perjantai 12.8.2022 | 02:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Visala, sudet ja lampaat olivat viikon puheenaiheet Kalajaskan naamakirjassa

Pirjo Kunelius
La 22.8.2020 klo 06:00 | päivitetty la 10:51

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kala Jaska on Kalajokilaakson virallinen facebook-sivusto, jonne päivitämme joka päivä lehden nettijulkaisuja sekä ajankohtaisia puheenaiheita. Siellä pääsee osallistumaan itsekukanenkin keskusteluun. Näistä keskusteluista teemme koosteen viikoittain verkkoon.

Ylivieskassa kuohutti viikolla uutinen Visalan lakkautetun sairaalan saamasta purkutuomiosta.

– Saimme käyttää tiloja vuoden verran orkesterimme harjoituksiin. Kiitos Ylivieskan kaupungille. Tilat olivat hyvässä kunnossa ja minun kokemana parhaat tilat, missä olen saanut soittoharjoituksia pitää. Siis hieman ihmetyttää?

– Visalan tilojen lämpiminä ja kunnossapito maksaa rahaa ja tilojen käyttö on ilmeisen ongelmallinen yhtälö, joten on purkaminen totaalinen ratkaisu. Koko Visalan alasajon projekti ottaa silti vieläkin pattiin.

– Tuo mainittu harjoitustilojen käyttö on varmasti sellainen, että tulijoita olisi enemmänkin. Tuossahan olisi tiloja laajemmallekin kulttuuri-/harrastustoiminnalle.

– Visalasta jäi mukava muistijälki. Vuonna 1976 Ylivieskan Lc kävi pitämässä iltamat Visalan väelle; veikko Sorvisto oli presidenttinä, Paavo Koski soitti hanurilla tanssimusiikkia! Hoidokit ja henkilökunta tanssi. Naispotilas tuli eteeni, niiasi pyysi tanssiin, hyvin meni. Sitten tuli puhumaan noin 50 v mies kysyi saisiko hän soittaa hanuria, oli soittanut orkesterissa; kysyin mitä soittaisit, tuli metsäkukkia. Paavo lainasi hanuria, hän soitti ja lattia täyttyi tanssijoista. Puoliso oli silloin töissä Visalassa, potilaat oli iloisia ja puhuivat iltamista monta viikkoa. Vastaavia tapahtumia pitäisi järjestää hoitolaitoksiin, palvelu- ja vanhainkoteihin, ne piristäisi ja toisi elämän iloa viihtyvyyttä asiakkaille, talon väelle ja hoitajille uutta asennetta.

– Sen verran haluan mainita että kyllä hoitolaitoksissa ja vanhusten parissa järjestetään tansseja edelleenkin hyvänä esimerkkinä Ylivieskassa Kotikartano sekä Nivalassa Mattilan palvelutalo ja niin edelleen.

Tästä linkistä pääset lukemaan puhuttaneen uutisen:

Visalan sairaalan kaikki rakennukset puretaan – Ylivieskassa katoaa merkittävä osa psykiatrisen sairaanhoidon historiaa

Perjantain Kalajokilaaksossa entiset Visalan työntekijät muistelivat sairaalan kukoistuksen aikoja.

Purkutuomion saanut Visalan sairaalan psykiatrian yksikkö oli toiminnan ensimmäisinä vuosikymmeninä koti potilaille ja tiivis yhteisö työntekijöille: Kaikista pidettiin huolta

Tätä juttua kommentoitiin myös:

– Hieno juttu sairaalamme historiasta, joka loppui liian varhain. Ja se mikä jutusta puuttui emme kotiuttaneet ketään taivasalle, vaan kaikille sovittiin asunto ja jatkohoito, toisin kun Oulu–Kokkola -akselilla.

– Haikeus tuli kun luin noita teidän muistoja. Ei pelkästään sairaalaa ja omaa työhistoriaa kohtaan vaan, myös teitä "vanhoja" hoitajia tuli ikävä. Te opetitte hienosti meidät, hetkittäin jopa kädestä pitäen siihen mitä on hyvä potilaslähtöinen hoitotyö. Se oppi on meille korvaamaton ja vahva pohja omalle osaamiselle tänäpäivänä. Se on varmasti se Visalan perintö josta voi ylpeästi kertoa nuorille hoitajille.

Kuntatalous oli esillä kunnanhallituksissa. Kalajokilaakso uutisoi, että Sievin talous sukeltaa pakkasen puolelle: "Se ei vielä ole kuralla, mutta menossa siihen suuntaan". Kansalaisten suunnasta kommentoitiin ja esitettiin säästölinjauksia:

– Pitäisiköhän vähentää niitä turhia sukankuluttajia, hallinnosta eikä työntekijöistä? Koulujen lakkautus tulee kostautumaan – joskus.

Kalajoella lammaslaumaa verottaneelle sudelle haetaan kaatolupaa. Sudet saavat myös mielipiteet kiihtymään:

– No viimeinkin ja toivottavasti lupa tulee mahdollisimman pian! Kannanhoidollinen metsästys näille muutenkin on saatava, ennen kuin tapahtuu vielä pahempaa.

– Eikä pelkästään Kalajoelle, vaan muuallekin lupia.

– Vai olisiko järkevämpi ratkaisu petoaita ja opetella elämään luonnon kanssa rinnakkain.

– Ei voi tykätäkään, kun ei uskalla pyöräilläkään.

Uutista, että susi kävi lammaslauman kimppuun Kalajoella uudemman kerran kommentoitiin seuraavasti:

– Miksi ihmeessä lampaat ovat edelleen siellä? Onhan selvää, että sudet tulevat takaisin. Ne eivät tiedä, että lampaat ovat ihmisten omaisuutta...

–Ennemmin kysyisin miksi niitä susia ei ole vielä ammuttu. Niitä on liikaa!

– Tehtiinpä susille mitä tahansa, on julmaa jättää loput lampaat syötiksi, kun on täysin selvää miten käy.

– Ollaan toivottu, ehdotettu, tehty kanteluita, adresseja, kiljuttu, kirottukin, käsketty ja osa jopa vissiin rukoillutkin...mutta aina vaan nämä tyhmät ja saamattomat päättäjät ja valtio meillä. Huonosti tämä vielä päättyy... Jospa joku/jotkut vielä veisivät tämän asian ihan oikein loppuun asti ja olisi petopolitiikka paremmin kuin koskaan ennen! Osanottoni tuottajalle isoista menetyksistä.

Juttuun lisätty kommentteja 22.8. kello 10.50

#