Paikallisuutiset

Pääkirjoitus: Toimittaja on ”niillä töin” korjaamassa rikkinäistä puhelinta

Kalajokilaakso vieraili viime viikolla koululla, jossa vastassa oli ankara kolmosluokkalainen yleisö tiukkoine kysymyksineen. Vierailun aiheet viuhuivat median luotettavuudessa sekä siinä, miten paikallislehden kautta voi vaikuttaa esimerkiksi kirjoittamalla mielipidekirjoituksia tai antamalla juttuvinkkejä tärkeistä aiheista.

Iloinen yllätys oli se, että lapsille oli tuttua huttua leikki nimeltä Rikkinäinen puhelin, jota pelattiin luokassa. Se meni näin: Oppilaat jaettiin viiteen ryhmään, joista ensimmäinen kuunteli uutispätkän Kalajokilaakson verkosta. (Kalajokilaakson juttuja pystyy myös kuuntelemaan netissä eri nopeuksilla.) Tämän jälkeen oppilaat kertoivat uutisesta eteenpäin seuraaville ryhmille ja viimeinen ryhmä kertoi, kaikille mistä uutisessa oli oikein kyse. Tässä vaiheessa uutinen oli jo muuttunut melkoisesti.

Opetus tietysti se, että muistin varassa eteenpäin kerrotut ja kirjoitetut viestit muuttuvat, ja näitä viestejä uskotaan ilman lähdekritiikkiä liian helposti. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa kukaan ei vastaa siitä, levitetäänkö oikeaa tietoa vai ei. Kukaan ei myöskään vastaa virheellisen tiedon oikaisusta. Toisin on paikallislehdessä, sillä toimittaja on ”niillä töin” korjaamassa rikkinäistä puhelinta, eli tekemässä juttuja tärkeistä aiheista – ja tarkastamassa että tiedot pitävät paikkansa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Varsinkin isoissa uutistapahtumissa, kuten onnettomuuksissa tai luonnonmullistuksissa huhumyllyt lähtevät herkästi pyörimään. Silloin kannattaa turvata omaan paikalliseen mediaan. Näin oli myös viime viikolla, kun Kalajokilaakso joutui viime viikon lopulla sekä viikonvaihteen aikana suurtulvan kouriin. Toimitus seurasi tilanteen etenemistä Ylivieskassa ja Alavieskassa hetki hetkeltä. Tästä lehdestä voit lukea koonnin tapahtumista.

Varsinkin isoissa uutistapahtumissa, kuten onnettomuuksissa tai luonnonmullistuksissa huhumyllyt lähtevät herkästi pyörimään. Silloin kannattaa turvata omaan paikalliseen mediaan.

Kalajokilaakso on tilattava paikallislehti, joten suurin osa sen sisällöstä on maksullista eli tilaajille tarkoitettua. Jos kyse on kansalaisten henkeä tai terveyttä uhkaavista asioista, niistä tehdään viranomaistietojen perusteella uutisia, jotka ovat vapaasti luettavissa. Tämmöisiä ovat esimerkiksi varoitukset ja ohjeet, joilla pyritään estämään vahinkoja ja sairastumisia. Muut ilmiöitä ja tapahtumia taustoittavat jutut ovat maksullista sisältöä. Joitakin poikkeuksia voi olla toimituksen harkinnan mukaan, kuten tämä kirjoitus.

Kun juttuja jaetaan someen, on syytä muistaa, että niiden jakaminen linkittämällä on sallittua. Jutun kopioiminen tai lehden sivusta otetun kuvan jakaminen taas on tekijänoikeusrikkomus – eikä se ole kauhean reilua tilaajillekaan. Printtilehden tilaukseen kuuluu aina digi, mutta digiä saa tilattua myös ilman paperilehteä.

Jenni Kankaanpää, Kalajokilaakso Kuva: Jukka Lehojärvi
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä