Paikallisuutiset
Perussuomalaisten 11 paikallisyhdistystä vetoaa Oulaskankaan yöpäivystyksen puolesta
Yksitoista perussuomalaisten paikallisyhdistystä on laatinut oman puolueensa ja muiden hallituspuolueiden edustajille vetoomuksen Oulaskankaan yöpäivystyksen säilyttämisen puolesta. Vetoomuksen takana ovat Ylivieskan ja Alavieskan, Nivalan, Kalajoen alueen, Raahen, Oulaisten, Haapaveden, Pyhäjärven, Haapajärven, Reisjärven, Sievin sekä Kärsämäen paikallisyhdistysten hallitukset.
Paikallisyhdistykset sanoutuvat irti hallituksen esityksestä lakkauttaa Oulaskankaan sairaalan perusterveydenhuollon yöpäivystys.
– Katsomme, että hallituksen tulisi ensisijaisesti vetää esitys edelleen valmisteluun, sillä on osoittautunut että taloudelliset näkökulmat ovat vajaita ja niissä on ristiriitoja, vetoomuksessa todetaan.
– Pohteen tulevaisuuslautakunta on lausunut sairaalan profiilin muutoksen tuovan 8 miljoonan kustannussäästön. Tämä säästö koskee raskaan leikkaustoiminnan, sekä erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksen lakkaamista. Tietoonne on Pohteen johtajaylilääkäri Terhi Nevala kuitenkin lausunnossaan ja kuulemisessaan tuonut, että perusterveydenhuollon ympärivuorokautinen päivystys Oulaskankaalla tuo säästöjä, kun taas sen lakkaaminen luo merkittävät lisäkustannukset.
Vetoomuksen mukaan yöpäivystys on kustannustehokkain vaihtoehto verrattuna ”ympäri maakuntaa pidettäviin kiirevastaanottoihin ja sitä edelleen seuraavaan ambulanssi- ja taksiralliin yöaikaan”.
Vetoomuksessa kannetaan huolta myös ensihoidon kuljetusten matkojen pidentymisestä ja siitä seuraavista viiveistä sairauskohtaus- ja onnettomuustilanteissa. Lisäksi muistutetaan Pohteen tuoneen julki, etteivät Raahen ja Oulaskankaan sairaaloiden yöaikaiset potilaat mahdu OYSin yhteispäivystykseen.
– Päätös ei vaaranna yksistään Oulaskankaan vaikutusalueen potilaiden potilasturvallisuutta vaan myös Oulun alueen, sillä kaikkia ei kyetä hoitamaan oikea-aikaisesti viiveiden kasvaessa. Huomioida täytyy myös henkilöstön kuormittuminen ja alalta pois hakeutuminen.
Vetoomuksessa muistutetaan myös muun muassa suuronnettomuuden riskeistä alueella, poliisin tarpeista sekä Kalajoen matkailun vaikutuksesta.
– Matkailu otettiin huomioon Kemin päätöstä tehtäessä, kun Kemiin sai jäädä laajennettu perusterveydenhuollon päivystys alkuperäisen esityksen vastaisesti.
Vetoomuksessa verrataan Oulaskankaan tilannetta Pietarsaareen, missä perusterveydenhuollon yöpäivystys säilyy, vaikka matkaa Kokkolaan on 35 km ja Vaasaankin 100 km.
– Kun tilannetta vertaa Oulaskankaaseen, oikeus saada palvelua omalla kielellä on pienempi oikeushyvä, kuin oikeus henkeen ja terveyteen.
Vetoomuksessa on listattu välimatkat eri paikkakunnilta OYSin päivystykseen, esimerkiksi Nivalasta 149 kilometriä ja Ylivieskasta 129 kilometriä.
Tekstissä vedotaan myös perustuslakivaliokunnan kantaan, jonka mukaan valtionohjauksessakin on pyrittävä varmistamaan, että hyvinvointialueilla on kyky varmistaa asukkaiden sosiaali- ja terveydenhuollon yhdenvertainen toteutuminen koko maassa.
– Muistutamme, että kansanedustaja on lainsäätäjä ja lainsäätäjän tulee noudattaa ensisijaisesti lakeja ja kunnioittaa ihmisten perusoikeuksia niitä säätäessään, eikä puolueen ryhmäkuria.
Paikallisyhdistykset vetoavat hallituspuolueiden edustajia tekemään niin kuin faktat näyttävät.
– Esityksen hyväksyminen tarkoittaisi, ettei säästöjä synny vaan päinvastoin – kulut kasvavat. Samalla potilasturvallisuus vaarantuu Oulun seudulla ja Oulun eteläisen alueella. Myös henkilöstöön aiheutuu massiivinen kuormitus, joka tulee johtamaan lisääntyvään henkilöstöpulaan.