Paikallisuutiset

Centrian TKI tukenut Ylivieskan alueen pk-yritysten digiloikkaa – Tuotantotalouteen saatu etätoimintojen uudet mahdollisuudet

Alueen Pk-yritykset matkaavat korona-aikana omaan digiloikkaansa. Siihen tuotannollisia yrityksiä on Ylivieskassa ohjamaassa Centrian tutkimuksen ja innovaatioiden TKI-yksikkö. Uusinta on uutta on, että yritykset voivat tehdä fyysisestä tuotteesta digitaalisen kaksosen. Tämä uusi digitaalinen teknologia helpottaa yrityksen fyysisen tuotteen ohjaamista ja asennusta etänä.

TutkimusyliopettajaSakari Pieskä arvioi, että digitaalisen kaksosten saaminen merkitsee mittavia säästöjä muun muassa tuoteasennuksia ja -huoltoja tekeville yrityksille. Suuryrityksillä on ollut tuotteilleen digitaalisia kaksosia noin 10 vuoden ajan. Nyt ne ovat murtautumassa myös pienempien, paikallisten teollisuusyritysten toimintaan vauhdittamaan robotiikan ja digitaalisten teknologioiden käyttöönottoa.

– Kun fyysisestä tuotteesta on digitaalinen kaksonen niin nyt korona-aikana, fyysistä tuotetta voi ohjata etänä vaikka Kiinaan tai jonnekin muualle ulkomaille. Se on nyt suuri etu, kun matkustaminen on juuri tällä hetkellä mahdotonta, Pieskä huomauttaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Digitaalisesta kaksosesta on hyötyä yrityksille asennuksissa senkin jälkeen, kun matkustaminen palautuu normaalisti.

– Digitaalisen kaksosen tekeminen tuotteesta nopeuttaa ulkomailla tehtäviä asennuksia. Kun tuotteen asentamiseen ulkomailla on tarvittu viikkoja, uuden teknologian avulla asennusajan paikan päällä voi lyhentää muutamaan päivään, Sakari Pieskä kuvailee.

Centrian kehittämispäällikkö Esko Sääskilahden ja Pieskän netissä järjestämä webseminaari Digitaalisesta kaksosesta oli Centria TKI:n kaikkien aikojen menestyksiä. Kun seminaarin ajankohta oli maaliskuun lopussa ja isompi kokoontuminen ei ollut mahdollinen, yhtenä vaihtoehtona mietittiin aluksi koko tapahtuman peruuttamista. Päädyttiin kuitenkin järjestämään sama verkossa.

Webseminaari Digitaalisesta kaksosesta keräsi peräti 170 osallistujaa. Paikalle tuli yhteistyökumppaneita kauempaakin Suomesta. TKI-päällikkö Jorma Hintikka kertoo, että tapahtuma on koko Centrian ilonaiheita, koska normaalisti fyysisesti järjestetyt seminaarit keräävät 50-60 osallistujaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tekemisen kulttuuri muuttuu ehkä pysyvästikin niin, että kasvokkain tapaamiset vähenevät merkittävästi, Pieskä pohtii.

Opetukset ja kansainvälisten yhteiskumppaneiden tapaamiset hoituvat yleensä muutoinkin verkossa. Hankekokoontumisia yhteen paikkaan fyysisesti on yleensä vain kahta vuodessa, nyt sellaiset joudutan perumaan kesäkuulta. Suunnitelupalavereja TKI-väki on nyt pitänyt etänä. Labratöitä on viety digitaaliseen ympäristöön.

– Sosiaalisuushan ihmisten välillä on kärsimässä, kun töitä tehdään paljon kotoa etänä. Kun isommat kokoontumiset eivät ole samassa fyysisessä tilassa mahdollisia, on kokoonnuttu etäyhteydellä yhteiseen kahvihetkeen, Hintikka toteaa.

Uusien hankkeiden saaminen jalalle vaikeutuisi tänä aikana merkittävästi, jollei Centrian TKI:llä olisi jo valmiiksi hyvää yhteistyöverkostoa. Olisi paljon hankalampaa, jos oppilaitos tulisi uutena tieteen tekemisen hankemarkkinoille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kun meidät tunnetaan, meitä osataan pyytää uusiin hankkeisiin mukaan. Ei tarvitse itse olla tyrkylläkään, kun kutsu tulee, Hintikka ja Pieskä toteavat.

Tuoreesti Centrian on tehnyt houkuttelevaksi kumppaniksi Trinity-hanke. Sen tavoitteena on parantaa valmistavan teollisuuden yritysten ketteryyttä ja innovaatiokykyä Euroopassa. Se kokoaa yhteen eurooppalaisen tutkimus- ja teollisuusyhteisön sekä kannustaa yrityksiä uusien digitaalisten teknologioiden ja robotiikan hyödyntämiseen.

Centrian TKI

Centria-ammattikorkeakoulun tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta on monipuolista ja laajuudeltaan Suomen ammattikorkeakoulujen kärkeä.

Missiona on kehittää alueen yritysten ja organisaatioiden osaamista niiden toiminnan ja kilpailukyvyn vahvistamiseksi.

Hautaan tuoda ja luoda uutta tietoa, osaamista ja teknologioita alueen elinkeino- ja työelämän käyttöön sekä tarjota työelämälähtöinen oppimisympäristö opiskelijoille TKI-toiminnan ja opetuksen yhteistoiminnan kautta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä