Pääkirjoitukset

“Vaikeina hetkinä ei ole oikea aika kalastella ääniä“, kirjoittaa Ismo Kunelius pääkirjoituksessaan

Elämä eduskuntavaalien jälkeen hakee askelmerkkejään tällä viikolla.

Uusi eduskunta aloittaa työnsä, mutta suurin mielenkiinto kohdistuu hallitusneuvotteluihin.

Kala- ja Pyhäjokilaakson edustus Arkadianmäen isossa talossa on nyt ensikertalaisten harteilla. Sieviläinen Antti Kangas (ps.) ja haapavetinen Timo Mehtälä (kesk.) pääsevät tutustumaan eduskuntatyöhön, kun ensimmäinen täysistunto on ohjelmassa keskiviikkona.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ensimmäiset eduskuntaryhmät järjestäytyivät jo ennen pääsiäistä, kun vaalien tulos viikko sitten vahvistettiin.

Varsinainen eduskuntatyö pistettiin käyntiin pääsiäisen jälkeen. Tiistaina tarkastettiin uuden kauden kansanedustajien valtakirjat ja ensimmäinen täysistunto on ohjelmassa keskiviikkona puoleltapäivin. Tässä kokouksessa valitaan eduskunnan puhemiehet.

Torstaina ohjelmassa ovat varsinaiset valtiopäivien avajaiset ja presidentin puhe uudelle eduskunnalle.

Avajaisten jälkeen päästään itse asiaan, eli uuden hallituksen rakentamiseen. Hallitustunnustelut saadaan vauhtiin, kun kokoomus ja sen puheenjohtaja Petteri Orpo toimittavat hallitustunnustelukysymysten listan muille puolueille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ainakin se on tässä vaiheessa varmaa, että Suomen tuleva hallituspohja ottaa loikan oikealle edeltäjästään. Sen loikan mittakaava selviää itse neuvotteluissa, joissa ratkeaa, millaisiin kompromisseihin kukin puolue on valmis.

Hallituksen ja opposition välinen roolijako saattaa välillä näyttää kansalaisten silmissä poliittiselta teatterilta. Toisinaan vaikuttaa suorastaan huvittavalta, kun oppositiossa rooliin kuuluu räksyttää kaikkea hallituksen tekemää vastaan ja järjestää turhia välikysymyksiä.

Tähän linjaan päätyy puolue kuin puolue oppositiossa. Se on maan tapa ja keino kerätä kansansuosiota.

Ääni kellossa voi vaihtua hyvinkin nopeasti, jos tie käy hallituksesta oppositioon tai päinvastoin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viime vuosina olemme kohdanneet isoja kriisejä toisensa perään, kun ensin tuli koronapandemia ja heti perään Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Tällaisina aikoina suomalainen poliittinen päätöksenteko näytti myös toimivuutensa.

Vaikeina hetkinä ei ole oikea aika kalastella ääniä. Silloin pitää löytyä yksituumaisuutta, jotta tärkeitä asioita saadaan vietyä maaliin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä