maanantai 13.7.2020 | 11:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ylivieskan Pelastakaa Lapset ry:llä on positiivinen tilanne: rahaa vähävaraisten lapsiperheiden auttamiseen on – Puheenjohtaja Elisa Männistö rohkaisee tekemään hakemuksia

Anne Mattila
Ti 3.12.2019 klo 08:00 | päivitetty ti 09:56

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ylivieskan Pelastakaa Lapset ry:llä on positiivinen tilanne. Rahaa vähävaraisten lapsiperheiden auttamiseen on tällä hetkellä enemmän kuin perheet rohkaistuvat hakemaan.

– Ei meillä ole liikaa rahaa, ja on pelkästään hyvä asia, että meille lahjoitetaan ja on lahjoittajia. Toivon, että perheet, jotka tarvitsevat apua, uskaltavat sitä myös hakea, Ylivieskan Pelastakaa Lapset ry:n puheenjohtaja Elisa Männistö kertoo.

Yksi merkittävä tuen lähde on Pelastakaa Lasten Eväitä Elämälle -ohjelma, josta tuetaan lasten ja nuorten hyvinvointia oppimateriaali- ja harrastustuen kautta.

Tänä vuonna Ylivieskan yhdistys sai käyttöönsä 5 000 euroa kyseistä rahaa. Viime vuonna käytössä oli 3 000 euroa.

– Eväitä Elämälle -ohjelmalla ovat tarkat kriteerit, mihin rahaa saa, Elisa Männistö kertoo.

Esimerkiksi oppimateriaalituki on tarkoitettu nuorille, joiden koulunkäynnin jatkaminen peruskoulun jälkeen on uhattuna perheen vähävaraisuuden vuoksi. Sitä myönnetään lukiossa ja ammatillisessa koulutuksessa tarvittaviin oppikirjoihin, koneisiin, välineisiin, työasuihin ja muihin opiskelun edellyttämiin hankintoihin.

Ohjelma takaa myös sen, että jokainen lapsi voi harrastaa, vaikka olisikin vähävaraisesta kodista. Eväitä Elämälle -ohjelman harrastustuki on tarkoitettu lapsille ja nuorille, joiden harrastuksen aloittaminen tai sen jatkaminen on uhattuna perheen tiukan talouden vuoksi. Tämä tarkoittaa, esimerkiksi jalkapalloharrastajalle erilaisten maksujen maksamista tai jalkapallokenkien ostamista.

Elisa Männistö rohkaisee hakemaan rahaa, jos elämäntilanne on tiukka.

– Toimimme matalalla profiililla, emmekä halua toiminnallamme leimata tai saattaa eriarvoiseen asemaan ketään. Esimerkiksi opintomateriaalien hankinta tapahtuu aivan, kuten muillakin paikallisen kirjakaupan kautta, hän kertoo.

Harrastustukea myönnetään lapsen tai nuoren harrastamisen edellyttämiin yksilöityihin hankintoihin tai kuluihin. Harrastuksen on oltava ohjattua ja säännöllistä. Tuki on yksilötukea.

Eväitä Elämälle -avustuksen suuruus on maksimissaan parisataa euroa.

Eväitä Elämälle -ohjelmasta saatavan tuen lisäksi Pelastakaa Lapset ry saa merkittäviäkin lahjoituksia muun muassa yrityksiltä ja järjestöiltä. Sitä kautta moni yritys ohjaa Ylivieskan alueellakin muun muassa joulutervehdyksiin varaamansa rahat vähävaraisten lapsiperheiden hyväksi. Yritykset antavat myös lahjakortteja esimerkiksi urheilu- ja harrastusvälineiden ostoa varten.

– Erilaiset lahjoitukset yhteen laskettuna arvioin summan pyörivän noin 10 000 eurossa tänä vuonna, Elisa Männistö arvelee.

Pelastakaa Lapset ry:n tuella ei korvata yhteiskunnan tukia.

– Yhteiskunnan tuet ovat ensisijaiset, mutta jos sen jälkeen on vielä jotain välttämättömiä hankintoja, joita perhe ei pysty lapselle tai nuorelle ostamaan, tulemme me apuun. Tällaisia voivat olla esimerkiksi toppahousut tai talvikengät, Männistö sanoo ja kertoo, että tällaiset hankinnat tehdään muulla kuin Eväitä Elämälle -ohjelman varoilla.

Lahjoitusvaroilla järjestetään muun muassa pieniä matkoja, tapahtumia ja leirejä lapsille ja nuorille.

Perinteisen joululahjakeräyksen Ylivieskan Pelastakaa Lapset ry järjestää tänä vuonna yksipäiväisenä tapahtumana ensi lauantaina.

Vähävaraisten lapsiperheiden auttamiseksi halukkaat voivat toteuttaa Halpa-Hallissa tai Kärkkäisellä lahjatoiveen, joissa on lahjan saajan sukupuoli ja ikä, ja hankkia toivotun lahjan lapselle.

"Ei meillä ole liikaa rahaa, ja on pelkästään hyvä asia, että meille lahjoitetaan ja on lahjoittajia.

#