Paikallisuutiset

Piti tulla virkamies, tulikin hotellimoguli – Esa Valli päätyi viiden hotellin omistajaksi monen käänteen kautta: ”Pienestä sattumasta on ollut kiinni”

Esa Valli on kartuttanut omaisuutta yritystoiminnalla ja sijoituksilla. Rahaa hän ei kuitenkaan enää mieti.

Esa Valli on investoinut miljoonia Hiekkasärkille Hotelli Rantakallan alueelle. Viime kesäksi valmistuneen Jäkälähovin 8. kerroksesta avautuu näkymä merelle ja vuonna 2022 valmistuneeseen Rantakallan Safiiri-huoneistohotelliin. Kuva: Jukka Lehojärvi

Ihmisen elämänpolkua ohjaa monessa kohtaa sattuma. Mutta osansa on myös luonteella, joka joko pistää tarttumaan uusiin haasteisiin tai sitten ei.

Ylivieskalaisella Esa Vallilla on ollut sitä ensin mainittua luonnetta. Siksi hänestä kai ei koskaan tullut virkamiestä, vaikka kunnallistalouden opinnot Tampereen yliopistossa siihen suuntaan osoittivat. Läheltä tosin piti:

– Hain Kaustiselle elinkeinoasiamieheksi ja Tunkkarin kuntayhtymään johonkin talousvirkaan, mutta jäin molemmissa toiselle sijalle, hän kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Voisi sanoa, että loppu on historiaa. Vallista tuli yrittäjä ja hotellimoguli. Hän on nyt omistajana viidessä hotellissa, joihin lukeutuvat Käenpesä Ylivieskassa, Rantakalla Kalajoella, Pohjankievari Kempeleessä, Hotelli Kajaani sekä tuoreimpana tulokkaana Pikku-Syöte Pudasjärvellä.

Monia muitakin kiinteistöjä omistava Valli huomauttaa naurahtaen, että on hänellä oikeastaan kuudeskin hotelli: Ylivieskan Vallesmanni eli poliisiasema.

– Siellä on 10 selliä ”lyhytaikaiseen majoitukseen”.

Mutta miten mies päätyy ostamaan viisi hotellia? Siihen liittyy tarina poikineen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Esa Vallista ei tullut kunnan virkamiestä, vaan hän lähti aluksi toimittajaksi. Kuva: Jukka Lehojärvi

Esa Valli aloitti työuransa toimittajana, kun hän heti armeijan jälkeen sai työpaikan Keskipohjanmaa-lehdestä. Koulun ainekirjoitustunneilla hän muistaa kokeneensa lähinnä tyhjän paperin kammoa, mutta se karisi käytännön työssä nopeasti.

– Ensimmäisenä työpäivänä heti aamulla minulle annettiin kamera ja lehtiö kouraan ja sanottiin, että mene tekemään juttua Alavieskan perunapäiville. Niin tein, ja kehittämäni otsikko oli hyvin informatiivinen: Perunapäivät Alavieskassa.

Siitä alkoi noin kymmenen vuoden rupeama toimittajan töissä. Valli perusti muun muassa paikallislehden Haapavedelle ja oli pari vuotta Kuhmossa paikallislehden päätoimittajana ennen kuin palasi perhesyistä Ylivieskaan ja ryhtyi yrittäjäksi. Hän perusti viestintätoimisto Viestimixin, joka on edelleen toiminnassa ja kustantaa nykyään kuutta eri metsälehteä metsänhoitoyhdistyksille.

– Alkuaikojen yritystoiminta oli yhtä puurtamista. Tein painotyön valmistuksia ja saatoin olla kahteen-kolmeen asti yöllä verstaalla liimaamassa ja leikkaamassa. 90-luvun alun lama-aika oli melkein evp:tä eli elämistä vaimon palkalla, muistelee Valli alkutaivaltaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mutta lamasta selvittiin, ja seuraavaksi Valli päätyi mutkien kautta rakennusbisnekseen. Hän oli perustanut Asko Talven kanssa Oulun Sanomat -lehden, jolle oli perustettava myös oma jakelufirma Ouluun. Sitä tuli johtamaan Antti Rantala. Jakelufirma myytiin kuitenkin isommalle jakeluketjulle, ja kaupasta jäi rahaa, jolle Valli ja Rantala miettivät käyttöä.

– Olin rakentanut pari paritaloa aiemmin, ja ehdotin Antille, että perustetaan rakennusliike. Rakensimme kymmenkunta paritaloa ja sitten rivitaloja, kunnes teimme työnjaon, että minulle jäävät hotellit ja Antille rakentaminen.

Työnjaosta sovittiin vuonna 2018. Vuonna 2022 Rantalan Rave Rakennus Oy työllisti jo sata työntekijää.

