Pääkirjoitukset

“Nyt saa vaikuttaa“ - Ismo Kunelius innostuu pääkirjoituksessaan kehumaan Ylivieskan osallistavaa budjetointia

Kuva: Pirjo Kunelius

Osallistava budjetointi on kaupunkien ja kuntien yleistyvä keino saada ihmiset kiinnostumaan oman paikkakunnan asioista sekä osallistumaan päätöksentekoon - siis vaikuttamaan siihen, mitä omalla paikkakunnalla tapahtuu.

Kalajokilaaksossakin osallistavan budjetoinnin määrärahoja alkaa nousta yhä useamman paikkakunnan budjetteihin.

Ylivieskassa osallistavaa budjetointia kokeiltiin ensimmäisen kerran viime vuonna. Tuloksena oli ulkokuntosali lähellä jokea Kiviojan kaupunginosassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Homma ei jää pelkäksi kokeiluksi, sillä Ylivieskan kaupunkistrategiassa toimenpiteisiin on kirjattu ylös yksi osallistavan budjetoinnin kohde per vuosi.

Tänä vuonna kansa saa ottaa kantaa oman ympäristönsä kehittämiseen toista kertaa. Osallistavan budjetoinnin ensimmäisessä vaiheessa ylivieskalaiset saivat ehdottaa kohteita talousarvioon varatun 30 000 euron määrärahan käytölle.

Parhaillaan on menossa toinen vaihe, jossa saa äänestää suosikkiaan viidestä loppusuoralle päässeestä ehdotuksesta. Ne ovat avantouintipaikka lähelle keskustaa, pumptrack-rata, matonpesupaikka, Kekan majan olosuhteiden kehittäminen sekä kaupungin hyvinvointipalvelujen järjestämät tapahtumat kansalaisille.

Jo nyt voidaan sanoa, että osallistava budjetointi on onnistunut osa kaupunkikehittämistä. Sillä voidaan saada uusia ja ihmisiä kiinnostavia parannuksia kaupunkiin nopeammin kuin tavanomaisena budjettihankkeena, koska osallistavan budjetoinnin määräraha on varattu tietylle vuodelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Samalla saadaan kaupunkilaisten ääntä entistä paremmin kuuluviin.

Viime vuonna kaupunkilaisilta tuli 47 ehdotusta määrärahan käyttökohteiksi ja lopulliseen äänestykseen osallistui toistatuhatta ihmistä. Tänä vuonna ehdotuksia tuli 63, eli kiinnostus näyttäisi olevan kasvussa.

Äänestäjien määrän tiedämme sitten vapun tienoilla, kun äänestysaika on umpeutunut 28. huhtikuuta.

Näyttää siis siltä, että kaupunki on onnistunut aktivoimaan ihmisiä vaikuttamaan oman elinympäristönsä kehittämiseen. Kaupungillekaan tästä ei tule riippakiveä, sillä 30 000 euroa on lopulta hyvin pieni summa Ylivieskan talousarviossa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä