5 vinkkiä yrityslainan käyttöön – laita lainarahasi tuottamaan

Oli yrityksesi sitten paikallinen tai esimerkiksi netin kautta kansainvälisesti toimiva firma, lisärahoitukselle tulee yleensä tarvetta jossakin vaiheessa. Jos bisnes sujuu hyvin, on sitä paikallaan laajentaa, mikä vaatii tietysti pääomaa. Jos taas tuotto on väliaikaisesti heikompaa, voi lisärahoitusta käyttää huonoista ajoista selvitäkseen.

Yrityslaina ratkaisee rahantarpeen kuin rahantarpeen. Se on sujuva tapa hankkia lisärahoitusta minkäkokoiselle yritykselle tahansa, sillä nykyaikaiset yrityslainat ja -luotot eivät tee suurta eroa pienten ja suurien firmojen välillä. Tämä edellyttää tosin sitä, että haet lainasi pankkien sijaan netistä. Netissä toimivat lainarahoitusyritykset ottavat asiakkaakseen likipitäen kaikki suomalaiset yritykset, kunhan luottotiedot vain ovat kunnossa.

Voit hakea omaa yrityslainaasi helposti netistä. Selkeä hakuprosessi ei vaadi sen suurempaa esittelyä – täytä vain lomake, kilpailuta lainasi ja laita sähköinen allekirjoituksesi sopimuspaperiin. Sitäkin tärkeämpää on kuitenkin ottaa selvää siitä, miten lainarahan voi todella laittaa tuottamaan. Sehän yrityslainan perimmäinen tarkoitus kuitenkin on: tuottaa yritykselle sellaista hyötyä, että lainan korkoon kuluvat eurot palautuvat firman kassaan moninkertaisesti.

Sitäkin tärkeämpää on kuitenkin ottaa selvää siitä, miten lainarahan voi todella laittaa tuottamaan.

1. Sijoita lainarahat uuteen projektiin

Lainarahan avulla voi tarttua projekteihin, joihin ei muuten olisi varaa. Jos esimerkiksi rakennusalan yrityksellesi tarjotaan projektia, joka vaatii enemmän työvoimaa, olisi siitä monessa tapauksessa kieltäydyttävä. Mikäli toimeksiantajan kanssa ei päästä sopimukseen siitä, että se maksaa osan henkilöstökuluista etukäteen, menee urakka varmasti jollekin muulle. Ja koska kilpailu on tälläkin alalla kovaa, voi toisen firman tarjous ilman ylimääräisiä kuluja olla asiakkaalle houkuttelevampi vaihtoehto.

Tuottavaa projektia on turha ojentaa kilpailijalle hopeatarjottimella. Netin kautta haettava nopea vakuudeton yrityslaina sopii tässä tapauksessa yrityksellesi kuin nakutettu. Ensinnäkin tiedät varmasti saavasi sen. Jos kilpailutat lainan ennen urakkasopimuksen allekirjoittamista, voit nähdä tasan tarkkaan, paljonko lainarahaa sinulle tarjotaan – ja kuinka pitkäksi aikaa. Näin voit laittaa nimesi urakkasopimuksen alle rauhallisin mielin, tietäen että rahat riittävät lisätyövoiman palkkoihin.

Monet vastaavat tilanteet ovat kuin luotu nykyaikaisille yrityslainoille. Ne tarjoavat mahdollisuuden saada rahaa nopeasti verrattain maltillisilla kuluilla. Jos projektisi tuotto on edes kohtalaisella tasolla, päihittävät lainan tuotot sen kulut takuuvarmasti.

2. Laajenna yrityksesi toimintaa

Moni yrittäjä aloittaa toiminnan yhdestä konttorista tai toimipisteestä käsin. Usein tämä on myös ainoa toimipaikka, jonka yritys tarvitsee. Siinä ei ole mitään pahaa. Kukapa ei rakastaisi huipputason lähiruokaa tarjoavaa ravintolaa tai sitä paikallista vaatepuotia, jossa sinut tunnetaan nimeltä?

Joskus yrittäjän elämässä tulee kuitenkin vastaan tilanteita, joissa liiketoiminnan laajentaminen tuntuu houkuttelevalta idealta. Ehkäpä asiakkaita riittää päivän aikana niin paljon, että saman konseptin voisi kuvitella toimivan muuallakin Kalajokilaaksossa. Tai ehkä lähikaupunkiin on vasta rakennettu uusi, trendikäs asuinalue, josta saisi toimitilaa halvalla.

Ei ole mitenkään helppoa ottaa sitä seuraavaa askelta, joka tietää aina ylimääräistä riskiä. Vaikka yritystoiminta sujuisi kuinka hyvin, on ison summan lohkaiseminen firman jokapäiväisistä varoista aina hankalaa ilman, että toiminta häiriintyy. Jos sitten tapahtuukin jotakin odottamatonta, voi kassa näyttää nopeasti turhan tyhjältä.

Yrityslainan (esimerkiksi rakennuslaina ) avulla vakavarainen yritys voi laajentua hallitusti. Useiden vuosien maksuajalla varustettu lainatarjous auttaa uuden toimitilan ja sen henkilöstökulujen kattamisessa. Lainaa maksetaan takaisin rauhalliseen tahtiin, joten sen vaikutus yrityksen tuottoihin jää parhaassa tapauksessa mitättömäksi. Ja kun laina on maksettu, on yritys hankkinut itselleen uuden markkina-alueen ja parantanut asemaansa.

3. Suunnittele rahankäyttösi huolella

Tämä vinkki pätee riippumatta siitä, mihin tarkkaan ottaen lainarahasi käytät. On uskomattoman tärkeää, että suunnittelet lainarahasi käytön pilkulleen. Pelkkä käyttötarkoitus sinänsä ei vielä riitä, vaan sinun tulisi tietää muutaman kymmenen euron tarkkuudella, mihin rahat oikeastaan menevät.

Sama koskee lainarahan takaisinmaksuaikoja. Sinulla on oltava vedenpitävä suunnitelma siitä, miten saat lainan maksettua takaisin ajallaan. Yrityslainoissa sinä yrityksen omistajana olet lainan takaaja, joten et taatusti halua jättää lainaa maksamatta sovitun aikarajan puitteissa. Se kun vaikuttaa elämääsi myöhemmin myös yksityishenkilönä.

On suositeltavaa tehdä oma, yksityiskohtainen maksusuunnitelma, joka sallii sopivan virhemarginaalin. Jos sinulla on ollut oma yritys pidemmän aikaa, osaat paremmin ennustaa, millaisia tuloja ja menoja on luvassa. Erityisesti uusien yrittäjien on siis oltava tarkkana sen suhteen, että tehtyyn suunnitelmaan on jätetty tarpeeksi ilmaa. Näin se ei kaadu omaan mahdottomuuteensa ensimmäisen yllättävän menoerän kohdalla.

4. Osta kilpailijasi markkinoilta

Joskus riskinotto kannattaa. Jokaisella alalla suuremmat firmat ostavat pienempiä kilpailijoitaan tuon tuosta. Ei ole mitään syytä, miksi sinäkin et voisi tehdä samoin, mikäli omat bisnekset rullaavat mukavasti. Yrityslainalla voi tehdä komeita tuottoja, jos sen avulla voi ostaa yhden kilpailijan pois markkinoilta ja kasvattaa samalla omia tuottojaan.

Tämä toimintamalli sopii tietysti vain omalla alallaan erittäin menestyksekkäille yrityksille. Jos olet oman erikoisalasi huippua, niin ostosreissulle lähtemistä kannattaa ehdottomasti harkita. Erityisesti monet startup-firmat voivat myydä toimintansa jopa alihintaan, jos kyseessä on omistajan ensimmäinen liiketoimi. Jo muutama satatuhatta euroa käteen voi nimittäin olla merkittävä summa, joka riittää monelle omasta yrityksestä luopumiseen.

5. Tehosta tuotantoasi

Pyörää ei tarvitse aina keksiä uudestaan. Jos liiketoimintasi pyörii mukavasti, mutta et ehdi tekemään enempää, miksi et palkkaisi toista osaajaa lainarahalla ja hankkisi lisää tarveaineita. Esimerkiksi käsityöpaja voi tehdä tuplatuottoa, mikäli joku muu osaa valmistaa vastaavia tuotteita samalla ammattitaidolla kuin sinäkin.

Sama on totta isommassakin mittakaavassa. Tunnista se osa-alue, joka estää yritystäsi valmistamasta enempää niitä tuotteita, jotka myyvät. Jos asian voi ratkaista helposti rahalla, hae yrityslaina ja sijoita se tuotantoon. Voittomarginaalisi on taatusti enemmän kuin yrityslainan vuosikorko, joten ratkaisu on suurella todennäköisyydellä voitollinen pitkällä aikavälillä mitattuna.