Pääkirjoitukset

“Soraääniäkin kuului, mutta kiistelty kasarmialue kehittyy nyt tyylillä“ - Ismo Kuneliuksen pääkirjoitus pureutuu Ylivieskaan valmistuvan uuden torimiljöön ytimeen

Ylivieskan keskustassa ja aseman liepeillä liikkuva ei ole voinut olla huomaamatta, että kasarmin kulmilla käy nyt kuhina.

Siellä valmistuvat parhaillaan Ylivieskan uusi tori sekä siihen liittyvät katutyöt.

Keskiviikon Kalajaskassa on laajemmin juttua uuden torin ja sen ympäristön valmistumisesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Työ torin ja kasarmialueen uuden ilmeen rakentumiseksi alkoi jo viime vuonna. Kaupunki poisti uuden torin tieltä kasarmin huonokuntoisimmat puutalot ja aloitti paikalla torin pohjustustyöt.

Tällä hetkellä työ jatkuu torialueen kivetyksellä ja katujen päällystyksellä.

Tällä tietoa uuden torin pitäisi olla maarakenteiltaan valmiina elokuun loppuun mennessä. Esiintymislavan ja kioskin rakentamista voi olla viimeisteltävänä vielä sen jälkeenkin.

Suunnitelmana Ylivieskan uusi tori ja koko kasarmin puutaloalue vaikuttavat melkoiselta piristysruiskeelta Ylivieskan katukuvassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuten muistamme, kasarmin puutalojen säilyttämisestä väännettiin kättä päätöksentekopöydissä pitkään. Jopa niin pitkään, että osa tyhjillään olleista rakennuksista pääsi rapistumaan huonoon kuntoon.

Tilanteeseen saatiin lopulta ratkaisu, kun kaupunki sai valmiiksi ja hyväksytyksi asemanseudun kaavoituksen. Siinä oli kyse varsin laajasta kokonaisuudesta, mutta samalla lyötiin lukkoon vuosikymmeniä kiistelyn kohteena olleen rautatieasemaan liittyvän kasarmialueen kohtalo.

Linjanveto oli selkeä: kasarmin puutalomiljöö säilyy, vaikka kaikki rakennukset eivät säilykään. Vanhoista rakennuksista suojeltiin kolme puutaloa ja vesitorni. Huonokuntoisimpia rakennuksia purettiin jo viime vuonna.

Kaavassa uusi tori upotetaan kasarmin puistomaiseen kokonaisuuteen. Tulevaisuudessa tehtävät uudetkin talot on rakennettava puusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

On selvää, että tämäkään vaihtoehto ei kelvannut kaikille. Soraääniäkin kuului, mutta kaavan synnyttämästä keskustelusta saattoi päätellä, että valtaosalle kasarmiin liittyvät linjaukset kelpasivat.

Miksipä eivät kelpaisi? Kun uusi torialue alkaa vähitellen hahmottua katukuvaan, voi todeta, että kehnoon kuntoon rapistuneiden puutalojen tilalle on rakentumassa vallan viihtyisä tapahtumapaikka.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä