tiistai 29.11.2022 | 12:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Toimittaja Anne Mattila vaatii pääkirjoituksessa, että nuorten liikenneonnettomuuksien taustasyihin puututaan – "Onnettomuuden uhri olisi voinut olla myös minun lapseni"

Anne Mattila
Ke 3.8.2022 klo 07:00

3.8.2022

Savonlinnassa lauantaina tapahtunut liikenneonnettomuus järkytti. Kolme parikymppistä nuorta menetti henkensä, alle vuoden ikäinen vauva molemmat vanhempansa, monta vanhempaa lapsensa ja todella moni ihminen ystävän, koulu-, opiskelu- tai työkaverinsa.

Yksi autossa olleista nuorista säilyi hengissä, mutta loukkaantui vakavasti. Sitä emme vielä tiedä, mitä kaikkea hän menetti samaisessa silmänräpäyksessä. Ainakin ystäviä. Se lienee varmaa, että hän kantaa tuota onnettomuutta mukanaan koko loppuelämänsä, vaikka paranisi fyysistä vammoistaan.

Uutista lukiessa muistui mieleeni Kalajoella syksyllä 2018 tapahtunut lähes vastaava onnettomuus. Siinäkin kuoli kolme nuorta neljästä.

Onnettomuus järkytti läheisten lisäksi koko Kalajokea, mutta myös lähialuetta ja erityisesti meitä vanhempia, joilla oli samanikäisiä lapsia. Mielessä pyöri ajatus, että onnettomuuden uhri olisi voinut olla myös minun lapseni. Samat ajatukset tulvivat mieleeni Savonlinnan uutista lukiessa: nämä uhrit olivat kuopukseni kanssa samanikäisiä.

Mistä tällainen liikennekäyttäytyminen johtuu ja miten onnettomuudet pystyttäisiin estämään? Kysyin aiheesta ystäviltäni sosiaalisessa mediassa sekä oman lähipiirini nuorilta.

Ajatukset olivat hyvin samansuuntaisia meillä kaikilla: päihteet ja muut riippuvuudet, vauhdinhurma, kuolemattomuus, rajojen kokeileminen, kaveriporukka, kokemattomuus, huono päätöksentekokyky ja autokoulusysteemin romuttaminen muutama vuosi takaperin. Eräs ystäväni pohti, voisiko nuorten liikennekäyttäytymisessä ilmentyä arktinen hysteria, joka versoo kylmyyden ja pimeyden aiheuttamasta henkisestä tasapainottomuudesta ja siihen liittyvistä hysteeristä ilmiöistä reagoida erilaisiin asioihin.

Pysäyttävin vastaus tuli aikuiselta nuorelta: "Kyse on dopamiinikoukusta. Nuoret hakevat mielihyvää vähentääkseen yleisen pahoinvoinnin aiheuttamaa mielipahaa. Ei ole keinoa estää onnettomuuksia." Hätkähdin. Eikö todellakaan?

Nyt, kun ajokorttilakia ollaan jälleen kerran uudistamassa, pitää se tehdä huolella. Meillä ei ole varaa menettää yhtään ihmistä.

Tässä ja monessa aikaisemmassakin nuoren tai useammankin kuolemaan johtaneessa onnettomuudessa täyttyy moni nuorten vakaville liikenneonnettomuuksille tyypillinen taustasyy. Niihin pitää viimeinkin puuttua.

Nuoret hakevat mielihyvää vähentääkseen yleisen pahoinvoinnin aiheuttamaa mielipahaa.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.