Ylivieska: Pohjoisemman Suomen kohteet, joita muut eivät ole vielä löytäneet

Ylivieska tulisi harvalle suomalaiselle mieleen, jos kysyttäisiin mielenkiintoisia matkailukohteita Suomesta. Toisaalta niille, jotka ovat jo kiertäneet tunnetut tunturit ja kansallispuistot, Ylivieska voi tarjota paljonkin mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. Alue on myös lapin tunturikeskuksiin verrattuna varsin edullinen vaihtoehto esimerkiksi asumisen ja palveluiden hintojen suhteen.

Edullinen majoitus myös lähialueeseen tutustumiseksi

Ylivieska tarjoaa kauniita maisemia ja kulttuuria lähialueineen. Kaupungista on vuokrattavissa myös edullisesti majoitus joko lyhyeksi tai pitkäksi ajaksi. Esimerkiksi Rentola listaa vapaita vuokra-asuntoja Pohjois-Pohjanmaalla. Rentola.fi-sivustolta löydät paljon hyödyllistä tietoa ja tarvitsemasi vuokrausvaihtoehdot. Alueen edullisista majoitusratkaisuista voi tehdä päiväretkiä kaikkiin lähialueella sijaitseviin mielenkiintoisiin vierailukohteisiin.

Ylivieska tarjoaa varsinkin kulttuurin ystäville paljon mielenkiintoista koettavaa. Lähialueelta löytyy myös varsinkin luonnon ystäville jännittäviä vierailukohteita, kuten Kalajoen hiekkasärkät. Alue sopii ensikertalaisille parhaiten kesäaikaan, jolloin lämmin sää hemmottelee vieraita luonnon kauniissa kohteissa.

Akustiikkakeskus täynnä tapahtumia ja esityksiä

Moni suomalaisen kulttuurielämän läpitunteva on kuullut varmasti myös Ylivieskan Akustiikkakeskuksesta. Keskuksessa järjestetään vuoden ympäri mieleenpainuvia esityksiä ja tapahtumia. Paikka on tunnettu varsinkin laadukkaasta akustiikastaan, jossa voikin nauttia esimerkiksi musiikista aivan eri tavalla kuin missä tahansa ravintolassa. Paikanpäälle saapuu esiintymään myös kansainvälisiä tähtiä, eikä tarjonta ole rajattu vain johonkin tiettyyn kategoriaan ja tyyliin.

Akustiikkakeskus palvelee alueen kulttuuriväkeä ja vierailijoita monin eri tavoin. Paikan päällä on usein myös valokuvanäyttelyitä ja taidenäyttelyitä. Lisäksi keskuksen kokoustilat ovat varattavissa myös yritysten käyttöön. Yritysväki saapuukin keskukseen usein esimerkiksi seminaareja varten.

Ulkoilua Saviselällä

Ylivieskan vierestä Saviselältä löytyy erinomaiset mahdollisuudet kaikenlaista ulkoilua ja retkeilyä varten. Monipuolinen luonto tarjoaa eniten keväästä syksyyn. Esimerkiksi ruska itsessään luo ympäristöön näyttävän väripaletin. Syksyisin alueella voi myös kerätä marjoja ja sienestää. Keväällä puolestaan voi kuulla lintujen tekevän pesiään ja nähdä kuinka kesä on tulossa.

Alueelta löytyy hyvin eripituisia patikointireittejä, joten alue sopii erinomaisesta myös heikompi kuntoisille ja vanhemmille kävijöille. Kävelyn ja patikoinnin lisäksi monet nauttivat luonnosta myös pyöräilemällä ja bongaamalla lintuja, jäniksiä ja jopa hirviä. Alue on suosittu myös kalastajien ja melojien keskuudessa. Alueelta ei ole myöskään mitään kiirettä lähteä takaisin asunnolle syömään, esimerkiksi makkaroiden paistaminen onnistuu nuotiopaikoilla ympäri vuoden.

Kalajoen hiekkasärkät

Reilun puolen tunnin ajomatkan päästä Ylivieskasta kohti Pohjanmerta löytyy Kalajoen hiekkasärkät. Paikka on ainakin suomalaisittain varsin uniikki dyynimuodostelmineen. Paikalle saapuu vieraita myös ulkomailta kesäaikaan. Hiekkasärkät ovat yli kolme kilometriä pitkä alue rentoutumista ja miksei myös kuntoilua varten.

Merivirrat ja tuulet ovat muodostaneet tämän geologisen ilmiön, jossa ihmiset voivat nauttia rikkaasta luonnosta ja dyynimuodostelmista. Poikkeava luonto houkuttelee varsinkin keväisin alueelle paljon harvinaisia lintuja ja siten myös bongareita. Alueelta löytyy myös useita ravintoloita ja majoitusratkaisuja. Hotellien lisäksi yöpyä voi myös leirintäalueella ja loma-asunnoissa.

