Täydellisten puutarhakalusteiden valinta

Kesän koittaessa myös puutarhakalusteiden hankinta tulee ajankohtaiseksi.

Puutarhakalusteet ovat tärkeä osa puutarhan sisustamista ja ne kannattaa valita huolella. Onneksi valikoimaa on nykyisin runsaasti, joten jokaiseen puutarhaan on mahdollista löytää juuri sopivat kalusteet.

Kalusteiden hankinta kannattaa aloittaa miettimällä, mitä kalusteilta haetaan. On tärkeää, että kalusteet istuvat yhteen puutarhan tyylin kanssa. Sen lisäksi kalusteiden on sovittava niiden aiottuun käyttötarkoitukseen ja niiden materiaalien on oltava riittävän kestäviä. Ennen kuin ryhtyy miettimään, mistä löytyy täydelliset puutarhakalusteet, kannattaa miettiä seuraavia asioita.

Minne puutarhakalusteet tulevat?

Onko puutarhakalusteet tarkoitus hankkia kerrostalon parvekkeelle vai suureen puutarhaan? Tämä on ensimmäisiä asioita, joka kannattaa huomioida jo ennen kalusteiden etsimistä. Suureen puutarhaan voi hankkia massiivisen kokonaisuuden, joka tarvitsee paljon tilaa. Isompaa piha-aluetta sisustaessa kannattaa myös huomioida talon ulkoseinien ja mahdollisten muiden rakennusten väri, sekä muiden pihalla olevien tavaroiden ja huonekalujen väri ja tyyli. Näin hankittavat kalusteet täydentävät jo olemassa olevaa kokonaisuutta, eivätkä poikkea sitä. Todella suureen tilaan voi hankkia useampia kalusteita, jotka voivat olla selkeästi eri tarkoituksiin.

Pienemmässä tilassa koko rajoittaa mahdollisten hankintojen kokoa ja määrää. Toisaalta pienessä tilassa on helpompaa sisustaa ympäristö helposti sopimaan kalusteiden tyyliin esimerkiksi verhojen, mattojen ja muun piensisustuksen avulla.

Kalusteiden käyttötarkoitus

Kalusteiden valinnassa toinen tärkeä huomioitava asia on se, mihin käyttötarkoitukseen ne ovat tarkoitettu. Jos halutaan nauttia ulkoilmasta lähinnä rentoutumalla, on parempi hankkia esimerkiksi aurinkotuoleja ja niihin sopivia sivupöytiä. Jos kalusteita halutaan siirtää helposti esimerkiksi pihan aurinkoisimpaan kohtaan, kannattaa valita kevyempiä kalusteita. Mikäli ajatuksena on nauttia Suomen kauniista kesästä grillaamalla ja syömällä puutarhassa, kannattaa kalusteiksi valita iso ruokaryhmä, minkä ääressä perhe ja ystävät mahtuvat syömään.

Jos taas ollaan sisustamassa pienempää parveketta, saattaa tilan koko rajoittaa mahdollisuuksia. Myös parvekkeelle on usein löydettävissä sopivan kokoinen aurinkotuoli tai kahvitteluun sopiva pöytä ja tuolit. Valikoima on nykyään niin laaja, että jokaiseen tilaan on mahdollista löytää juuri sinne sopivat kalusteet.

Myös materiaaleihin kannattaa kiinnittää huomiota

Puutarhakalusteostoksilla kannattaa kiinnittää myös huomiota kalusteiden materiaaleihin. Joutuvatko kalusteet alttiiksi sääolosuhteille vai ovatko ne lasitetulla parvekkeella? Lasitetulla parvekkeellakin kalusteisiin voi tulla vaurioita myös polttavan auringonpaisteen johdosta.

Puu on erittäin yleinen materiaali puutarhakalusteissa ja se tarjoaakin luonnollisen kauniin ulkonäön. Sade ja tuuli voivat kuitenkin aiheuttaa niihin halkeilua ja homehtumista. Metalliset puutarhakalusteet ovat erittäin kestäviä, mutta eivät tarjoa yhtä luonnollista tyyliä. Myös polyrottinki on nykyään suosittu ja helppohoitoinen materiaali, joka saattaa kuitenkin haurastua säiden armoilla. Valikoimista löytyy myös muovisia puutarhakalusteita, jotka ovat edullisia ja helppohoitoisia.

Kun lähtee valitsemaan puutarhakalusteita, on hyvä ensin miettiä niille varattua tilaa, toivottua tyyliä ja käyttötarkoitusta. Myös materiaalin valintaan kannattaa kiinnittää huomiota, jotta kalusteet kestävät useamman vuoden.