Paikallisuutiset
Kalajoella asuva Maryna Liliukhina valmisteli joulua ystäväperheensä kanssa: "Tykkään tortuista ja pipareista" – Katso video ukrainalaisen jouluherkun varineken valmistuksesta!
Elokuussa Ukrainasta Kalajoelle miehensä kanssa tullutMaryna Liliukhina viettää nyt ensimmäistä kertaa joulua kotimaansa ulkopuolella. Hän on onnellinen, että on saanut Alavieskasta ystäväperheen, jonka kanssa hän voi valmistella erilaista joulua.
Jouluviikolla hän jaMervi Jutila leipoivat yhdessä suomalaisia ja ukrainalaisia jouluherkkuja. Maryna kaulitsi vaalean taikinan levyksi ja otti siitä lasilla pyöreitä kakkusia.
– Näistä tulee varenikeja. Ne voi täyttää joko suolaisella tai makealla, hän kertoo leipoessaan.
Vieressä Mervi taitteli joulutorttuja, piparit olivat jo uunissa paistumassa.
– Olen maistanut torttuja ja pipareita ja tykkään, totesi Maryna iloisesti.
.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }
Varenikien täytteen Maryna oli tehnyt tällä kertaa raejuustosta, rusinoista ja vaniljasokerista. Sitten hän taitteli piiraan taidokkaasti puolikuun malliseksi. Niitä ei kuitenkaan paisteta uunissa, vaan vedessä keittämällä.
– Täytyypä sitten laittaa vesi kiehumaan, totesi torttujen ja pipareiden kanssa keittiössä hääräävä Mervi.
Maryna kertoo, että hyviä täytteitä varenikeille ovat myös kokonainen mansikka tai kirsikka, peruna ja kaali.
Muita ukrainalaisia jouluherkkuja ovat muun muassa kutja, joka tehdään riisistä, pähkinöistä, kuivatuista hedelmistä ja unikonsiemenistä sekä leipä, jonka sisällä on omenaa ja kanelia. Niiden kanssa juodaan uzvaria eli mehua, joka on valmistettu kuivatuista hedelmistä sokeri- tai hujanavedessä keittäen.
– Kaikkiaan joulupöydässä on 12 erilaista ruokaa, selittää Maryna.
Ennen jouluherkuttelua Ukrainassa pidetään kuitenkin 40 päivän paasto, jolloin ei syödä mitään lihaa.
– Mutta olen jo maistanut suomalaista kinkkua ja sekin on hyvää, Maryna naurahtaa.
Hänestä kaikki maistamansa suomalaiset jouluruoat ovat olleet hyviä.
Joulun ajankohta vain on Marynalle outo, sillä hänen kotimaassaan joulua vietään vasta 7. tammikuuta.
– Mutta täällä Suomessa voimme viettää joulua jo nyt, toteaa hän.
Keittiön ikkunan takaa kuuluu rapinaa. Se ei ole tonttu, vaan perheen kissa, joka vaatii päästä sisälle.
– Täällä on niin ihanan rauhallista. Minulle tulee heti rauha sydämeen, kun tulen Mervin pihalle ja näen tämän talon metsän keskellä!
Se muistuttaa Marynaa kodistaan Ukrainassa. Myös heidän talo on metsän keskellä ja siellä hän kasvattaa broilereita.
– Broilerit kasvavat niin nopeasti, että vuodessa teurastan niitä noin sata, hän kertoo.
Ja kyllä, teurastaminen on nimenomaan perheen naisten työ. Maryna kertoo Kalajoellakin teurastaneen neljä kukkoa, jotka hän sitten paistoi uunissa.
Sodasta jouluvalmistelujen lomassa ei juuri puhuta, vaikka se varmasti on Marynan mielessä silloinkin. Heidän 20-vuotias poikansa on tälläkin hetkellä Ukrainassa palomiehenä.
– Mieluummin puhumme mukavista asioista. Maryna on päässyt meillä kokeilemaan ulkosaunaa ja pyörimään sieltä lumessa, Mervi sanoo.
Maryna peukuttaakin välittömästi puusaunalle. Saunominen on hänelle muutenkin tuttua, sillä he asuvat Kalajoen Kristillisellä Opistolla, jossa on sähkösauna.
Jouluaattoa ukrainalaiset viettävät Kalajoella yhdessä. Päivän ohjelmassa on yhteinen ruokailu ja iltapäivällä he käyvät kirkossa. Sen jälkeen mennään luistelemaan. Toisen kerran kirkossa käydään kello 23. Kaikkiin tapahtumiin osallistuminen on luonnollisesti vapaaehtoista.
Joulupukkia ei Ukrainassa ole, joten pukin vierailu ei kuulu heidän ohjelmaansa täälläkään.
– Meillä lahjan tuo Pyhä Nikolaus 19. joulukuuta. Se käy yöllä salaa laittamassa lahjan tyynyn alle, Maryna kertoo.
Mervi Jutila saa kuitenkin Marynalta pienen joulupaketin lämpimän halauksen kera.
– Ystäväperheenä toimiminen on minulle tärkeä asia. Teen sitä lähimmäisen rakkaudesta ja halusta auttaa, toteaa Mervi vedet silmissä.
25. joulukuuta Mervi on kutsunut Marynan miehensä kanssa sekä aikaisemmin ystävinä olleita afgaaneja yhteiseen ruokailuun kotiinsa.
– Toivottavasti siitä tulee kansainvälinen ja lämmin yhdessä olon hetki, hän toivoo ja lupaa laittaa pöydän koreaksi.