Hyvinvointi

OYS:in vastuulääkäri koronaviruksesta: Terveyskeskuksenkin pitää kyetä tunnistamaan tautiepäily – Näytteenoton laajentaminen OYS:ista alueille on työn alla

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on ollut yksittäisiä koronavirusepäilyjä, jotka eivät tätä juttua kirjoittaessa ole johtaneet sairastumisen toteamiseen. Koko Suomessa sairastuneita on ollut vasta kourallinen.

Sairaanhoitopiriin Oulun yliopistollisen sairaalan infektiotautien vastuulääkärinä hiihtolomaviikolla toiminutLotta Simola kehottaa soittamaan koronaepäilystä terveyskeskuksen päivystyksen sijaan suoraan sairaanhoitopiirin etusivulla olevaan ympärivuorokautiseen neuvontanumeroon. Sieltä puhelu ohjataan jollekin OYS:in useista infektiolääkäreistä.

– Soittamalla koronavirusepäilystään ensisijaisesti OYS:iin varmistetaan nopeimmin apua asiaan, hän huomauttaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tuo OYS:in päivystyksen neuvontanumero on 08 315 2655. Lähtönä koronavirusepäilylle tällä tietoa pitää olla se, että on 14 vuorokauden sisällä vieraillut riskialueilla tai ollut läheisesti tekemisissä sieltä tulleen henkilön kanssa, ja että henkilöllä on alkanut hengitystieinfektio-oireet.

OYS:in Infektiolääkäri haastattelee koronavirusepäilyn henkilön ja tekee sitten päätöksen näytteenoton tarpeellisuudesta. Näytteenotot on tässä epidemiologisessa tilanteessa keskitetty OYS:iin. Terveyskeskuksissa niitä ei vielä oteta. Näytteenotto tapahtuu näytteenottotikulla nenän takanielusta. Se on samanlaista kuin influenssanäytteen otossa.

– Jatkossa näytteenottopisteitä tulee olemaan useissa muissakin paikoissa kuin OYS:issa. Se vaatii alueellisen testin, joka ei vielä ole käytössä.

Näytteiden analysointi tapahtuu tässä vaiheessa Helsingin Huslabissa. Sieltä vastaus saadaan seuraavana päivänä. Simola pitää mahdollisena, että asioiden kehittyessä näytteiden analysointi voi ehkä lähiviikkojen sisällä olla myös Oulussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Varautumissuunnitelmissa varaudumme paljon isompaan tilanteeseen kuin mitä tämän hetkinen on. Tällä hetkellä pärjäämme koronatilanteen kanssa ihan hyvin, Simola kertoo.

Tärkeintä Simolan mukaan terveyskeskusten toiminnassa on, että kyetään tunnistamaan koronavirusepäilyt, joihin tärkeimmät perusteet ovat aiemmin mainitut Suomeen tulo riskialueelta ja hengitystieinfektion oireet.

Maakohtaiset epidemiakriteerit voivat Simolan mukaan vaihtua nopeallakin aikataululla. Niiden seuraamiseen hän toivoo terveyskeskuksilta tarkkuutta.

– Uuttahan esimerkiksi nyt tällä viikolla oli se, että koko Italia katsottiin epideemiseksi riskialueeksi. Ohjeemme tulevat paljon elämään etenkin, jos koronavirus leviää valtakunnalliseksi epidemiaksi. Sellainenhan tilanne ei vielä ole, että sairastuneita olisi Suomessa paljon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tällä hetkellä koronavirusepäilyt ovat Pohjois-Pohjanmaalla matkalta palanneita, joilla on hengitystieinfektion oireita. He ovat lukeneet THL:n sivuilta ja todenneet tulleensa koronaviruksen epidemia-alueelta.

Simola kertoo suhtautuvansa koronavirukseen nyt levollisemmin kuin mitä silloin, kun saatiin ensitiedot epidemian puhkeamisesta Kiinassa.

– Kuolleisuus on jäänyt paljon pienemmäksi kuin mitä ensitiedot antoivat ymmärtää. Koronaviruksen aiheuttama tauti näyttäytyy myös odotuksia lievempänä.

Paikallinen terveys- ja siivousalan tuotteiden myyjä Finntensid Oy lupaa, että Ylivieskan myymälässä käsidesi ja ammattilaisten hyväksymä saippua riittävät myös kuluttaja-asiakkaille. Yritys kertoo, että se on saanut koronakohun myötä uusia tukkuasiakkaita.

Myyntijohtaja Joni Kangaskorte kertoo, että uusina asiakkaina on saatu muun muassa helsinkiläiset apteekit. Kun niiden normaalit tukkutoimitukset eivät ole toimineet, niin on otettu yhteyttä ylivieskalaisyritykseen. Pääasiallisina käsidesin toimittajina yrityksellä on kolme suomalaista tehdasta ja hankintoja on laajennettu.

Sieviläinen Scanfil Oyj sai luvan Kiinan tehtaidensa käynnistämisen ensimmäisten joukossa. ToimitusjohtajaPetteri Jokitalo kertoo, että koronaviive jäi yhteen viikkoon.

– Koronaepäilyjä tai sairastumisia Kiinan työntekijöillämme ei ole ollut.

Koronavirus

on Kiinasta leviämään lähtenyt hengitystiehytinfektioita aiheuttava virus.

Lähtönä koronavirusepäilylle tällä tietoa pitää olla se, että on 14 vuorokauden sisällä vieraillut riskialueilla tai ollut läheisesti tekemisissä sieltä tulleen henkilön kanssa, ja että henkilöllä on alkanut hengitystieinfektio-oireet.

Taudinkuvaan on kuulunut kuumetta, yskää, hengenahdistusta, lihassärkyä, väsymystä.Keskeisenä asiana yleisen hyvän terveystilanteen jatkumiseksi Suomessa pidetään nostettua käsihygieniatasoa.

Epidemia-alueena on ollut Manner-Kiina, Iran, Etelä-Korea sekä Italia. Tilannetta arvioidaan kuitenkin jatkuvasti.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä