maanantai 13.7.2020 | 10:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Hovioikeus ei muuttanut Suvanto Infralle annettua tuomiota: "Teko on tehty yritystoiminnan piirissä ja sillä on saavutettu taloudellista etua"

Kalajokilaakso
Pe 12.7.2019 klo 12:18 | päivitetty pe 12:51

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Rovaniemen hovioikeus on päättänyt pitää ennallaan Ylivieska-Raahen käräjäoikeuden langettaman tuomion koskien oulaistelaisen Suvanto Infran ja sen kahden yhtiömiehen toimintaa.

Suvanto Infra Oy tuomittiin Ylivieska-Raahen käräjäoikeudessa marraskuussa 2017 ympäristörikoksesta 7 500 euron yhteisösakkoon. Lisäksi kahdelle yhtiömiehelle luettiin kolmen kuukauden ehdolliset vankeustuomiot ympäristön turmelemisesta. Syynä tuomioihin oli, että rakennusjätettä vietiin ympäristöstä piittaamatta luontoon kuormakaupalla. Vienti tosin tehtiin omalle maalle. Oikeus katsoi, ettei menettely ollut vähäistä ja se tehtiin taloudellisen hyödyn saavuttamiseksi. Rikosta pidettiin niin moitittavana, ettei pelkkä sakko riittänyt.

Suvanto Infra ja yhtiömiehet valittivat päätöksestä hoviin ja lausuivat, että käräjäoikeus olisi arvioinut asiassa esitetyn näytön väärin ja ratkaissut asian virheellisesti. Samalla valittajat vaativat, että valtio korvaisi heidän oikeudenkäynti- ja asianosaiskulut, joita oli kertynyt yli 30 000 euroa.

Hovioikeus kuitenkin hyväksyy käräjäoikeuden tuomion näytön arvioinnin ja siitä tehdyt johtopäätökset perusteluineen.

– Koiviston kiinteistön alueelle on saatettu suuri määrä rakennusjätettä myönnetyn ympäristöluvan vastaisesti. Rakennusjätettä on tuotu alueelle usean vuoden kuluessa useista rakennuspurkukohteista. Teko on tehty yritystoiminnan piirissä ja sillä on saavutettu taloudellista etua. Näihin seikkoihin nähden tekoa ei voida pitää kokonaisuutena arvostellen vähäisenä, vaikkakin alue on sittemmin ennallistettu. Näillä sekä käräjäoikeuden toteamilla perusteilla tekijät ovat syyllistyneet ympäristön turmelemiseen, hovioikeuden päätöksessä todetaan.

Oulaistelainen Suvanto Infra Oy valitti ympäristörikostuomiostaan hoviin: asia tulossa käsittelyyn kesäkuussa

Ympäristörikoksesta ehdollista vankeutta

#