Ajankohtaista

“Tämä työ on entistäkin tärkeämpää – ja sitä tulee riittämään vuosiksi eteenpäin” - Kalajoen vesienhoitoryhmä on tehnyt kymmenessä vuodessa paljon hyvää

Kalajoen vesienhoitoryhmän perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi kymmenen vuotta. Sen kunniaksi vesienhoitoryhmä järjesti keskiviikkona 3. toukokuuta Ylivieskan kaupungintalolla juhlakokouksen, johon oli kutsuttu eri alan asiantuntijoita kertaamaan työn tavoitteita sekä katsomaan eteenpäin.

– Juhlakokouksen ajatuksena oli tuoda tietoa ajankohtaisista aiheista ja katsoa myös tulevaan. Kalajoen vesienhoitoryhmä on toimillaan saanut aikaan paljon hyvää, mutta paljon työtä on myös edessäpäin, kiteyttää vesienhoitoryhmän sihteerinä toimiva Ylivieskan ympäristöasiantuntija Maija Schuss juhlakokoustiedotteessa.

Tilaisuuden alussa Kalajoen vesienhoitoryhmää johtava Ylivieskan ympäristöpäällikkö Tapio Koistinaho ja Maija Schuss tekivät katsauksen vesienhoitoryhmän historiaan, nykyhetkeen ja tulevaisuuteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kalajoen vesienhoitoryhmä lähti muodostumaan vuoden 2013 tammikuussa, kun Oulussa kokoonnuttiin suunnittelemaan Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen myöntämän Euroopan aluekehitysrahaston rahoituksen turvin toteutettavan Meidän Kalajoki -hankkeen ensiaskeleita. Tavoitteena oli etsiä yhteiset tavoitteet Kalajoen ja sen valuma-alueen tilan parantamiseksi. Tätä toimintaa edistämään perustettiin Kalajoen vesienhoitoryhmä, ikään kuin jalkauttamaan vesienhoitotyötä valuma-aluetasolle, Schuss kuvailee.

Talkoolaisten joukko urakoimassa soraa Ylivieskan Pylväsojan uomaan. Kyseessä oli lähtölaukaus Pylväsojan alaosan ennallistamisprojektille, joka on yksi valmistuneista hankkeista. Kuva: Liisa Ängeslevä
Kalajoen vesienhoitoryhmän sihteeri Maija Schuss antoi juhlakokouksessa katsauksen Kalajoen vesienhoitoryhmän historiaan, nykyhetkeen ja tulevaisuuteen. Kuva: Ylivieskan kaupunki, Jonne Rasinaho

Vesienhoitoryhmään saatiin mukaan edustajia alueen kunnista, elinkeinoelämästä, etujärjestöistä, yrityksistä ja viranomaisista. Ryhmän toiminta on jatkunut noista hetkistä keskeytymättä näihin päiviin saakka.

Valuma-alueella onkin toteutettu useita hankkeita vesienhoidon tavoitteiden edistämiseksi ja saavuttamiseksi.

– Vesienhoitoryhmä on edistänyt alueellista vesiensuojelutyötä erilaisten hankkeiden avulla, lisännyt tietoisuutta ja antanut alueen asukkaille mahdollisuuden ehdottaa erilaisia kunnostustoimenpiteitä. Kuluneen kymmenen vuoden aikana vesienhoitotyö on käsitteenä kasvanut sisältämään myös tulvariskien hallinnan, luonnon ennallistamisen ja monimuotoisuuden edistämisen sekä ilmastonmuutokseen sopeutumisen tavoitteita. Tämä työ on entistäkin tärkeämpää – ja sitä tulee riittämään vuosiksi eteenpäin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tällä hetkellä käynnissä ovat hankkeet Ylivieskan Salmelanojan vesienhallinnan parantamiseksi sekä Kalajokivarren pengerryspumppaamoiden soveltamiseksi vesiensuojeluun. Sitä rahoittavat Ylivieskan kaupunki, Nivalan kaupunki ja Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus. Salmelanojan hankkeen rahoituksesta vastaavat Ylivieskan kaupunki ja ely-keskus.

Viime aikoina valmistuneita kohteita ovat muun muassa Ylivieskan Lampinnevan ennallistaminen sekä Ylivieskan Pylväsojan parantamiseen liittyvät työt. Arvioitua nopeammin valmistuneeseen Lampinnevan ennallistamiseen saatiin myös Helmi-elinympäristöohjelman rahoitusta.

Lampinnevan ennallistaminen valmistui etuajassa. Kuva: Maija Schuss

Ylivieskassa pidettyyn juhlakokoukseen oli kutsuttu runsaasti eri alojen asiantuntijoita muun muassa Pohjois-Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen ely-keskuksista. Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Hilppa Gregow antoi kokouksessa katsauksen ilmastonmuutoksen vaikutuksiin Pohjois-Pohjanmaan alueella.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä