Vakuudettoman lainan hakeminen - mitä kannattaa huomioida?

Vakuudetonta lainaa haetaan monenlaisiin tarpeisiin. Se voi auttaa silloin, kun rahantarve on pienempi ja tarvitaan esimerkiksi uusi kodinkone tai puhelin rikkoutuneen tilalle. Se voi kuitenkin auttaa myös silloin, kun tehdään isompaa remonttia tai harkitaan uuden auton hankintaa.

Vakuudettoman lainan hakeminen ei edellytä erillisten vakuuksien asettamista lainan pantiksi, eikä lainaa hakiessa tarvitse olla takaajaa. Lainaa pystyy hakemaan helposti netin kautta, eikä sitä varten tarvitse lähteä erikseen pankin konttoriin käymään. Lainan hakemista ja sopivaa vaihtoehtoa kannattaa kuitenkin harkita tarkkaan. Mikäli lainan tarke on kiireinen, pikalaina on erittäin hyvä vaihtoehto. Jos hankinnalla ei ole kiire, on myös lainavaihtoehtoja runsaammin.

Pikalainan avulla lainasumman saa käyttöön nopeasti

Joskus rahantarve voi yllättää, jolloin lainaa tarvitaan kiireisellä aikataululla. Tällöin pikalaina voi tuoda helpotusta tilanteeseen, kun lainasumman saa nopeasti käyttöön.

Pikalainalla tarkoitetaan lainaa, jonka saa nopeasti käyttöön ja joka maksetaan yleensä melko nopeasti pois. Se on hyvä vaihtoehto silloin, kun tilanne on poikkeuksellinen ja tarvitaan ulkopuolista rahoitusta hetkeksi tilanteesta selviämiseen. Tällaisia tilanteita voi tulla vastaan esimerkiksi silloin, kun jääkaappi rikkoutuu ja palkkapäivään on vielä aikaa.

Pikalaina ei kuitenkaan ole hyvä vaihtoehto silloin, jos lainan avulla paikataan jatkuvasti kuukausittaista rahavajetta. Tällöin kannattaa ennemmin miettiä, miten voi pienentää kuukausittaisia kustannuksia, jotta rahat riittävät. Pikalaina kannattaa aina ottaa harkiten ja vain silloin, kun sen kykenee maksamaan ongelmitta takaisin maksusuunnitelman mukaisesti.

Isomman lainan hakemiseen kannattaa varata enemmän aikaa

Jos suunnitelmissa on toteuttaa isompi remontti tai hankkia uusi auto, tarvitaan rahaa yleensä enemmän. Tällöin pikalaina ei ole välttämättä järkevä vaihtoehto, vaan lainan hakuprosessiin kannattaa varata enemmän aikaa.

Vakuudetonta lainaa haetaan netistä, joten hakuprosessi on erittäin helppo ja nopea. Lainahakemus kannattaa täyttää aina huolella, koska alustava päätös tehdään siinä annettujen tietojen perusteella. Erityisesti silloin, kun kyseessä on isompi lainasumma, pyydetään hakemuksen liitteeksi myös erilaisia tositteita tuloista. Yleensä tulojen vahvistamiseen riittää viimeisin palkkakuitti, joka toimitetaan sähköisessä muodossa lainan tarjoajalle.

Kun hakemus ja liitteet on tarkastettu, pääsee vastaanottamaan lopullisen lainatarjouksen ja allekirjoittamaan lainasopimuksen omia pankkitunnuksia käyttäen. Lainasumma tulee yleensä tilille muutaman arkipäivän kuluessa, paitsi silloin kun kyseessä on pikalaina, jonka voi saada parhaimmillaan tilille lähes välittömästi sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.

Vakuudettomat lainat kannattaa aina kilpailuttaa

Oli haussa pikalaina tai perinteisempi vakuudeton laina, kannattaa lainatarjoukset aina kilpailuttaa. Lainojen kilpailuttaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että pyydetään tarjouksia useammalta lainantarjoajalta, ja vertaillaan saatuja tarjouksia. Vain kilpailuttamalla ja vertailemalla voi löytää edullisimman lainatarjouksen ja saavuttaa säästöä takaisinmaksun aikana.

Lainan kustannukset koostuvat lainan korosta sekä muista siihen liittyvistä kuluista. Tarjottavan lainan korko on aina yksilöllinen ja määritetään hakemuksen tietojen perusteella. Kun haetaan pikalainaa, saattaa sen korko olla hieman korkeampi kuin lainan, joka maksetaan takaisin pidemmän ajan kuluessa. Korkojen lisäksi lainaan liittyy yleensä myös muita kuluja, joihin kuuluvat esimerkiksi erilaiset tilinhoitopalkkiot sekä mahdollinen laskutuslisä. Pikalaina saattaa olla hieman kalliimpi, koska nopeasta nostosta saatetaan veloittaa lisäkuluja. Mitä suurempi korko ja kulut, sitä enemmän lainasta tulee myös kustannuksia maksettavaksi.

Lainanvälittäjä auttaa löytämään sopivan vaihtoehdon

Lainojen kilpailuttaminen on helpointa ottamalla avuksi lainanvälittäjä. Lainanvälittäjän palvelun tarkoituksena on löytää mahdollisimman edullinen laina. Erityisesti silloin, kun laina maksetaan pidemmän ajan kuluessa takaisin, voidaan saavuttaa satojen tai jopa tuhansien eurojen suuruinen säästö, kun etsitään kilpailuttamalla edullisin lainatarjous. Myös pikalaina kannattaa kilpailuttaa lainanvälittäjän kautta, jotta löytää edullisimman lainatarjouksen.