Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lähiluonto tutuksi retkeillen

Kalajokilaakso+ | Ke 15.11.2017 klo 09:45
Retkeily kiinnostaviin luontokohteisiin ei aina tarkoita matkaa Lappiin. Kiinnostavia ja ihastuttavia luontoelämyksiä on tarjolla lähiluonnossakin. Aktiivisilta ihmisiltä tullut toive otettiin kaupungilla tosissaan pari vuotta sitten. Syntyi Polut ja laavut tutuiksi -hanke, jota kaupungin lisäksi ovat olleet ideoimassa ja toteuttamassa Ylivieskan Ladun innokkaat luontoharrastajat.

– Ohjatut retket saivat heti aluksi lämpimän vastaanoton, liikunnanohjaaja Mervi Jutila Ylivieskan kaupungilta iloitsee.

Retkien ideana on tutustua joka kerta eri kohteeseen porukalla. Kohteet ovat olleet yleisessä käytössä olevia ja suhteellisen helposti tavoitettavia laavuja ja kotia. Omilla eväillä toteutettuihin tapahtumiin on osallistunut keskimäärin 40–50 henkeä vauvasta vaariin. Kertynyttä tietoa voi jokainen osallistuja käyttää sitten omia luontoretkiä suunnitellessaan.

– Usein lähellä olevaa loistavaa retkikohdetta ei tule edes ajatelleeksi. Tavoitteenamme on ollut saada aina joku paikallinen opas kertomaan kohteen historiasta ja paikan merkityksestä. Se on tuonut iltoihin aivan uutta sisältöä, Jutila kiittelee.

Retkikohteita on kertynyt parin vuoden aikana kolmisenkymmentä Ylivieskan, Alavieskan ja Oulaisten alueelta. Uusia kohteita kartoitetaan nyt kevään korvalla alkavaa uutta kautta varten. Mervi Jutila ja Alpo Seppälä Ylivieskan Ladusta kävivät tutustumassa Isokankaan maastossa olevaan Leijonanluolaan. Laavu liitereineen ja vessoineen oli Jutilalle uusi tuttavuus. Seppälä oli käynyt paikalla monesti ennenkin. Paikalle oli tullut jo aamusta kameroineen istuskelemaan lintuharrastaja ja valokuvaaja Erkki Lämsä.

– Täällä tulee usein istuskeltua. Tänä aamuna kuvasin ruokintapaikalla pyrähteleviä tiaisia. Aamulla paikalla pyörähti myös kuukkeli, joita olen kuvannut täällä jo vuosia, Lämsä kertoo. Takavuosina niitä näki täällä enemmänkin.

Erkki Lämsä tunnetaan myös luonnon rumien asioiden kuvaajana. Aukoksi hakatut vanhat metsät ja ojitusalueet surettavat. Kanalintujen harvalukuisuus huolestuttaa kuvaajaa.

– Eihän kaikkea voi suojella, mutta toivoisi edes vähän koskematonta luontoa jätettävän lintujen ja eläinten lisäksi myös tuleville sukupolville, Lämsä huokaa.

Keväällä retket jatkuvat. Mervi Jutila ja Alpo Seppälä pohtivat jonkin retken toteuttamista myös talviolosuhteissa. Retket, joihin olisi mahdollisuus osallistua pyörätuolillakin, ovat suunnitelmissa.

– Hienoja paikkoja täällä on vielä paljon käymättä. Niitä voi ilmiantaa liikuntatoimistoon, otamme mielellämme vinkkejä vastaan, Jutila kannustaa.

Antti Autio

Tavoitteenamme on ollut saada aina joku paikallinen opas kertomaan kohteen historiasta ja paikan merkityksestä.
Latu yhteistyökumppanina
Alpo Seppälä on toiminut Ylivieskan Ladussa vuosikymmeniä.
– Tässä jutussa roolimme on opastaa ja neuvoa retkeläisiä heitä askarruttavissa kysymyksissä ja kannustaa omatoimiseenkin retkeilyyn. Hyvät retkeilytavat ja ympäristön huomioiminen ovat tärkeitä, hän toteaa.
Ladun väki on hoitanut opastuksen paikalle ja pitänyt huolen nuotiosta, joka kuuluu olennaisena osana retkeä. Seppälä on ollut mukana lähes joka kerta.
– On ollut mukava tutustua uusiin ihmisiin ja lasten mukanaolo on hieno asia. Kun luonto tulee tutuksi jo pienenä, se innostaa jatkamaan harrastusta myöhemminkin, Seppälä sanoo.
Alueen reitit ja nuotiopaikat ovat tuttuja Seppälälle. Heti lonkalta hän pystyy luettelemaan kymmeniä paikkoja. Törmäjärvi, Huhmari, Kähtäväjärvi, Viitajärvi, Keka. Kanootilla retkeillen esimerkiksi Rahjan saariston mahdollisuudet kiehtovat Seppälää.
– Onhan näitä tullut koluttua vuosikymmeniä. Tosi hienoja paikkoja täältä löytyy paljon. Mielelläni jaan tietojani muillekin, hän myhäilee.
#
Fingerpori