Paikallisuutiset

Trumpetin törähdyksiä puhelimitse – Etätyö vaatii Ylivieskan seudun musiikkiopiston vaskisoiton opettaja Mikko Hannulalta hyviä korvia ja teknistä säätöä

– Kun trumpetilla töräyttää suoraan puhelimeen, niin onhan se säväyttävä kuulokokemus, Ylivieskan seudun musiikkiopiston vaskisoiton opettajaMikko Hannula naurahtaa ja jatkaa, että etäopetuksen teknisiä yhteyksiä kehitellään koko ajan.

Vaskisoiton opettaja Mikko Hannula on varustanut kotistudiotaan, josta hän pitää monin keinoin etäyhteyksiä oppilaisiinsa Ylivieskaan, Kalajoelle, Alavieskaan, Sieviin ja Reisjärvelle.
Vaskisoiton opettaja Mikko Hannula on varustanut kotistudiotaan, josta hän pitää monin keinoin etäyhteyksiä oppilaisiinsa Ylivieskaan, Kalajoelle, Alavieskaan, Sieviin ja Reisjärvelle. Kuva: Mikko Hannula

Poikkeusolojen etäopetuksen hän käynnisti siten, että oli yhteydessä oppilaiden vanhempiin ja selvitti yksityisyyden suojan vuoksi, saako musiikkiopiston opettaja "tulla kotiin vierailulle" videopuhelinyhteyden välityksellä.

Luvat saatuaan Hannula on ollut yhteydessä ensin WhatsAppin kautta ja sittemmin Facetimen. Tämän jälkeen osa oppilaista ehdotti Teams-yhteyttä ja nyt puolet oppilaista käy soittotunnilla Eepos Meetin kautta. Tämä kaikki vaatii monenlaista säätöä yksistään yhteydenottovaiheessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Yhteydet ovat hyvin eri tasoisia. Huomasimme, että iPhonella soittotuntia voi pitää WhatsApp-puheluna kuvan kanssa vartin verran, mutta sen jälkeen luuri kuumenee niin, että toinen vartti mennään pelkän äänen varassa.

Reisjärvisen Hilma Kärkkäisen trumpettitunti oli keskiviikkona.
Reisjärvisen Hilma Kärkkäisen trumpettitunti oli keskiviikkona. Kuva: Mikko Hannula

Nuorimmilla Hannulan soitto-oppilailla on puolen tunnin soittotunti viikossa, ja edistyneemmillä 45–60 minuuttia.

Tuntirungon Mikko Hannula on pitänyt lähiopetuksen kaltaisena: ensin lämmitellään, tehdään vanhat läksyt ja sitten opetellaan uutta.

– Etäopetuksessa olemme jakaneet pitkän tunnin kahtia. Se on osoittautunut tehokkaaksi, kun viikossa on kaksi lyhyempää oppituntia ja välissä yksi harjoituspäivä. Oppilaan edistymisestä huomaa, että välipäivänä on soitettu!

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toisinaan Hannula pyytää oppilaalta kotiharjoituksista videotallenteen, ja myös silloin opettaja usein huomaa kehitystä tapahtuneen.

Tänä keväänä vaskisoiton opettaja tekee etänä oppilaiden taitotasoarvioinnin kuvanauhojen perusteella.

– Soittajalla on se etu, että soiton ei tarvitse mennä niin sanotusti kerralla purkkiin, vaan video-ottoja voi olla useampia ja hän voi lähettää niistä parhaan arvioitavaksi. Opettaja puolestaan voi nähdä ja kuulla soitosta sen olennaisimman ytimen, vaikka kaikki sävyt eivät välity soitosta teknisten yhteyksien vuoksi.

Mikko Hannula tunnustaa, että on kuormittavampaa tehdä ruudun välityksellä töitä lähiopetukseen verrattuna.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kun ajelee autolla töistä kotiin Sievin Kiiskilästä, Reisjärveltä tai Alavieskasta, niin työasiat jäävät matkalle. Nyt pitää töiden päälle hakata tunnin verran halkoja tai pistää merkkikeppiä kuusentaimille, jotta pääsee irtautumaan. Kalenteriin on merkittävä ruokatunnit ja kahvivartit, että tauot tulee pidettyä. Eikä tulisi mieleenkään, että tauolla jäisi notkumaan tietokoneruudun ääreen tai selailisi puhelimesta uutisia!

– Opetuksessa on pidettävä kirkkaana perusajatus siitä, että vaikka pyrkii tekemään etätyönsä kuinka hyvin, niin tekniikka huolehtii siitä, ettei se ole kuitenkaan niin hyvää kuin livenä lähiopetuksessa.

Juttua on päivitetty 23.4.2020 klo 21.20 ja korjattu kuvatekstiin lipsahtanut nimivirhe. Trumpettia soittotunnilla soittaa reisjärvinen Hilma Kärkkäinen, eikä Helmi.

Aiheesta lisää:

Katso video muskarista: Ylivieskan seudun musiikkiopiston jättimäinen digiloikka yhdessä rysäyksessä – Rehtori Seija-Leena Latvakoski kertoo, kuinka musiikin etäopetus sävellettiin

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä