Kulttuuri

Katso video muskarista: Ylivieskan seudun musiikkiopiston jättimäinen digiloikka yhdessä rysäyksessä – Rehtori Seija-Leena Latvakoski kertoo, kuinka musiikin etäopetus sävellettiin

Ylivieskan seudun musiikkiopisto otti koronapandemian vauhdittamana jättimäisen digiloikan maaliskuun puolivälissä. Soitto- ja lauluopetus sekä musiikin perusteiden opetus hoituu erilaisia etäyhteyksiä käyttäen; videopuheluin, äänittein, harjoitteluvideoin sekä erilaisin tehtävin.

RehtoriSeija-Leena Latvakoski kertoo, että etäopetuksen hyödyntämistä musiikkiopiston laajalla toimialueella oli joskus sivuttu aikaisemmin puheissa, mutta käytännössä digiponnistus tapahtui yhdessä rysäyksessä.

Kunnat alkoivat sulkea kouluja iltatoiminnalta jo edeltävällä viikolla, kun maanantaina 16.3. valtioneuvosto julkisti koulujen sekä oppilaitosten sulkemispäätökset. Taiteen perusopetusta oli kuitenkin lupa jatkaa mahdollisuuksien mukaan digitaalisessa oppimisympäristössä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

 - Tähän saakka Teams-palaverit on pidetty soitinryhmittäin opettajien kesken, Ylivieskan seudun musiikkiopiston rehtori Seija-Leena Latvakoski kertoi hengähdystauollaan keskiviikkona pidettyään ensimmäisen kaikille 35:lle opettajalle suunnatun etäsuunnittelukokouksen.
- Tähän saakka Teams-palaverit on pidetty soitinryhmittäin opettajien kesken, Ylivieskan seudun musiikkiopiston rehtori Seija-Leena Latvakoski kertoi hengähdystauollaan keskiviikkona pidettyään ensimmäisen kaikille 35:lle opettajalle suunnatun etäsuunnittelukokouksen. Kuva: Pirjo Kunelius

Musiikkiopistossa etätyön kehittämiseen tartuttiin "forte fortissimo" eli erittäin voimakkaasti.

– Suositukset tulivat 16.3. ja jo 18.3. ensimmäiset opettajat järjestivät oppilailleen opetusta videovälitteisesti. Porukka ei lamaantunut shokkialusta, vaan löysi toimintakykynsä nopeasti ja loppuviikosta kaikilta opettajilta oli etäopetuksen suunnitelmat.

Rehtori on edelleen vaikuttunut opettajakuntansa upealla asenteella tehdystä digiloikasta. Töiden varmistuminen pisti opettajakunnan paiskimaan vimmatusti töitä jaksamisen äärirajoilla aamusta iltaan, ja suunnittelu tuntui jatkuvan ympäri vuorokauden. Rehtori on muistuttanut väkeään työajan hallinnasta ja tärkeistä lepohetkistä.

Vertaistukea ja kokemuksia on jaettu WhatsApp-ryhmässä. Etäjohtamistyössään Latvakoski pyrkii pitämään yhteyksiä opettajiin, jotta kukaan ei kokisi jääneensä yksin muutostilanteessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tilanne on kuitenkin täysin poikkeuksellinen ja väsymisen tunteet välillä "oikeutettuja".

– Opettajien nopea tilanteen haltuunotto kuitenkin mahdollisti sen, että musiikkiopistolla oli heti esittää etäopetuksen suunnitelmat kaupungin johdolle tiedoksi. Näin ollen johdon ei tarvinnut edes miettiä tai kyseenalaistaa, voidaanko opetusta jatkaa.

Lomautuksilta vältyttiin tuolloin, vaikka nyt Ylivieskan kaupungin tuoreet päätökset kahden viikon lomautuksista koskevat myös musiikkiopiston henkilökuntaa.

Iltavahtimestari, media-assistentti Juhani Haverinen on toiminut kullanarvoisena järjestelmäasiantuntijana digiloikassa. Latvakoski sanoo, että Haverisen ja muutaman opettajan voimin he kartoittivat mahdollisia etäopetusyhteyksiä. Myös opettajat etsivät omatoimisesti ratkaisuja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Haverinen selvitti mahdollisuudet sekä opasti opettajia Eepos-palvelun etäopetuskäyttöön. Etäopetuksen konstit ovat monet, joten käyttöön on valjastettu muun muassa WhatsApp-puhelut, Skype, Google Duo- ja Google Meet -palvelut.

– Perheillä on myös erilaisia lähtökohtia riippuen siitä, mitä laitteistoa kotoa löytyy. Opettajien pitää välillä säätää paljon, jotta etäyhteydet löytyvät, vaikkapa puhelimen kautta. Perheissä ollaan päivittäin paljon tietokoneen ääressä vanhempien etätöiden ja lasten etäkoulun merkeissä. Tästä huolimatta suhtautuminen viikoittaisiin soittotunteihin on ollut myönteinen, ja etäkontakti soitto-opettajaan on ollut se pysyvä juttu arjessa, Latvakoski sanoo ja rehtori lähettää kiitokset perheille jaksamisesta, sillä etäopetus voi olla myös kuormittavaa ja väsyttävää.

Rehtori toivookin opettajilta ja perheiltä armollisuutta sekä tilanteen hyväksymistä; jos soittotunnin tekniikka pätkii, niin silloin on hyväksyttävää tehdä muita korvaavia harjoituksia.

Seija-Leena Latvakoski on varma, että poikkeusolojen etätyöskentelystä jää käteen myös hyviä käytäntöjä, vaikka normaalioloissa ei lähiopetusta voi missään tapauksessa kokonaan korvata.

– Hyvänä esimerkkinä tulee mieleen vaikka oppilaan opettajalle lähettämä harjoitteluvideo soittamisestaan kommentointia varten sekä erilaisten taustanauhojen käyttö kotiharjoittelussa.

Vaikka kamarimusiikki- ja orkesteritoiminta ovat tauolla, soittajat saavat yhteissoiton materiaalia omatoimiseen harjoitteluunsa ja tähtäin on jo tulevassa syksyssä. Samoin bändeille on taustanauhoja ja säestäjien tekemiä säestyksiä, joiden kanssa oppilaat voivat harjoitella omia kappaleitaan ja stemmojaan.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Musiikkileikkikoulun eli muskarin opettajat Eija Kantola ja Susanna Hakala sekä Reisjärvi-Sievi suunnalla Sanna Sallinen tekevät videomuskareita eri ikäryhmän lapsille.

– Aamuisin meillä on Susannan kanssa puhelinpalaveri, jossa laaditaan yhdessä tuntisuunnitelma videointia varten. Tämän jälkeen videoimme tahoillamme laulut ja soitot. Lopuksi Susanna koostaa videon IMovie-sovelluksella. Lapset voivat katsella muskarivideoita joko Facebook-ryhmässä tai sähköpostilinkin kautta, Eija Kantola kertoo.

Muskarivideoita voidaan katsoa vaikka koko perheen voimin, milloin se parhaiten heidän aikatauluunsa sopii, ja vaikka moneen kertaan.

Muskari on siirtynyt näistä normaaliajan kuvioista toimimaan videomuskarin merkeissä. Näet videoklipin videomuskarista osoitteessa www.kalajokilaakso.fi
Muskari on siirtynyt näistä normaaliajan kuvioista toimimaan videomuskarin merkeissä. Näet videoklipin videomuskarista osoitteessa www.kalajokilaakso.fi Kuva: Susanna Hakala

Koronakevät pisti uusiksi myös musiikin perusopintojen pääsykokeet, joiden piti ajoittua tälle viikolle. Nyt ilmoittautumisaikaa on jatkettu 7. kesäkuuta saakka ja valintakokeet järjestetään poikkeuksellisesti elokuussa.

– Perusopintoihin otetaan sisään niin paljon kuin lähteviltä oppilailta vapautuu paikkoja. Vuosittain se on keskimäärin 50–60, ja hakijoita on yleensä 150–180, rehtori kertoo.

Musiikkiopiston soitinvalikoimaa on esitelty mahdollisille tulokkaille koulujen soitinesittelykonserteissa. Nyt kevään konsertit ja soitinesittelyt on peruttu, joten soitinesittely tapahtuu videoklipein opiston verkkosivulla ja sosiaalisessa mediassa.

– Korona-ajan livestreamattu kevätkonsertti on suunnitteilla poikkeusjärjestelyin Akustiikasta. Konsertissa esiintyy opettajia sekä pidemmälle edenneitä oppilaita, rehtori Seija-Leena Latvakoski paljastaa lähiajan suunnitelmista.

Kevään konsertit ja soitinesittelyt on peruttu koronapandemian vuoksi, mutta rehtori Seija-Leena Latvakoski kertoo Halli-koiralleenkin "salaisuuden", että korona-ajan livestriimattu kevätkonsertti on suunnitteilla.
Kevään konsertit ja soitinesittelyt on peruttu koronapandemian vuoksi, mutta rehtori Seija-Leena Latvakoski kertoo Halli-koiralleenkin "salaisuuden", että korona-ajan livestriimattu kevätkonsertti on suunnitteilla. Kuva: Pirjo Kunelius

Lue aiheesta lisää:

Trumpetin törähdyksiä puhelimitse – Etätyö vaatii Ylivieskan seudun musiikkiopiston vaskisoiton opettaja Mikko Hannulalta hyviä korvia ja teknistä säätöä

Ylivieskan seudun musiikkiopisto

Toimipisteet: Ylivieska, Kalajoki, Alavieska, Sievi, Pyhäjoki ja Reisjärvi.

Taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän mukaista tavoitteellista musiikin opetusta.

Musiikkiopistossa 379 opiskelijapaikkaa.

35 opettajaa, joista 18 päätoimista viranhaltijaa ja 17 sivutoimista.

Soitinvalikoima laaja sisältäen kaikki klassiset ja rytmimusiikin soittimet.

Musiikin perusopintoihin otetaan vapautuville paikoille oppilaita valintakokeiden kautta. Koronatilanteesta johtuen valintakokeet järjestetään poikkeuksellisesti elokuussa ja ilmoittautumisaikaa jatkettu 7.6. saakka.

Musiikkileikkikoulu on 0–6-vuotiaille. Paikkoja täytetään sen mukaan, miten niitä vapautuu tai miten mahdollisesti perustetaan uusia ryhmiä.

Lähteet: http://www.ylivieska.fi/musiikkiopisto, rehtori Seija-Leena Latvakosken haastattelu

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä