lauantai 25.1.2020 | 06:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Luovi toi Ylivieskan Sytykkeelle ammattitutkinnot – kokemukset valmistuneiden työllistämisestä muualta hyvät

Hannu Verronen Kalajokilaakso
Ti 13.8.2019 klo 12:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ylivieskan Sytykkeeltä voi jatkossa saada Luovin tuotantokoulumallilla levyseppähitsaajan tai puusepän ammatillisen perustutkinnon. Vastaavanlaista Luovin toimintaan on aiemmin ollut vain Tampereella ja Kokkolassa. Ylivieska pääsee mukaan kolmantena paikkakuntana, mikä on iso ilonaihe Sytykkeellä. Luovin tällaisesta koulutuksesta ovat hyvät tulokset.

Kokkolasta Ylivieskassa opettamassa käyvä eritysopettaja Asko Kaakko kertoo, että tuotantokoulumallista on Kokkolasta Kokkotyö-säätiön työpajan kanssa viiden vuoden ajalta hyvät kokemukset. Kaakko on sieviläinen, hän opettanut myös yleisissä ammattioppilaitoksissa sekä aikuiskoulutuskeskuksessa puusepän ja levyseppä-hitsaajan töitä.

– Tässä toimintamallissamme Kokkolassa keskeyttämisprosentti on ollut vähäinen ja työllistyminen tutkintotodistuksen saamisen jälkeen yrityksiin on ollut hyvää. Yksi meillä Kokkolasta valmistuneista siirtyi yrittäjäksi. Hänkin koki saadun ammattitutkinnon hyödyllisenä, vaikkei suoraan perustanut yritystoimintaansa saadun koulutuksen mukaisena.

Vahvuutena Kaakon mukaan tuotantokoulumallin opetuksessa on etenkin se, että koulunpenkillä istutaan mahdollisimman vähän ja opinnot etenevät tuotannollisen työn ohella.

– Pienryhmätyöskentely on tehokasta. Lisäksi erityskoulutuksen hyötyjä on se, että nuorten tukena on riittävästi henkilökuntaa. On eritysopettaja, työvalmentajat ja yksilövalmentaja. Se motivoi, että tehdään yrityksille oikeita töitä.

Opetusta annetaan erityistuen tarpeessa olevissa nuorille ja aikuisille. Heidän olisi syystä tai toisesta hankala opiskella tavallisessa ammatillisessa koulutuksessa. Tässä erityiskoulutuksessa opiskelu noudattaa sinänsä normaalin ammattitutkinnon tavoitteita ja mahdollisuuksia.

– On jatkuva haku ja mahdollisuus valmistua nopeammin kuin aiemmin tavanomaisessa kolmessa vuodessa. Niinkin on Kokkolassa on käynyt, että on valmistuttu puoli vuotta etuajassa.

Valmennus- ja kuntoutustoimintaan järjestävä Sytyke ja ammatillinen eritysoppilaitos Luovi aloittivat ensimmäisillä koulutusryhmillään tiistaina 6. elokuuta tuotantokoulumallin mukaisen opetuksen. Luovi ja Sytyke kuuluvat molemmat Hengitysliiton konserniin, mikä antaa luontevaa pohjaa yhteistyölle.

Opiskelupaikkoja on Ylivieskassa noin kuusi, kolme kone- ja tuotantotekniikan ja kolme puuteollisuuden perustutkinnossa. Kaksi puusepän paikkaa on vielä avoinna. Kuntoutuspäällikkö Heli Alakangas kertoo, että tässä vaiheessa oli tärkeää päästä aloittamaan tämä erityiskoulutus.

– Nämä nyt aloittaneet opiskelijat ovat hyvin motivoituneita. He ovat tyytyväisiä, kun ovat päässeet mukaan tällaiseen koulutuksen. Opiskelijat ovat Sievistä, Alavieskasta ja Ylivieskasta, Kaakko kertoo,

Sytykkeen työvalmentaja Mikko Weckman pani myös merkille, että motivaatiota ammatilliseen koulutukseen tulleilla nuorilla on.

– Tuotteiden valmistamisessa yrityksille meillä on pitkät perinteet, Weckman kertoo.

Eritysopettaja Asko Kaakko toivoo, että tuotantokoulumalli tehostaa Sytykkeen ja ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä Jedun yhteistyötä. Yksilövalmentaja Marjaana Pihlajamaa kertoo, että niin on jo käynytkin.

– Jedun ammatilliseen koulukseen valmentavat opetuksen Valman oppilaita kävi toukokuussa tutustumassa Sytykkeeseen ja sai ennakkotietoa Luovin kanssa alkavasta tuotantokoulusta, Pihlajamaa toteaa.

– Sytyke jatkaa meiltä edelleen väen ohjaamista myös muuhun koulutukseen. Yksilöiden tarpeet huomioidaan. Alakangas huomauttaa.

Luovin tuotantokoulua Sytykkeellä markkinointiin kohdennetusti. Ylivieskan koulutukseen pääsyä voi kysyä myös suoraan Sytykkeeltä ja Luovilta.

#