.

– Tuokiotuvan pihamaalla saa haravoida ja käydä nauttimassa omia eväitä. Pihalla on istuimia niin, että turvaetäisyyksiä voi noudattaa. Krookukset jo kukkivat ja perennapenkistä on nousemassa jälleen vaikka mitä!

Asiointiapureissullaan Sanna Sorvisto ja Mervi Jutila saivat eräältä käsityöläiseltä pikkuruiset vapputytöt ilahduttamaan päivää.
Asiointiapureissullaan Sanna Sorvisto ja Mervi Jutila saivat eräältä käsityöläiseltä pikkuruiset vapputytöt ilahduttamaan päivää. Kuva: Pirjo Kunelius

Kalajokilaakson toimitus on mukana Ylivieskan Etävappu-tapahtumassa joka nähdään 1.5. kello 11 alkaen PaikallisTV:ssä. Pääset mukaantästä linkistä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä