Merjan ja Arin asuntovaunu ihastuttaa

Merja ja Ari Saastamoinen ovat olleet karavaanareita jo 2000-luvun alusta saakka. Vuosi sitten he törmäsivät caravanmessuilla Tabbert Vivaldi -matkailuvaunuun ja silloin kolahti. Nyt vaunu komeilee kausipaikalla Uudessakaupungissa Rairannan leirintäalueella, jossa Saastamoiset aikovat viettää ensimmäistä kertaa koko kesän. Mitkä ominaisuudet ihastuttivat Tabbertin vaunussa? Ja mitä kaikkea Saastamoiset ovat kokeneet caravanreissuillaan parin vuosikymmenen aikana?

Tabbert Vivaldi

Vuosi sitten Merja ja Ari Saastamoinen näkivät Tabbert Vivaldi 560 TDL -matkailuvaunun ensi kertaa messuilla ProCaravanin messuosastolla ja silloin kolahti.

“Tiedettiin heti, että tämä on meidän vaunu. Tämä on tosi ihana. Keittiö on ihan paras, tässä on paljon laskutilaa ja kulmakaappiin mahtuu paljon tavaraa. Vaunussa on sellainen pohja joka sopii meidän tarpeisiin.” Merja kehuu.

Kiitosta saa myös kilpailykykyinen hinta, laatu ja kattavat Nordic Edition -varusteet.

“Varustelutaso on aivan mahtava - vakiona kuuluu muun muassa Alden nestekiertolämmitys ja nestekiertoinen lattialämmitys. Hinta ei ole paha ja laatu on todella korkeatasoista. Työnjälki on todella erilainen, jos vertaa joihinkin aiempien merkkien vaunuihin.” Ari lisää.

Saastamoisten vaunussa on avara keittiö, parivuode ja tilava U-pöytäryhmä, josta saa kaksi lisävuodepaikkaa.

“Veli vaimoineen tuli vaunun tupaantuliaisiin yökylään ja päästiin testaamaan lisävuoteita. Ei mennyt montaa sekuntia, kun pöytäryhmän sai muokattua sängyksi. Ja tuli kyllä komea parivuode.”

Tabbert on ollut Saastamoisilla muutaman kuukauden, mutta se on ehtinyt kerätä runsaasti ihailua.

“Tabbert on sen verran tuntematon merkki että tätä tullaan ihastelemaan. Eduskuntavaalien alla vaunu oli mukana vaalityössä toreilla ja saatiin esitellä tätä jatkuvasti kiinnostuneille. Vaunussa ihastutaan tähän kokonaisuuteen. Tässä on käytännölliset tilaratkaisut ja kaunis sisustus. Kiiltävän valkoiset kaappien ovet ja vaalea puu ovat tyylikäs yhdistelmä.”

Erikoisuutena Tabbert Vivaldissa on ulko-oven vieressä oleva jääkaappi, joka aukeaa molemmilta puolilta.

“Jääkaappi on huippu! Se on tilava ja aukeaa molemmilta puolilta. Se on kätevä, jos tarvii ottaa ulkoa jääkaapista esimerkiksi juomia tai muuta.”

Elämää leirintäalueella

Tällä hetkellä Merja ja Ari ovat kausipaikalla Rairannan leirintäalueella Uudessakaupungissa. Tämä on ensimmäinen kesä kausipaikalla leirintäalueella ja ensimmäisten viikkojen perusteella paikka vaikuttaa lupaavalta.

“Tähän leirintäalueeseen päädyttiin sijainnin vuoksi, tämä sijaitsee lähellä kotia ja lisäksi alue on saanut paljon kiitosta. Alue on tosi suosittu ja kausipaikkoja on rajoitetusti. Meillä on nyt kesäpaikka, katsotaan saadaanko jossain vaiheessa täältä ympärivuotinen paikka.”

Saastamoiset tykkäävät muutenkin yöpyä reissatessaan leirintäalueilla.

“Yövytään yleensä leirintäalueilla. Koetaan ne turvallisemmiksi. On ollut helppo jättää vaunu tukikohtaan leirintäalueella ja lähteä siitä tekemään henkilöautolla päivän reissuja.”

Koiranäyttelyitä ja sotamuistomerkkejä

Aikoinaan Merja ja Ari kiinnostuivat matkailuajoneuvoista kierrellessään koiranäyttelyitä.

“Kierreltiin paljon koiranäyttelyissä. Jos näyttelyt olivat kaksipäiväisiä, oli hankalaa, kun piti käydä välissä kotona. Eräästä koiranäyttelystä Ari sitten lähti caravanliikkeeseen ja jätti minut odottelemaan. Odottelin tyhjällä kentällä, että tullaankohan mua hakemaan. Kunnes Ari viimein kaarsi pihaan matkailuautolla.” Merja kertoo hymyillen.

Siitä lähtien Saastamoiset kiertelivät koiranäyttelyitä matkailuautolla ja -vaunulla kotimaan lisäksi Saksassa, Ruotsissa, Hollannissa ja Tanskassa.

“Meillä oli yksi hyvä pentue, jossa huippuhyvät yksilöt sattui yhteen pentueeseen ja sen kanssa kierreltiin ympäri Eurooppaa. Matkailuajoneuvo oli kyllä ehdoton noilla reissuilla. Oli helppo yöpyä ja koirat voitiin jättää hetkeksi autoon tai vaunuun levähtämään.”

Näyttelyiden lisäksi Saastamoisten harrastuksiin kuuluu sotahistoria ja sotamuistomerkkien keräily. Näihinkin reissuihin lähdetään vaunun kanssa.

“Ollaan kierrelty monta vuotta sotahistoriaan liittyviä muistomerkkejä ja niitä onkin kertynyt kymmenittäin. Bunkkereita, juoksuhautoja, kaivantoja. Paikat on ihan korvessa, joten paljon kertyy kilometrejä luonnossa koirien kanssa.” Ari sanoo.

Onko diesel riittänyt?

Arin ja Merjan caravanreissuille on sattunut ikimuistoisia tilanteita, jotka jälkeenpäin jo naurattaa. Yksi sattumus tapahtui matkalla Hollantiin.

“Kun oltiin ostettu ensimmäinen matkailuauto, lähdettiin heti Hollantiin koiranäyttelyyn. Ajeltiin pitkin Saksan autobaanaa ja yhtäkkiä meillä loppui diesel, siis keskellä autobaanaa. Soitettiin heti kauhuissaan poliisille ja selitettiin asiaa englanniksi ja saksaksi. Samalla muistettiin, että meillähän asuu tuttava Saksassa ja soitettiin hänelle. Sattumalta hän asuikin ihan siinä lähellä ja oli 20 minuutin kuluttua auttamassa meitä polttoainekanisterin kanssa. Loppu hyvin kaikki hyvin. Nykyään kun nähdään, hän muistaa joka kerta kysyä, että onko diesel riittänyt?” Merja nauraa.

Møns Klint ja Salla

Saastamoiset ovat nähneet ja kokeneet reissuillaan paljon, mutta yksi paikka on jäänyt meillä erityisesti mieleen.

“Yksi vaikuttavimmista paikoista on ollut Tanskan rannikolla sijaitseva Møns Klint. Se on yksi kauneimmista luonnon nähtävyyksistä Tanskassa. Upeat kalkkikivikalliot, joista on lähes 150 metrin pudotus mereen. Sinne olisi ihana mennä joskus uudestaan.”

Kotimaassa Saastamoiset suuntaavat joka syksy Itä-Lappiin, Sallaan.

“Sallaan mennään yleensä ruska-aikaan. Tuntsan alue on niin mahtava ruska-aikana. Siellä on sekä maaruskaa että puuruskaa, ja tunturit ovat niin kauniita. Ei olla löydetty vastaavaa paikkaa. Lisäksi Sallan leirintäalue on niin loistavalla paikalla.”

Kiinnostuitko karavaanielämästä? Tutustu ProCaravanin ajoneuvovalikoimaan täältä.