Paikallisuutiset
Vilkas ja viriili Ahti on Suomen paras sukellusseura – Puheenjohtaja Jukka Haapala: Puolet palkinnosta kuuluu Nivalan Uikolle!
Valtakunnallinen Sukeltajaliitto ry on valinnut Vuoden parhaat 2019. Vuoden paras seura on Sukellusseura Ahti ry, jonka tärkeä koulutuspaikka sekä talviajan harjoittelutukikohta on Nivalan uimahalli Uikko ja "kotiriutta" on Ylivieskan Kettukalliolla.
Ahti kouluttaa, leirittää ja järjestää sukellusreissuja sekä osallistuu tarvittaessa Vapepan eli vapaaehtoisen pelastuspalvelun toimintaan.
Sukeltajaliiton hallitus valitsee vuoden parhaina palkittavat, ja yleensä tunnustukset jaetaan kevätkokouksen yhteydessä. Koronatilanteen vuoksi kevätkokous on kuitenkin siirretty syksyyn ja palkintotilaisuus järjestetään poikkeustilan jälkeen.
– Tämä on Sukeltajaliiton suunnalta kova tunnustus tällaiselle lilliputtiseuralle, kun aikaisemmat tunnustukset ovat menneet yleensä isoille seuroille Tampereen eteläpuolelle. Meillä on viriili ja vilkkaasti toimiva seura, ja jäsenmääräkin on lähes tuplaantunut vuoden 2014 jälkeen, Sukellusseura Ahdin puheenjohtaja, vastuukouluttaja ja ammattisukeltajaJukka Haapala Nivalasta tuulettaa.
– Puolet palkinnosta kuuluu Liikuntakeskus Uikolle, koska se mahdollistaa seuramme laajan koulutustarjonnan. Suurin osa koulutuksesta tapahtuu uima-altaassa ja vain loppukliimaksi koetaan avovesissä. Yhteistyötämme Uikon kanssa ihaillaan ympäri Suomea muissa sukellusseuroissa, koska esimerkiksi Tampereen suunnalla seura joutuu pulittamaan yli kymppitonnin hallivuokria, kun me saadaan käyttää hallia sopuhintaan. Vastaavasti avustamme Uikkoa erilaisissa tapahtumassa ja olemme mukana niissä esittelemässä seuran toimintaa.
Haapala arvioi, että myös Sukeltajaliitossa osataan arvostaa Ahdin mittavaa koulutustyötä, koska liitto hyötyy taloudellisesti myymällä seuroille koulutuspaketteja.
Koulutus aktivoi luonnollisesti uutta jäsenistöä sukellusseuraan.
– Seuramme on lähikouluttajakursseja järjestämällä lisännyt kouluttajien määrän 5–6:een.
Sukeltaminen ei ole täysin riskitön harrastus, mutta niitä riskejä voidaan karsia. Haapala toteaa, että vedenalaiset kuolemantapaukset johtuvat sukeltajilla useimmiten sairauskohtauksesta, eivätkä juuri koskaan laitevioista. Syynä voivat olla myös harjoituksen vähyys tai sukelluslaitteiston vähäinen käyttökokemus.
– Turvallinen laitesukellus ei ole samanlaista pyörällä ajaminen, jonka osaa kerran opittuaan. Peruskoulutuksen jälkeen pitää käydä säännöllisesti sukeltamassa, jotta taito säilyy. Ei riitä, että kurssin jälkeen sukeltaa vain kerran vuodessa, jolloin jokainen sukelluskerta on kuin ensimmäinen. Tässä lajissa ei auta kehuskella, että sukeltajakortti on ollut takataskussa 30 vuotta, sillä ainoastaan veden alla vietetyillä tunneilla on merkitystä, Haapala alleviivaa.
Koronatilanteen vuoksi uimahallit joutuivat sulkemaan ovensa. Sukellusseura Ahdin kurssitoiminta kuitenkin jatkuu.
– Ehdimme aloittaa P1-peruskurssin ja käydä kahdesti altaalla. Poikkeusolojen aikana kurssilaiset jatkavat opiskelua ohjatusti verkkokurssilla. P3-tekniikkakurssia voidaan jatkaa luonnonvesissä. Ylivieskan Kettukallio on loistava sukellusharjoituspaikka kaikentasoisille sukeltajille, Haapala toteaa.
Sukellusseura on lisännyt jäsenmäärää järjestämällä perhetoimintaa leirien ja sukellusreissujen merkeissä. Näin lapset kasvavat kuin huomaamattaan vanhempiensa matkassa mukaan sukeltajaseuran toimintaan.Laitesukeltaminen Sukellusseura Ahdissa on nykyään mahdollisuus aloittaa 15-vuotiaana.
– Aikaisemmin ikäraja oli 12 vuotta, mutta niin pienille ei tahtonut löytyä sopivan kokoisia laitteita. Yläikärajaa meillä ei ole, jos on terveydentilaltaan sukelluskuntoinen. Kurssille tultaessa joutuu antamaan oman terveysselvityksensä, ja tarvittaessa keskustelemaan harrastuksen aloittamisesta lääkärin kanssa.
Jukka Haapala kertoo, että Ahti järjestää kotimaan leirejä muun muassa Rokuan Neittävässä, jossa on kirkasvetinen Saarijärvi.
Tälle vuodelle on suunniteltu runsaasti leirityksiä ja sukellusmatkoja. Heinäkuussa on ohjelmassa Norja, jonne suunnataan säännöllisesti pari kertaa vuodessa. Elokuussa sukelletaan Hossan kansallispuiston vesistöön, syyskuussa olisi vuorossa hylkysukellus Viron Hiidenmaalla ja lokakuussa on kohteena Kuortaneen Kaatialan louhos.
– Sukellusharrastus on ykköslääke stressinpoistoon. Huolet huuhtoutuvat pinnan alla, koska siellä on keskityttävä pelkästään sukeltamiseen. Kun nousee vedestä olo on rento ja maailma tuntuu taas mukavalta.
Sukellusseura Ahti ry
Perustettu vuonna 1978.
Jäseniä noin 100.
Toiminta on keskittynyt laitesukellukseen.
Järjestää eri tasoisia koulutuksia: peruskoulutuksesta lähikouluttajakursseihin. Lisäksi erilaisia tekniikkasukelluksen kursseja; uusimpana seoskaasulla sukeltaminen, jolloin päästään turvallisesti sukeltamaan entistä syvemmälle.
Vie sukellusmatkoille sekä kotimaassa että ulkomaille, pääasiassa Norjaan.
Järjestää koko perheen sukellusleirejä.
Talvikaudella ahtilaiset harjoittelevat laitesukellusta viikoittain omalla uimahallivuorollaan Nivalan Uikossa.
Seura on mukana Vapepan eli Vapaaehtoisen pelastuspalvelun toiminnassa avustamassa hukkuneiksi epäiltyjen etsinnöissä.
Omistaa kalustoa: veneen, kumiveneitä sekä monenlaista sukelluslaitteistoa.