Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus: Säästetäänkö ihmishengistä

Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksen johtaja Petteri Jokelaisen mukaan ensi vuoden säästötavoitteena pelastustoimen osalta on kaksi miljoonaa euroa. Jokelaisen mukaan säästöt merkitsevät pelastustoimelle palvelutason heikentämistä ja henkilöstön vähentämistä. Lisäksi viisi paloasemaa halutaan sulkea.

Pelastuslaitoksella ollaan nyt jo puun ja kuoren välissä. Säästösuunnitelmien lisäksi virkoja ja sopimushenkilöstön paikkoja on täyttämättä.

Suomen Sopimuspalokuntien liitto älähti keskiviikkona hyvinvointialueille leikkaussuunnitelmista. Liitto varoitti stt:n tiedotteessa, että säästöt voivat hävittää muutenkin ahtaalla olevat sopimuspalokunnat. Sama tilanne on jo naapurimaassa Ruotsissa, jossa sopimuspalokuntia on jo vuosia yritetty elvyttää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myös lähempää löytyy esimerkkiä siitä, mitä voi tapahtua, kuin sopimuspalokuntaa ei ole hälytykseen lähtijäksi. Vuosi sitten syksyllä Kärsämäellä sattui tilanne, jossa muuallakin maassa ilmenneet toimintavarmuusongelmat konkretisoituivat. Paikallista palokuntaa ei saatu liikkeelle ja kolme rakennusta paloi. Silloisen Jokilaaksojen pelastuslaitoksen lopetettua varallaolon, hälytykseen ei ollut lähtijöitä lähimmältä paloasemalta vaan yksiköt lähtivät naapurikunnista. Varallaolon korvaavassa mallissa on ollut tarkoitus, että jokaisella paloasemalla olisi pelastuslaitoksen vakituista henkilökuntaa. Kuten arvata saattaa, tämä ei toteudu useallakaan pienellä paloasemalla.

Se tiedetään, että säästöjä on nyt saatava, muta Sopimuspalokuntien liiton kanssa on helppo kääntyä samalle linjalle. Säästöt on haettava muualta kuin turvallisuudesta ja hädän hetkellä apua tarvitsevilta kansalaisilta. Nykyiset leikkaussuunnitelmat näkyvät varmasti kustannuksina jossain muualla – pahimmillaan suoraan kansalaisilla esimerkiksi kasvavina vakuutusmaksuina.

Hyvinvointialueille pitäisi antaa nyt aikaa, jotta säästösuunnitelmat ja vaikutusarvioinnit voitaisiin tehdä huolella ja hätiköimättä. Onko ihmishengistä vara säästää?

Jenni Kankaanpää, Kalajokilaakso Kuva: Jukka Lehojärvi
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä