Paikallisuutiset
Ylivieskalainen Eeva Hannula valmistautuu komedian ensi-iltaan – Aamuvirkut ovat sitoutuneet iloiseen teatteriinsa
Ylivieskalainen harrastajanäyttelijä Eeva Hannula valmistautuu Aamuvirkkujen perjantain 21. helmikuuta ensi-iltaan ilolla. Hän pääsee toimimaan hyvään tekemiseen sitoutuneessa teatteriryhmässä. Sen monet näyttelijät tietävät jo 18 vuoden kokemuksella, miten luodaan yleisöön hyvä yhteys.
Nivalan ja Ylivieskan Niemelänkylän kesäteattereissa kouliintunut Eeva Hannula pitää Aamuvirkkujen yhteen hitsautuneesta porukasta.
– Ohjaajamme Eija-Liisa Pokki panostaa henkilöohjaukseen ja on avoin ideoille. Hän osaa olla myös jämäkkä ja pitää aikatauluista kiinni, Hannula kertoo.
Nyt ensi-illan lähestyessä tekeminen on tiivistä.
– Me näyttelijät vietämme nyt lähipäivät enemmän aikaa toistemme kanssa kuin mitä läheistemme kanssa, Hannula naurahtaa.
Teatteri antaa harrastajanäyttelijälle Hannulan mukaan yhden sellaisen jutun, jota ei moni muu tekeminen pysty antamaan.
– Teatteri on aikuisten leikkiä. Pääset roolihahmosi nahoissa elämään erilaisia tunteita. Kun elät roolihahmosi tunteita, silloin kaikki näyttää aidolta, Eeva Hannula kuvailee.
Näyttämöllä ihmiset voivat esimerkiksi kokea toisiaan kohtaan siinä paikassa, ja vain siinä paikassa, vahvaa rakkautta. Se kuitenkin riittää synnyttämään näyttämölle aidon hetken.
– Erilaisten tunteiden eläminen on yksi parhaista asioista teatteriryhmässä. Jo harjoitusprosessit tuovat esiin monenlaisia tunteita, mikä on hyväksi ihmiselle.
Yksilö saattaa kokea esimerkiksi yksittäisessä harjoituksessa riittämättömyyden tunnetta. Siitä hän kasvaa pois ryhmän lohdutuksella ja tuella.
Teatterin antama luovuuden ilmapiiri tekee Eeva Hannulan mukaan jokaiselle harrastajannäyttelijälle hyvää.
– Luovuus jatkuu ja kehittyy kaiken ikää, kun ihminen tekee teatteria, hän arvioi.
Aamuvirkkujen tämän kertaisen näytelmän Kuin telkkä pöntöstä Matti Wanne kirjoitti alunperin kesäteatterille. Esitys on toimimassa myös Elämystalolle luodussa miljöössä.
– Se on farssi, joka mahdollistaa huoneteatterissakin hulluttelun. Lavastuksella on luotu kesäisen aurinkoinen maailma. Ohjaajamme Eija-Liisa Pokki on monitaitoinen ihminen. Lavastus ja puvustus tukevat tekemistä.
Hannula kertoo, että teatteriesitys on antamassa hyvinvointia niin yleisölle kuin esiintyjille.
– Yleisön kanssa haetaan sydämenlyönteihin samaa rytmiä. Sitä näytelmän roolihahmonikin tavoittelee.
Eeva Hannula tietää kokemuksesta myös yleisön näkökulman esityksiin. Hän on ahkera kulttuurin kuluttuja. Hän kiittelee Akustiikan tarjontaa, teatteria hän on käynyt katsomassa monilla paikkakunnalla.
Hannulalle näytelmä on Aamuvirkuissa nyt toinen. Ensimmäistä kertaa hän oli mukana tässä Ylivieskan ryhmässä toissavuonna.
– Kesäteatteri koulutti äänenkäyttöäni. Nivalassa olin mukana aina vuodesta 2006. Esitysympäristössä riitti kokoa.
Hannula ei näe kesäteatterin ja huoneteatterin välillä suurtakaan eroa. Esiintymisympäristöt ovat toki erilaiset. Muutoin taiteen tekemisen lainalaisuudet ovat samat.
– Yhtä lailla kesä- kuin huoneteatterissa opitaan rohkeutta. Saat varmuutta itseilmaisuun, hän kuvaillee.
Teatteri antaa Hannulan mukaan valmiuksia monenlaiseen tekemiseen. Hannula sai teatterista varmuutta opettamiseen, luennoimiseen ja kurssien pitämiseen.
– Opit teatterin opein menemään ihmisten eteen ja toimimaan siellä.
Hannula kertoo, ettei näyttelemisen opettelu vaadi mitään erityisedellytyksiä. Kaikki ovat tervetulleita kansalaisopiston Aamuvirkkujen ryhmään.
– Vuorosanojen opettelu ei ole niin hankalaa kuin saattaisi luulla. Opit ne parhaiten silloin, kun harjoitellaan kohtauksia.
Kulttuurikaupunki Ylivieskassa harrastajateatterin tekeminen on Hannulasta mukavaa. Hän muistuttaa, että elämystalo Artteri antaa tekemiselle ja esityksille hyvät puitteet.
– YTY-teatterin Aamuvirkut-ryhmälle antama tuki on ollut tärkeää.
Eeva Hannula
Harrastajanäyttelijä
Esiintyy ensi-iltansa perjantaina 21. helmikuuta saavassa Aamuvirkkujen Kuin telkkä pöntöstä-komediassa Ylivieskan Elämystalo Artterissa
Näytellyt aiemmin vuodesta 2006 alkaen Nivalan kesäteatterissa ja näytellyt myös Ylivieskan Niemelän kesäteatterissa
Syntyperäinen ylivieskalainen ja asunut paluumuuttajana Ylivieskan keskustassa kaikkea lähellä vuodesta 2010.
65-vuotias, eläkkeellä oleva luokanopettaja, tehnyt työuransa Raahessa ja Nivalassa
Harrastuksina ovat myös aivoterveyden, naurujoogan ja Mindfulness-tietoisuustaitojen edistäminen
Aikuiset lapset maailmalla, 11 lastenlasta oikeuttavat supermummu-luokitukseen