torstai 24.6.2021 | 18:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Juice-elokuvan tähti Riku Nieminen tulkitsee Manserockin legendan lauluja tässä ajassa: "Rocktähden juna meni jo", tunnustaa Munamies Putous-hahmona tunnettu näyttelijä

Juice Originals -orkesteri lähtee taas kiertueelle, tällä kertaa yleisön pyynnöstä. Tampereen ja Kuopion keikat ovat loppuunmyytyjä.

Päivi Savela
Su 1.3.2020 klo 13:30 | päivitetty ma 13:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Laulaja Juice Leskistä elokuvassa esittänyt näyttelijä Riku Nieminen ei voisi kuvitella itselleen rock-tähden elämää. Ei vaikka hän on lapsesta saakka harrastanut musiikkia ja soittaa kaveribändissä.

– Mä sanon suoraan, että jos tekee kolme levyä Munamiehenä ja myy niillä kultaa, on vaikea vaihtaa kelkkaa. Rocktähden juna meni jo, Nieminen sanoo.

Munamies on Putous-ohjelmasta suosittu sketsihahmo. Manserockin legendaa esittääkseen Nieminen perehtyi tämän koko tuotantoon ja Juicen tulkitsemista solistina Juice Originals -orkesterissa.

Juicen alkoholin kyllästämän elämäntarinan tuntevat kaikki ja nuorempi polvi viimeistään Juice-elokuvan myötä.

– Se mikä rock-tähteyden hinta on, ei minua kiehdo eikä riittävästi nappaa, Nieminen sanoo.

Riku Niemiselle puhuttelevin Juicen biisi on Kuumaa tuhkaa. Nieminen on harrastanut musiikkia lapsesta saakka.
Nina Sivén / Sellosali

Se mikä nappaa, on Juice Leskisen 1980-luvun alussa tekemä musiikki: esimerkkeinä levyt Ajan henki ja Dokumentti. Kuumaa tuhkaa on kappale, joka puhuttelee Riku Niemistä.

– Kuumaa tuhkaa puhuu minulle tekstin tasolla tarinaa, joka on kiinni tässä ajassa. Tulkitsen sen niin, että laulussa moititaan sivistyksen ja lukemisen sekä ymmärryksen hylkäämisestä, Nieminen sanoo.

Juice Originals -orkesteri lähtee toiselle kiertueelleen ensi viikolla. Ylivieskassa orkesteri esiintyy torstaina Akustiikassa.

– Kiertue tapahtuu täysin yleisön pyynnöstä. Kysyntää on niin paljon, että päätimme lähteä toisen kerran repäisemään, Nieminen kertoo.

Mukana ovat Juicen musiikille merkittävät paikkakunnat Tampere ja Kuopio, joiden keikat ovat loppuun myytyjä. Juice vetää siis edelleen.

Juice Originals -orkesterissa Riku Niemisen kanssa esiintyy Juicen bändeistä tuttuja soittajia. Jari Yliaho muistuttaa nykyään ulkoisesti varsin paljon Juicea.
Nina Sivén / Sellosali

Orkesterissa ovat mukana Juicen bändeistä tutut vanhat konkarit Jari Yliaho, Ila Loueranta, Juuso Nordlund, Safka Pekkonen ja Anssi Tikanmäki, joka johtaa orkesteria. Hänen poikansa Eemil ja Eljas Tikanmäki soittavat myös bändissä.

Juicen esittäminen elokuvassa ja Juicen laulujen tulkitseminen konsertissa poikkeavat paljon toisistaan.

– Elokuvassa pyrin selkeästi kanavoimaan henkilöä elokuvan estetiikan ja kohtausten tiukkojen raamien mukaisesti. Konsertissa olen versio Riku Niemisestä enkä pyri imitoimaan, että näinhän Juice lauloi.

Fakta

Riku Nieminen

Syntynyt Kajaanissa vuonna 1986.

Valmistui vuonna 2012 teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta.

Tehnyt elokuva- ja televisiosarjarooleja, joista tunnetuin on Putous-ohjelman Munamies.

Harrastanut telinevoimistelua, rumpujen soittoa ja tanssia.

Teki pääroolin Juice-elokuvassa, esiintyy Juice Originals -orkesterissa.

Riku Nieminen on saanut kiitosta tavastaan tulkita karismaattisen Juicen lauluja.

– Pyrin tekemään niin omakohtaisia lauluja kuin mahdollista. Artistillinen ja taiteellinen näkemys kappaleista on toiminut tosi hyvin.

Juice Originals lähtee toista kertaa kiertueelle, yleisön pyynnöstä.
Nina Sivén / Sellosali

Jatkaminen elokuvaroolista live-esiintymisiin oli Niemisen mielestä mahdollisuus jättää jäähyväiset henkilölle, johon hän tutustui elokuvaroolin kautta.

– Se on aika kaunis päätös sille, mistä lähdin liikkeelle, kun rupesin kuuntelemaan Juicen musiikkia. En voisi ehkä parempaa tapaa sanoa morjens tälle proggikselle kuin esittää näitä lauluja näiden ihmisten kanssa, Nieminen sanoo.

Vuonna 1986 syntynyt Nieminen otettiin hyvin vastaan bändissä.

– Kyllähän minulla oli sellainen fiilis, kuten elokuvarooliinkin ryhtyessä, että oho, kuinka isoihin saappaisiin hyppään. Mutta he ovat lempeitä, ymmärtäväisiä ihmisiä.

Henki ja katsomus, miten hommia tehdään, on sama.

– Anssin kanssa kemiat toimivat ja mielellään teemme tätä. Se on kaiken A ja O, vaikka meidän välissämme onkin kaksi sukupolvea.

Orkesteria johtaa Anssi Tikanmäki. Lavalla nähdään koskettimissa myös Safka Pekkonen.
Nina Sivén / Sellosali

Kyseessä ei ole Juicen muistokonsertti vaan tribuuttikonsertti Juicen biiseille. Kiertueella ei Juicesta paljoa puhuta, mutta sen sijaan puhutaan siitä, mitä kappaleet sanovat tässä ajassa ja mitkä niistä voitaisiin tuoda esille.

– Totta kai ollaan naurettu ja muisteltu lämpimästi toilailuja, joita silloin on tehty, Nieminen sanoo.

Kosketinsoittimissa myös Safka Pekkonen.
Nina Sivén / Sellosali

Muusikoiden keikoilla ei ole todellakaan haudanvakavaa. Nieminen kertoo, kuinka bändin Tavastian konserttia arvosteltiin spiikeistä ja siitä ettei konsertti pysynyt kasassa.

– Se oli juuri niin kuin pitikin. Bändikaverit ovat sanoneet, että keikat Juicen kanssa olivat kyllä yhtä kesäteatteria, Nieminen nauraa.

Ila Loueranta (oik.) kuuluu myös Manserockin konkareihin.
Nina Sivén / Sellosali

Korjaus 1.3. kello 15.18: Korjattu kahden orkesterin jäsenen nimet: Jari Yliaho ja Juuso Nordlund.

#