tiistai 31.1.2023 | 15:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ylivieskassa ja Kalajoella uusia koronatartuntoja – Ylivieskassa lisää väkeä karanteeniin

Ismo Kunelius
Pe 12.2.2021 klo 12:27

Ylivieskassa, Alavieskassa, Sievissä ja Nivalassa toimivan peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella on todettu uusia koronatartuntoja. Kallio tiedottaa perjantaina, että Ylivieskassa vahvistettiin eilen kaksi uutta koronavirustartuntaa.

Toinen tartunnoista tuli tartuntaketjun ulkopuolelle, ja siihen liittyen altistuskaranteeniin asetettiin noin 40 ihmistä. Yhteensä Kallion alueen asukkaita on karanteenissa on noin 270.

Perjantaina Kalajokilaaksosta nousi kolme uutta koronavirustartuntaa Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen koronakartalle. Ylivieskan tartuntamäärä kasvoi THL:n tilastossa kahdella ja Kalajoella oli yksi uusi tartunta. Tartuntatautirekisterin tiedot päivittyvät muutamien päivien viiveellä.

Ylivieskassa on nyt THL:n koronakartalla epidemian alusta saakka laskettuna todettu 75 varmistettua koronatartuntaa. Kalajoen tartuntamäärä on 24.

Alueen muilla paikkakunnilla koronatapauksia on kirjattu THL:n kartalle seuraavasti: Sievi 25, Alavieska 10, Nivala 27, Reisjärvi 13, Oulainen 17, Haapavesi 22, Pyhäjärvi 5 ja Pyhäjoki 8.

Koko maassa koronatapauksia on tilastoitu 49 572. Perjantaina uusia tapauksia tuli 407.

Kallio antaa tiedotteessaan ohjeita karanteenissa oleville sekä tulevia koulujen talvilomia ajatellen.

– Jos sinut on asetettu tartuntatautilain nojalla altistuskaranteeniin, pysy kotona. Karanteenissa ollessasi voit käydä esimerkiksi kävelylenkillä, mutta vältä lähikontakteja ja säilytä koko ajan yli kahden metrin turvaetäisyys muihin ihmisiin. Jos sairastit koronan ja olet parantunut, käytäthän edelleen maskia. Vaikka olisit sairastamisen myötä saanut väliaikaisen suojan uudelle koronavirustartunnalle, voit edelleen levittää virusta tietämättäsi, Kallio ohjeistaa.

Kallio lisää, että hygieniaohjeiden noudattaminen on nyt erittäin tärkeää tartuntojen leviämisen estämiseksi.

– Pese käsiä usein vedellä ja saippualla tai käytä käsidesiä. Käytä kasvomaskia ja säilytä yli kahden metrin turvaväli, kun liikut ihmisten ilmoilla. Jos sinulla on lieviäkään flunssaoireita, pysyttele kotona ja vältä kodin ulkopuolisia kontakteja. Hakeudu herkästi koronavirustestiin. Viikonloppuna koronavirustestiin pääsee Oulaskankaan yhteispäivystyksessä.

THL suosittelee, että talvilomailijat ulkoilisivat oman lähipiirin seurassa ja välttäisivät väkijoukkoja.

– Tartuntariski on olemassa tällä hetkellä kaikkialla Suomessa, vaikka alueiden välillä onkin eroja taudin ilmaantuvuudessa. Epidemiatilanne elää koko ajan, ja matkustaminen lisää entisestään riskiä viruksen leviämiselle. Hiihtoladut, metsät ja pulkkamäet ovat turvallisimpia paikkoja nauttia tulevasta hiihtolomasta. Riski saada koronavirustartunta on ulkona liikkuessa pieni.

Lisää aiheesta: Ylivieskan Jokirannan koulu siirrettiin etäopetukseen karanteenin ulkopuolisten tartuntojen takia – Osa vanhemmista otti lapset kotiopetukseen jo aiemmin

Joukkorokotukset käynnistyvät vanhimmista ikäluokista, alle 70-vuotiaiden riskiryhmien rokottamiseen päästänee toukokuussa – Rokotusjärjestelyt vaativat lisää tiloja ja väkeä

#