tiistai 18.1.2022 | 16:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

"Tuulimyllyjen lavoista syntyy vaarallista kuitujätettä" – Täältä löytyy Jaakko Ojaniemen vastine Anna Tiihosen mielipidekirjoitukseen, tuulivoimakiistely jatkuu...

Ke 12.8.2020 klo 19:34 | päivitetty to 14:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Suomen Tuulivoimayhdistyksen viestintäpäällikkö Anna Tiihonen snobbailee sanakääntein vastatessaan kirjoitukseeni tuulimyllyjen lapojen ongelmajäte-ongelmasta. Kun vakavien ongelmien olemassaoloa yritetään kieltää käyttämällä suomen kielen eri tulkintoja asiasta, menee luottamus koko yhdistykseen.

Toisaalta Anna Tiihonen vahvistaa sen mitä kirjoituksessani painotin: Tuulivoiman lapojen kierrätystä on yritetty kehittää yli 30 vuotta siinä onnistumatta. Tuulimyllyjen lavat ovat ongelmajätettä eikä niiden kierrätys onnistu.

Lapojen hävittämisen myötä niistä tulee nimenomaan vaarallista ongelmajätettä. Myllyjen lavat on valmistettu lasikuidusta ja hiilikuiduista. Kun valtavia lapoja pienennetään murskaamalla tai sahaamalla, syntyy niistä asbestimineraalien tunnusmerkit täyttävää vaarallista ongelma-kuitujätettä. Asbestimineraaleiksi luokitellaan pitkät kuidut (yli 3–5 µm), joiden pituuden ja halkaisijan suhde on yli 3:1. Kun tällaiset kuidut päätyvät syvälle ihmisen hengitysteihin, jäävät ne sinne jopa kymmeniksi vuosiksi.

Juuri tämän vuoksi Fortumin Riihimäen ongelmajätelaitos on kieltäytynyt ottamasta vastaan tuulimyllyjen lapoja, koska lapojen hävittäminen tuottaa vaarallista ongelmajätettä, jota ei voida kierrättää eikä hävittää.

Ongelma on tuttu Saksassa, jonne myllyjä on paljon rakennettu, ja Saksan lehdistössä ongelmasta paljon kirjoitetaan. Toistaiseksi Saksassakin lapoja pystytään hävittämään vain hautaamalla ne maahan.

Jaakko Ojaniemi

Lue Täältä Anna Tiihosen kirjoitus aiheesta. Jutussa on myös linkki Jaakko Ojaniemen alkuperäiseen tekstiin: Tuulivoimalan lavat eivät ole vaarallista jätettä – Täältä löytyy vastine viikon luetuimpaan mielipidekirjoitukseen

#