– Näin se lähtee hyvin pienestä liikkeelle. Pienestä sattumasta on ollut kiinni minun toimittajan urani, rakennusliikkeen perustaminen ja hotellien ostaminen, Valli sanoo.

Pienestä sattumasta on Esa Vallin mukaan ollut moni asia kiinni hänen yrittäjätaipaleellaan. Kuva: Jukka Lehojärvi

Hotelleista ensimmäinen oli Ylivieskan Käenpesä, jonka Valli ja Rantala ostivat vuonna 2007.

– Hyvä ystävä kertoi, että Käenpesä on tulossa myyntiin, ja kerroin siitä Antille. Rakennusliike oli silloin olemassa pienessä muodossa, mutta Antti oli vielä töissä Bet-Kerillä. Kaksi yötä mietin, uskaltaako tähän lähteä. Piti laskea kaikki kauhuskenaariot, että riittävätkö rahkeet ja miten käy, jos tämä menee niin sanotusti perseelleen.

Vallin mukaan yhtäkään seuraavista hotellihankinnoista ei ole tarvinnut samalla tavalla miettiä. Siihen lienee vaikuttanut se, että Käenpesä oli loisto-ostos.

– Se on ollut kultamuna jo vuosia. Kauppalehti noteerasi sen vuonna 2022 menestyneimmäksi yksityiseksi hotelliksi, joten jotain on osattu tehdäkin.

Valli toteaa, että hotellin käyttöaste on ollut hyvä, koska Ylivieska on alueen keskus. Käenpesä on hänen viidestä hotellistaan puhtaimmin liikemieshotelli.

Seuraavaksi ostettiin Rantakalla, jonka aiempi omistaja Lomaliitto ajautui konkurssiin vuonna 2009.

– Olin Fuengirolassa, kun luin uutisen, ja soitin heti Antille, että ostetaanko. Suurin kiinnostuksenaihe oli alueen rakennusoikeus.

Esa Valli kertoo nyt yrittäjätarinaansa Hiekkasärkillä viime kesäksi valmistuneen 8-kerroksisen Jäkälähovin ylimmän kerroksen huoneistossa, josta avautuu näkymä lumen peittämälle hiekkarannalle ja koko matkailualueelle. Lähimpänä maisemassa kohoaa vuonna 2022 valmistunut Rantakallan huoneistohotelli Safiiri.

Rakennusoikeutta on käytetty myös kahteen aiemmin Rantakallan viereen rakennettuun Timantti-kerrostaloon sekä joukkoon rivitaloja Jäkälähovin vieressä.

– Onko niitä kahdeksan, Valli ynnäilee rivitaloja.

Hän ei osaa suoralta kädeltä sanoa, paljonko Rantakallan alueelle on euromääräisesti tehty rakennusinvestointeja hänen aikanaan eli vuodesta 2010 lähtien.

– Jos se deflatoidaan nykyarvoon, niin olisiko 15 miljoonaa euroa, voi olla 20:kin. En ole koskaan laskenut tuolla tavalla. Joka vuosi on jotain hommailtu.

Tänne saisi rakentaa vielä kolme kerrostaloa, mutta maailmantilanne lykkää nyt investointeja. Kuva: Jukka Lehojärvi

Valli huomauttaa, että vuonna 2012 valmistunut Timantti A -talo oli Hiekkasärkkien ensimmäinen kerrostalo, ja sen jälkeen alueen rakentaminen lähti hyvin vahvaan kasvuun. Nyt tilanne on muuttunut Ukrainan sodan vuoksi, joka on nostanut kustannuksia ja heikentänyt kysyntää.

– Kalajoella tulee lomarakentamisbisnes hiljenemään maailmantilanteen vuoksi. Jäkälähovista tehtiin päätös ja urakkasopimus juuri ennen kuin Ukrainan sota alkoi. Jos päätös tehtäisiin tänä päivänä, siihen ei varmaan lähdettäisi.

Rantakallan alueelle on mahdollista rakentaa vielä kolme kerrostaloa, mutta niiden aikataulusta Valli ei tässä vaiheessa pysty sanomaan mitään.

– Pitäisi ensin tietää, kauanko Putin sotii. Sen jälkeen maailma voi lähteä kehittymään hyvinkin voimakkaasti.

Jäkälähovin 34 asunnosta neljä on myyty ja kaikki loputkin ovat kaupan. Tällä välin Rantakalla vuokraa niitä.

– Jäkälähovi tehtiin sillä ajatuksella, että osa huoneistoista jää hotellin käyttöön, mutta sitä ei ole kiveen hakattu, paljonko. Sekin käy, että ne ovat hotellin käytössä. Meillä on tällainen hybridimalli.

Vuonna 2014 oli vuorossa Hotelli Pohjankievari, jota tarjottiin Vallille. Samoin tarjottiin Hotelli Kajaania pari vuotta myöhemmin.

– Vaimo pani vastaan, mutta kun kävimme Kajaanissa katsomassa hotellia, hänkin innostui. Ostettiin sitten sekin, Esa Valli kertoo.

Hän on ollut 16 vuotta naimisissa Raija Eskola-Vallin kanssa, joka työskenteli aiemmin pitkään kuntasektorilla sosiaalipuolen esimiestehtävissä ennen kuin ryhtyi miehensä yrityskumppaniksi. Hän on toisena omistajana ja toimitusjohtajana Rantakallassa, Pohjankievarissa ja Hotelli Kajaanissa.

Käenpesän Esa Valli omistaa kolmen lapsensa kanssa, jotka ovat myös osakkaina sijoitusyhtiö Valli Groupissa. Lapsista Jemina Valli on nyt mukana myös operatiivisessa toiminnassa, sillä hän ja Jere Toivonen ovat yrittäjinä ja osakkaina tammikuussa ostetussa Pikku-Syötteen hotellissa ja hiihtokeskuksessa.

Esa Vallilla ei ollut mitään aikomusta ostaa hänelle tarjottua Pikku-Syötettä, mutta kun tytär innostui hiihtokeskuksesta, tämäkin kauppa toteutui. Houkuttimena oli myös laaja rakennusoikeus.

– Pikku-Syötteellä hypättiin taas aivan uuteen maailmaan. Se on keskellä ei-mitään, ja siellä on rinne- ja caravan-toimintaa ja vielä koulukin.

Vallin mielestä näissä hotelleissa on kylliksi, mutta vannomatta silti paras.

– Ei koskaan voi sanoa, että ei koskaan. Mutta pitää sen olla melko nappijuttu, että viitsin enää ajatella uutta kohdetta.

- Kaikki hotellit on ostettu lyhyellä mietintäajalla, ja kaikki ovat olleet menestystarinoita, kertoo Esa Valli. Kuva: Jukka Lehojärvi

Se on selvää, ettei tyhjätasku pysty ostamaan hotellia saati viittä. Esa Valli on kartuttanut omaisuuttaan yritystoiminnalla sekä ostamalla ja myymällä yrityksiä, mutta tärkeä rooli on ollut myös sijoittamisella. Hän aloitti pörssikaupan jo poikasena ja on satsannut siihen enemmän 1980-luvun lopulta lähtien.

Sijoitussalkkuaan hän luonnehtii ”riittävän isoksi”.

– Seitsennumeroisesta puhutaan, hän suostuu haarukoimaan.

– Olen nyt siirtynyt niin sanottuihin strukturoituihin papereihin. Suomen pörssit ovat olleet viimeiset 2–3 vuotta aika heikossa hapessa, ja strukturoiduissa papereissa pääoma on paremmin turvattu kuin pörssisijoittamisessa.

Rahan merkityksen Valli summaa käytännöllisesti niin, että se on vaihdannan väline.

– En minä enää mieti rahaa. Sitä ei tarvitse ajatella sillä tavalla kuin jonkun, jolla on vähän rahaa ja jonka pitää miettiä, mihin se riittää. Mutta ei minun luonteeseeni kuulu sellainen, että pröystäilisin rahalla.

Valli vain sattuu pitämään bisneksestä.

– Minua kiinnostaa yritystoiminnan onnistuminen, ja raha on yritystoiminnan mittari. Sijoituksissa onnistuminenkin mahdollistaa monenlaista. Ei jotain Pikku-Syötettä voi ostaa, jos ei ole riittävästi omaa pääomaa.

Esa Valli on kartuttanut varallisuutta yritystoiminnan lisäksi pörssissä. Kuva: Jukka Lehojärvi

Sattuma on sana, joka toistuu Esa Vallin puheessa moneen kertaan. Pelkästään sattumien summaa eivät kuitenkaan menestyksekkäät liiketoimet voi olla.

– Perusluonteeni on kasvuhakuinen, ja haluan hakea uusia juttuja. Silloin huomaa tilaisuudet ja osaa myös tarttua niihin. Yhteistyökumppanit ovat olleet myös hyvin tärkeässä roolissa, Valli sanoo.

67-vuotias yrittäjä naurahtaa, että tässähän pitäisi olla jo eläkkeellä.

– Mutta eihän yrittäjä jää eläkkeelle. Yrittäminen on elämäntapa. Operatiivisessa toiminnassa en kuitenkaan ole enää mukana.

Sukupolvenvaihdosta on jo tehty, kun lapset ovat tulleet mukaan Valli Groupiin ja Käenpesään.

– Pikkuhiljaa jatkan sitä työtä.

67-vuotias yrittäjä ei ole jäämässä eläkkeelle. Kuva: Jukka Lehojärvi

”Jos et ole Bookingissa, et ole olemassa”

Hotellibisnes on muuttunut vuosikymmenten saatossa monella tavalla. Esa Valli toteaa, että 1970- ja 80-luvuilla hotelleja täytti kurssi- ja koulutustoiminta.

– Minun ikäiseni porukka on istunut hotelleissa useamman päivän kursseilla, ja illat on nautittu virvoitusjuomia hotellin ravintolassa. Mutta sellaiset koulutukset ovat loppuneet.

Rantakalla puolestaan kuuluu hotelleihin, jotka on rakennettu viihdekeskuksiksi. Siellä on ollut 300-paikkainen ravintola ja vain 16 hotellihuonetta.

– Kun me ostimme Rantakallan vuonna 2010, siellä oli kesäisin kolmena iltana viikossa elävää tanssimusiikkia. Kymmenessä vuodessa on loppunut kaikki viihdetoiminta, ja nyt suuret ravintola- ja keittiötilat ovat rasitteena.

Viimeisen reilun kymmenen vuoden ilmiö on alustatalous, jota edustaa hotellivarauksissa erityisesti varaussivusto Booking.com. Valli toteaa sen olevan kuluttajan kannalta mainio keksintö, mutta yrittäjälle siinä on ongelmansa.

– Booking ottaa komission, joten 15–20 prosenttia majoitusmyynnistä menee sinne. Yhtenä vuonna Rantakalla maksoi enemmän komissioita Bookingille kuin henkilöstökustannuksia, hän vertaa.

– Mutta jos et ole Bookingissa, et ole olemassakaan.

Toisaalta muuta markkinointia ei juuri tarvita.

– Kun Pikku-Syötteellä saatiin Booking auki, niin tunnin päästä tuli ensimmäinen varaus, Valli kertoo.

Alustatalous on myös tehnyt monesta yksityishenkilöstä hotellitoimijan. Valli laskee, että Hiekkasärkillä on noin sata yksityistä majoituskohdetta Bookingissa, ja lisäksi on noin 50 Airbnb-kohdetta, jotka asiakas löytää kätevästi nettisivustolta.

– Tänne on tullut kahden-kolmen hotellin verran majoituskapasiteettia uutena kilpailijana lyhytaikaiseen majoitukseen.

– Täällä ei koskaan tiedä, onko talvea vai ei, sanoo Esa Valli. Lumi- ja jäätilanne vaihtelevat Hiekkasärkillä nopeasti. Kuva: Jukka Lehojärvi

Vallilla on selkeä mielipide keinoista, joilla Kalajoen matkailua voitaisiin kasvattaa. Se ei ensinnäkään tapahdu talveen satsaamalla.

– Täällä ei koskaan tiedä, onko talvea vai ei. Nytkin meni päivässä talvi, hän sanoo ja osoittaa merelle, jonka jää- ja lumipeite on edellispäivänä pehmennyt sohjoksi.

– Tärkeintä olisi pidentää kautta toukokuun alusta syyskuun loppuun asti. Jos high seasonin saisi kasvatettua viiteen kuukauteen, meillä ei olisi täällä mitään hätää.

Touko- ja syyskuulla ei liiku perhematkailijoita. Vallin mielestä Kalajoella painotetaankin liikaa perhematkailua, jonka sesonki on kaksi kuukautta.

– Pitäisi edistää seniorimatkailua. Joka neljäs suomalainen on jo yli 65-vuotias, ja heillä on varallisuutta. Myös heidän kokemuksensa matkailusta aivan toista kuin meidän vanhemmillamme. Tutuilta eläkeläisiltä tulee lähes kuukausittain viestejä eri lomakohteista.

Lisää aiheesta

Kuka?

Esa Valli

s. 1956 Ylivieskassa

yrittäjä, sijoittaja

perhe: lapset Frans, Jemina ja Camilla aiemmasta liitosta sekä puoliso Raija Eskola-Valli

toimitusjohtaja 1989 perustamassaan viestintätoimisto Viestimix Ky:ssä

toimitusjohtaja 2001 perustamassaan sijoitusyhtiö Valli Group Oy:ssä, jossa osakkaina ovat myös lapset

omistaa lastensa kanssa Hotelli Käenpesän Ylivieskassa ja vaimonsa kanssa Hotelli Pohjankievarin, Hotelli Kajaanin ja Hotelli Rantakallan. Pikku-Syötteen omistajina ovat Valli Group sekä Jemina Valli ja Jere Toivonen.

harrastukset: keilaaminen ja pienessä määrin golf

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä