Pääkirjoitukset

Miten käy tieverkon? - Ismo Kunelius ottaa pääkirjoituksessaan kantaa tienpitoon ja Kokkolan kaupunginjohtajavaaliin

Keskiviikon Kalajaskassa on uutinen tämän vuoden tietöistä Pohjois-Pohjanmaalla.

Jutun pohjana on Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen tienpidon katsaus, joka ei anna ruusuista kuvaa tiestömme tulevaisuudesta.

Kalajokilaaksossa teitä päällystetään tänä vuonna kohtalaisen paljon, jos tilannetta verrataan moneen muuhun kolkkaan tässä maakunnassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokonaisuus on kuitenkin varsin tyly. Tänä vuonna Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa päällystetään vain 150 kilometriä maanteitä. Se on lyhin pätkä koko tällä vuosituhannella.

Tienpidon katsauksessa esitettyjen laskelmien mukaan alueella vaadittaisiin vuosittain 400-500 kilometrin päällystysmääriä, jotta pystyttäisiin ylläpitämään tieverkon nykykuntoa ja korjausvelka ei kasvaisi.

Kun kustannukset ovat nousseet rajusti, mutta rahoitus ei, ollaan tilanteessa, jossa tienpitäjän on tehtävä valintoja. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että niukat rahat käytetään vilkkaimmille tieosuuksille ja alempi tieverkko rapistuu entisestään.

Tämä näyttää olevan valitettava suuntaus. Uutta hallitusta muodostava kokoomus linjasi ennen vaaleja talouspoliittisessa ohjelmassaan yhdeksi monista tavoitteistaan tieverkon korjausvelan lyhentämisen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nyt jäämme mielenkiinnolla odottamaan, miten se onnistuu samaan aikaan hurjien säästötavoitteiden kanssa. Tieverkon korjausvelka ei lyhene ilman rahaa.

Lopuksi vielä muutama sana toisesta puheenaiheesta.

Yhtenä viikon mielenkiinnon kohteena on ollut Ylivieskassakin Kokkolan kaupunginjohtajan vaali. Olihan kisan kärkikolmikossa mukana Ylivieskan kaupunginjohtaja Maria Sorvisto.

Maanantai-iltana Kokkolan kaupunginvaltuusto äänesti johtajasta. Kisan voitti Kokkolan nykyinen kaupunginjohtaja Stina Mattila. Maria Sorvisto jäi äänestyksessä kolmanneksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Henkilökohtaisella tasolla lopputulos oli varmasti pettymys, mutta Ylivieskan kannalta ei niinkään. Maria Sorvisto on onnistunut hyvin kaupunginjohtajan työssään Ylivieskassa. Häneltä löytyy päättäväisyyttä, perehtyneisyyttä ja reaktiokykyä, jota on testattu myös vaikeina aikoina.

Tulevaisuudesta on mahdotonta sanoa mitään, mutta on hyvä, että kaupunki ei joudu hakemaan uutta johtajaa juuri tähän hetkeen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä