Vinkit lainojen yhdistämiseen: näin selkeytät taloutesi

Kun elämässä kulkee mukana muutama (tai useampi) erillinen laina, taloudenhallinta voi tuntua ajoittain ylivoimaiselta. Maksat korkeampaa korkoa, hallinnoit useita eri eräpäiviä ja taiteilet tilin saldon kanssa - mistä helpotusta tämän kaiken hallintaan? Jos edellä mainitut aiheuttavat lisästressiä arjen keskellä, lainojen yhdistäminen voi olla sinulle oiva ratkaisu. Tämä strategia voi helpottaa taloutesi hallintaa huomattavasti ja tuoda suuriakin säästöjä, jos suuret erilliset korot saadaan yhdistettyä yhdeksi pienemmäksi. Tässä artikkelissa käymme läpi kuinka pääset alkuun lainojen yhdistämisen kanssa.

Ensiaskeleet lainojen yhdistämiseen

Ensimmäinen askel lainojen yhdistämisessä on ymmärtää nykytilanne. Listaa kaikki olemassa olevat lainasi ja niiden ehdot; korot, kustannukset, laina-ajat ja kuukausierät. Näin saat selkeän kuvan siitä, kuinka paljon todellisuudessa maksat lainoistasi kuukaudessa. Kun tiedät tarkan tilanteesi, on helpompi vertailla vaihtoehtoja ja nähdä, miten yhdistäminen parantaisi taloudellista tilannettasi.

Kun olet kerännyt tiedot kaikista lainoistasi, on aika luoda strategia niiden yhdistämiseksi. Käytännössä tämä on helppoa. Ensin lasketaan, kuinka paljon velkaa nykyisistä lainoista on yhteensä jäljellä. Tämän jälkeen haetaan lainaa tällä summalla ja kilpailutetaan pankkien lainatarjoukset, jotta löydetään edullisin rahoitus. Vertaile eri pankkien ja rahoituslaitosten yhdistelylainoja. Pienen tutkiskelun avulla voit löytää parhaan koron ja ehkä jopa karsia turhat lainojenhoitokulut ja piilomaksut, jotka voivat lisätä lainakustannuksiasi pitkällä tähtäimellä. On tärkeää muistaa myös se, että lainojen yhdistäminen saatetaan nähdä uutena luottotapahtumana, joten huolehdi siitä, että luottotietosi ovat kunnossa.

Miksi yhdistää lainat?

Lainojen yhdistäminen mahdollistaa usein paremmat lainaehdot: yhdistämällä lainasi saat useimmiten alhaisemman koron ja pienemmät kuukausikulut. Näin koko lainasummaa lyhennetään nopeammin, ja säästät rahaa. Sen lisäksi yhden lainan hallinta on huomattavasti helpompaa kuin monen pienen lainan jatkuva seuraaminen. Myös lainanhoitokulut ja muut mahdolliset piilokulut saadaan yhdistettyä tai siivottua kokonaan pois. Lainojen yhdistämisessä on se hyvä piirre, että oman tilanteen katsaus ei koskaan velvoita vielä mihinkään. Voit tarkistaa saisitko yhdistelylainalla säästöjä aikaiseksi, ja mikäli et saa, ei sinun tarvitse jatkaa tätä pidemmälle. Voit siis vertailla vaihtoehtoja huolellisesti ja valita sen, joka tarjoaa parhaat ehdot, tai jättää valitsematta jos ei parempia ehtoja löydy nykytilanteeseen nähden.

Yhden kuukausierän helppous

Kun saat lainojen yhdistämisen avulla muutettua monta eri lainaa yhdeksi kattavaksi lainaksi, paranevat mahdollisuutesi hallita taloudellista tilannettasi. Yksi kuukausierä on helpompi muistaa ja budjetoida, ja säästämiäsi rahoja voit alkaa sijoittamaan vaikkapa uuteen kotiin, perheen lomamatkaan tai lapsesi koulutuksen kustannuksiin.

Yhden säännöllisen kuukausierän muistamisen helpotuksen lisäksi lainojen yhdistäminen voi myös parantaa luottokelpoisuuttasi. Maksamattomien erien ja viivästyksien riski kasvaa kun hallinnassa on useampi erillinen laina, mikä puolestaan voi heikentää luottoluokitustasi. Kun yhdistät lainasi yhdeksi, on helpompaa pysyä ajan tasalla maksuistasi ja parantaa luottoluokitusta. Tämä voi olla hyödyllinen etenkin tulevaisuuden lainaneuvotteluissa ja silloin, kun tarvitset rahoitusta suurempiin hankintoihin.