Auringon oton ja maisemien lisäksi moni nauttii alueesta myös liikunnan merkissä. Liikuntavälineitä ei ole pakko tuoda edes mukaan, sillä esimeriksi purjelautoja, trendikkäitä SUP-lautoja, veneitä ja vesiskoottereita voi vuokrata myös paikan päällä. Myös Seikkailupuisto Pakka tarjoaa kaikenikäisille jännittävää luonnossa puuhaamista.

Tutustuminen alpakoihin

Ylivieskan läheisyydessä sijaitsee muutama alpakkatila, jossa pääsee tutustumaan lähemmin tähän Suomessa harvinaiseen eläimeen. Tiloilla järjestetään opastettuja kierroksia, joista voi nauttia kävijät vauvoista vaareihin. Vieraat voivat silittää ja ruokkia alpakoita, joten pelkkään katseluun ei ole tyytyminen.

Paikan päältä voi myös ostaa alpakoiden karvoista valmistettuja huiveja, villasukkia ja muita käsitöitä. Nämä tuotteet ovat suosittuja matkamuistoja, jotka lämmittävät poikkeuksellisen hyvin myös talviaikaan. Alpakanvilla onkin laadukasta, joka harvemmin aiheuttaa allergisia reaktioita. Se on myös kevyempää kuin tavallinen villa.

Joillakin tiloilla tarjotaan opastusta myös alpakoiden hoitamiseen, jos eläimistä on enemmänkin kiinnostunut. Opastusta voi saada esimerkiksi villan keräämiseen ja alpakoiden hyödyntämiseen maataloudessa ja tekstiiliteollisuudessa laajemminkin. Vierailijat voivat päästä näkemään myös alpakoiden agility-suorittamista, joka voi olla huvittavaa ja viihdyttävää. Alpakat eivät ole Suomessa kovin yleinen eläin, joten monelle suomalaiselle vierailu alpakkatilalla on varmasti mieleenpainuva.

Autenttista Suomea rautatieasemalla

Ylivieskalta pääsee kaikkiin ilmansuuntiin maantietä pitkin kätevästi, mutta tiestöäkin suuremmassa roolissa on kaupungin rautatieasema. Rautatieaseman kautta kulkee paljon ihmisiä sekä kauppatavaraa. 1800-luvulla pystytetty asema tarjoaa myös paljon historiaa ja kulttuuria.

Asemalla oli merkittävä rooli myös sota-aikaan, kun sekä miehiä että sotatarvikkeita kuljetettiin aseman kautta. Näihinkin asioihin tuo perspektiiviä aseman yhteydessä toimiva museo. Museossa on tarkkaa tietoa enemmänkin Suomen rautateiden kehityksestä kautta aikojen. Museoon onkin päästävä ainakin kaikkien junista kiinnostuneiden.

Rautatieaseman arkkitehtuuri on myös jännittävä ainakin kaikille arkkitehtuurista kiinnostuneille. Paljon yksikohtia sisältävä rakennus on merkki 1800-luvun rakennustaidoista. Vaikka rakennusta onkin kunnostettu useaan otteeseen, ei historiallisia piirteitä ole pilattu vuosien saatossa.

Mikäli pohdit lomaa Ylivieskaan, etkä ole kiinnostunut lähialueen kohteista, junalla saapuminenkin voikin olla erinomainen vaihtoehto. Ylivieskaan saapuu junia esimeriksi Oulusta, Vaasasta (Seinäjoen kautta) sekä Helsingistä. Asemalta voi siirtyä hotellille tai asunnolle esimerkiksi taksilla.

Iltaisin lisää menoa ja meininkiä

Ylivieskassa järjestetään myös musiikkifestivaaleja sekä teatteriesityksiä varsinkin kesäaikaan. Varsinkin Ylivieskan Kesäteatteri on tunnettu laadukkaista esityksistään pitkin Pohjois-Pohjanmaata. Esimerkiksi kesällä 2022 nähtiin hulvaton hääkomedia. Teatterinäytöksiä järjestetään paljon ulkona, mikä luo esityksiin ainutlaatuisen tunnelman. Myös lapsille on omia teatteriesityksiä.

Kevään ja syksyn välillä järjestettävissä musiikkitapahtumissa voi nauttia kaikenlaisista tyyleistä ja genreistä. Olipa sitten tangon, kansanmusiikin tai nykypopin ystävä, kaikesta voi päästä nauttimaan. Maininnan arvoinen tapahtuma on esimerkiksi Juhannusfestivaali, johon koko perhe voi saapua nauttimaan keskikesästä.