Matkailua upeassa luonnossa: Kalajoki vastaan Islanti

Islanti on tunnettu upeasta luonnostaan, joka houkuttelee matkailijoita ympäri maailmaa. Islannin luonto tarjoaa unohtumattomia elämyksiä, jotka vaihtelevat jäätikkölaguuneista kuumiin lähteisiin ja revontuliin. Toisaalta myös suomalainen Kalajoki tunnetaan maailmalla todella ainutlaatuisena matkakohteena. Tässä artikkelissa vertaillaan Islannin ja Kalajoen hienoimpia ihmeitä!

Islannin Vähemmän tunnetut helmet

Jos haluat tutustua Islannin vähemmän tunnettuihin kohteisiin, suuntaa esimerkiksi Þórsmörkiin, upeaan laaksoon täynnä vaellusreittejä ja koskematonta luontoa. Kerið kraatterijärvi on toinen piilotettu aarre, kirkasvetinen järvi tulivuoren kraatterissa. Víkin kylä Mýrdalin alueella tarjoaa upeita mustia hiekkarantoja ja dramaattisia kallioita. Näihin paikkoihin matkustaminen tarjoaa rauhallisempia ja intiimimpiä luontoelämyksiä kaukana suurista turistimassoista.

Toinen kiehtova piilopaikka on Stokksnes, syrjäinen mutta upea mustarannikkoalue Islannin kaakkoisosassa. Alue on tunnettu upeista hiekkadyyneistään ja taustalla kohoavasta majesteettisesta Vestrahorn-vuoresta. Stokksnesia ympäröivät laajakiviset rannat, joista avautuu huikea näkymä Atlantin valtamerelle. Tämä karu mutta kaunis paikka on täydellinen kohde valokuvaajille ja rauhaa etsiville matkailijoille.

Yksi Islannin kätketyistä aarteista on Stuðlagil-kanjoni Itä-Islannissa. Tämä basalttipylväiden reunustama kanjoni on yksi maan vaikuttavimmista geologisista ihmeistä. Kanjonin läpi virtaava kirkas joki ja ympäröivät vehreät niityt luovat hämmästyttävän kontrastin tummille basalttiseinämille. Stuðlagilin rauhallinen tunnelma ja luonnon kauneus tekevät siitä täydellisen pakopaikan kiireisestä maailmasta.

Miten Kalajoki pärjää vertailussa Islannille?

Kalajoki Suomessa tarjoaa aivan erilaisia, mutta yhtä lailla kiehtovia luontoelämyksiä kuin Islanti. Alueen kohokohtia ovat Kalajoen hiekkasärkät, Sievin kosket ja Alavieskan metsät. Nämä paikat tarjoavat monipuolisia ulkoiluaktiviteetteja, kuten patikointia, kalastusta ja lintubongausta. Islannin geotermiset ihmeet, kuten Blue Lagoonin kuumat lähteet ja Geysir-kuumaisemat, tarjoavat kiehtovia kokemuksia maan sisuksista kumpuavan lämmön keskellä. Myvatnin alueella voit kokea niin tulivuorenpurkausten muovaamat maisemat kuin kuumien lähteiden rentouttavat vedet.

Islannin geotermiset ihmeet eivät rajoitu vain kuumiin lähteisiin ja geysireihin. Maan alla piilevä lämpö tarjoaa myös ainutlaatuisia kokemuksia, kuten leivän paistamisen maan alla haudatuissa padoissa. Tätä perinteistä islantilaisruokaa, jota kutsutaan rúgbrauðiksi, paistetaan jopa 24 tuntia maan alla kuumissa lähteissä. Tämä herkullinen ruisleipä on täydellinen lisä islantilaiseen illallispöytään ja muistuttaa maan geotermisten voimien moninaisista käyttötavoista.

Kulttuurierot Kalajoen ja Islannin välillä

Kulttuuritapahtumat ovat tärkeä osa molempien alueiden viehätysvoimaa. Kalajoen juhannusjuhlat ovat odotettu tapahtuma, jossa paikalliset ja vierailijat kokoontuvat juhlimaan kesän valoisinta aikaa. Islannin kansallispäivänä voit puolestaan kokea maan rikkaan kulttuuriperinnön paraatien ja perinteisten tanssien muodossa. Molemmissa paikoissa järjestetään myös erilaisia markkinoita ja messuja, joissa voit tutustua paikalliseen käsityöhön ja herkkuihin.

Kaikille sopivat ulkoilmaelämykset

Olitpa sitten seikkailunhaluinen tai rauhallisempaa lomaa etsivä matkailija, sekä Kalajoki että Islanti tarjoavat monipuolisia aktiviteetteja. Islannissa voit kokeilla jäätikkövaellusta tai revontulien katselua talvisin. Kesällä vaellusreitit vievät sinut upeisiin maisemiin, joissa voit ihailla vesiputouksia ja laavakenttiä. Kalajoella taas voit nauttia hiekkarannoista ja merellisistä aktiviteeteista, kuten purjehduksesta tai melonnasta. Metsissä kulkeminen ja luonnon tarkkailu ovat myös suosittuja ajanvietteitä alueella.