Paikallisuutiset

Ylivieskalainen Jorma Hautamäki tuli isäksi ensimmäisen kerran 30 vuotta sitten, nyt hän kokee kaiken uudelleen 1- ja 2-vuotiaiden tytärten kanssa: "Kunpa näkisin heidän kasvunsa aikuiseksi ja sen, että he löytävät paikkansa maailmasta"

Ylivieskalainen, 58-vuotiasJorma Hautamäki on tullut hetki sitten töistä sinistä piparkakkutaloa muistuttavaan kotiinsa Ukko-Pekantielle.

Destialla autohommissa työskentelevä mies istuu yläkerran oleskeluhuoneen sohvalla ja katsoo televisiota, josta laitettiin juuri näkymään Pikkukakkosesta tuttu koiranpentupoppoo, Ryhmä Hau.

Helmikuussa kolme vuotta täyttävä Maija rauhoittuu heti tillottamaan ruutua muutaman sentin etäisyydeltä, mutta perheen kuopuksen, pari kuukautta sitten yksivuotispaalun ohittaneen Pepin itkukohtaus ei katkea edes lastenohjelman alkamiseen. Hän olisi mieluummin leikkinyt äitinsäNiina Hautamäen, 28, kännykällä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kulmasohvan toisessa päässä istuu isänsä perheen luokse piipahtanutSami Hautamäki. Hän on Peppiä ja Maijaa pitkästi yli 20 vuotta vanhempi isoveli, jolle pikkusiskot ovat äärettömän rakkaat.

– Aina toivoin itselleni pikkusiskoja. Nyt ne sitten sain, Jorman ensimmäisen lapsisarjan kuopus sanoo ja pörröttää lempeästi taikahiekkakakkujen leipomiseen pöydän ääreen siirtyneen Maijan hiuksia.

Hautamäen sisarussarjan esikoinen, helmikuussa 30 vuotta täyttävä Petri asuu ja opiskelee tietotekniikan insinööriksi Oulussa. Hän on vuoden vanhempi kuin isänsä nykyinen puoliso Niina.

Perheeseen kuuluu myös Niinan viisivuotias Julius-poika, joka ei juuri tällä hetkellä ole kotona.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Niina ja Jorma Hautamäellä on kaksi yhteistä lasta: yksivuotias Peppi ja kaksivuotias Maija.
Niina ja Jorma Hautamäellä on kaksi yhteistä lasta: yksivuotias Peppi ja kaksivuotias Maija. Kuva: Anne Mattila

Jorma Hautamäki tuli ensimmäisen kerran isäksi vajaat 30 vuotta sitten. Tuolloin 28-vuotias mies muistaa, kuinka jännittävää oli odottaa esikoista ja nähdä vauvan kasvaminen mahassa ennen syntymää.

Jorma on ollut mukana kaikkien neljän lapsensa syntymässä.

– Onhan se herkkä hetki saada oma lapsi ensimmäistä kertaa syliin. Saman tunteen olen käynyt läpi kaikkien lasteni syntymissä, hän sanoo.

Hautamäki vertaa lasten syntymää lottovoittoon, asuuhan perhe asuu nykyisin Suomen ensimmäisen lottovoittajan entisessä talossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Minulle vaan lottovoitto on osunut jo neljä kertaa kohdalleen, hän vitsailee.

Auton takalasikin sen kertoo.
Auton takalasikin sen kertoo. Kuva: Anne Mattila

Isänä oleminen on Jorma Hautamäelle mieluista, mutta haastavaa. Haastavaksi sen tekee vastuu lapsesta.

– Sehän se on päällimmäisenä mielessä, että osaisinpa kasvattaa heistä omillaan toimeen tulevia ihmisiä. Mitään erityisiä toiveita ja odotuksia lasteni suhteen ei ole, toivon vain, että löytävät oman paikkansa maailmasta, hän sanoo.

Kasvatusmenetelmät ja säännöt Hautamäki aikoo pitää tytöille suunnilleen samana kuin pojillakin ovat olleet.

– Erityisen mukavaa isyys on esimerkiksi silloin, kun tulen töistä kotiin ja tiedän, että tytöt odottavat ja juoksevat riemastuneina vastaan huutaen "isi, isi..."

Isänmallin Jorma Hautamäki arvelee saaneensa omalta isältään.

– Kotona ei ollut koskaan isompaa riitaa, eikä meillä käytetty risua. Isä oli rauhallinen mies, hän muistelee.

Jorma on 12-päisen sisarussarjan neljänneksi nuorin.

– Minä olen kuusi vuotta nuorempi kuin edellisenä syntynyt Tane. Tavallaan olen itsekin perheen toista sarjaa, hän pohtii.

Pikku-Jormaa vanhempien lisäksi hoitivat isommat sisarukset. Isä ja äiti olivat kiireisiä pientilallisia, joilla oli paljon työtä.

– Ensimmäinen muistoni isän kanssa olemisesta on se, kun ajoimme hevosella paskaa pellolle. Olin sen kokoinen, että talikko pysyi kädessä. Metsätöissä olin myös heti mukana, kun kykenin ja kun olin noin kymmenvuotias isä osti traktorin, jota ei itse oikein uskaltanut ajaa, vaan me pojat ajoimme, Hautamäki muistelee.

Perhekuva vuodelta 1993. Tuolloin perheeseen kuuluivat Sami-vauva, joka on kuvassa serkkunsa sylissä, Jorma-isä sylissään Pete-poika ja ex-puoliso Arja.
Perhekuva vuodelta 1993. Tuolloin perheeseen kuuluivat Sami-vauva, joka on kuvassa serkkunsa sylissä, Jorma-isä sylissään Pete-poika ja ex-puoliso Arja. Kuva: Jorma Hautamäen albumi

Koulujen jälkeen Jorma Hautamäki kävi hetken aikaa töissä Volvon tehtaalla Göteborgissa Ruotsissa, mutta palasi Suomeen armeijaan. Poikamiespäivät päättyivät samoihin aikoihin, sillä hän löysi naapurikunnasta naisen, josta tuli hänen ensimmäisen puolisonsa ja poikien äiti.

Armeijan jälkeen Jorma Hautamäki työskenteli Ylivieskan kaupungin liikuntapuolella ja palokunnan palveluksessa ennen silloiselle Tielaitokselle siirtymistä.

– Menin Tielaitokselle "kesämieheksi", ja se pesti kesti lopulta 18 vuotta, hän muistelee ja kertoo olleensa muun muassa asfalttihommissa kesäisin, kun pojat olivat pieniä.

Tielaitoksen jälkeen Jorma Hautamäki hyppäsi maansiirtokoneen puikkoihin ja Kaukokiidon rekan ratin taakse, kunnes kolmatta vuotta sitten palasi Destialle.

– Onhan se paljon mukavampaa, kun ei tarvitse olla yökunnissa poissa kotoa, vaan pääsee joka päivä perheen luokse, hän sanoo.

Niina-puoliso luonnehtii Jormaa rauhalliseksi mieheksi.

– Toki hänestä löytyy tarvittaessa jämäkkyyttäkin, Niina sanoo ja Jorma jatkaa:

– Ääni pakkaa nousemaan, jos lapset eivät usko puhetta. Ruokailut tahtovat olla nykyisin sellaisia tilanteita, että lapsilla on liikaa vauhtia.

Sami kiittelee isänsä suvaitsevaisuutta:

– Kun tulin puolikymmentä vuotta sitten ulos kaapista ja kerroin seksuaalisesta suuntautumisestani, isä ymmärsi ja oli suvaitsevainen.

Jorma Hautamäki sanoo aavistaneensa asian.

– Se ei järkyttänyt tai edes tuntunut pahalta, että poika on homo. Missään vaiheessa en ajatellut, että olisin jotenkin epäonnistunut.

Jorma ja Sami Hautamäen yhteinen harrastus on darts. Sami on Jorman toinen lapsi ensimmäisestä avioliitosta.
Jorma ja Sami Hautamäen yhteinen harrastus on darts. Sami on Jorman toinen lapsi ensimmäisestä avioliitosta. Kuva: Anne Mattila

Isällä ja pojilla oli varsinkin pienempinä yhteisiä harrastuksia. Kesällä mökkeiltiin sukulaisten kanssa ja järjestettiin grillijuhlia sekä erilaisia pelejä ja kilpailuja, erityisen suosittuja olivat lento- ja jalkapallo. Nykyisin heitetään nuolia darts-tauluun.

– Poikien ja velipoikien kanssa yleensä, mutta joskus "Akankin" kanssa, Jorma Hautamäki sanoo ja katsoo puolisoaan lempeästi.

Hautamäet sanovat toisiaan Akaksi ja Ukoksi.

– Sillai hyvällä, muun muassa häärekvisiitassa meidät esiteltiin Akka ja Ukko Hautamäkenä, he paljastavat.

Tyttöjen kanssa Jorma Hautamäki touhuillee pääasiassa kotosalla ja viettää rauhallista perhe-elämää.

– Vaippoja vaihdellaan ja leikitään. Pepille pitää lukea paljon kirjoja, ja nyt on alettu käydä uimahallissa. Paljonhan tytöille on seuraa toisistaan, koska ovat niin samanikäisiä, hän sanoo ja kertoo, että isyys iäkkäämpänä on hieman raskaampaa kuin nuorena.

Isä ja tyttäret katsovat illansuussa usein Pikkukakkosta yhdessä. Isä makaa sohvalla ja tytöt pyörivät ympärillä. Samoin tapahtui poikien ollessa pieniä.

– Pikkukakkonen toimii aina. Isä saa "katsoa" Pikkukakkosta silmät ummessa sohvalla. Niin hän teki meidänkin ollessa pieniä, Sami naurahtaa.

Tyttöjen osalta Jorma Hautamäellä on yksi toive:

– Kunpa näkisin heidän kasvunsa aikuiseksi ja sen, että löytäisivät paikkansa maailmasta.

Sami Hautamäki on kiitollinen Maija ja Peppi pikkusiskoistaan, joita ehti toivoa yli 20 vuotta.
Sami Hautamäki on kiitollinen Maija ja Peppi pikkusiskoistaan, joita ehti toivoa yli 20 vuotta. Kuva: Anne Mattila

Suurta ikäeroa Niina ja Jorma Hautamäki eivät juurikaan huomaa, eikä se ainakaan haittaa heitä, mutta joitakin muita senkin edestä.

– Kyllähän me olimme yhteen aikaan Ylivieskan kuumin puheenaihe, Niina sanoo.

– Taisivat vain olla kateellisia minulle, Jorma jatkaa.

Jorma Hautamäki vitsailee odottavansa Tasavallan Presidentti Sauli Niinistöltä kutsua linnanjuhliin.

– Pääsisin keskustelemaan Saulin kanssa siitä, miten häneltä sujuu vaipanvaihto. Meitä molempiahan yhdistävät nuoret vaimot, aikuiset pojat ja pienet lapset.

Toisena haaveena Jormalla on se, että lähtee mukaan harrastajateatteriin, kun töiltään ehtii.

– Haluan haastaa itseäni.

Jorma-isä ja Maija leipomassa taikahiekkakakkuja.
Jorma-isä ja Maija leipomassa taikahiekkakakkuja. Kuva: Anne Mattila
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä