Kalajaska

Oulaisissa halutaan herätä kulttuuriin – “Luomme tällä Oulaisiin kulttuuri-ilmastonmuutosta”

Maaliskuussa järjestetty Piipsjärvi 24h-tapahtuma edustaa laajaa käsitystä kulttuurista, eri tahojen yhteystyötä ja oulaistelaisia hulluja ideoita. Kuva: Jarmo Tyyskä/Oulaisten kaupunki

Oulun kulttuuripääkaupunki 2026 -hanke on säteillyt monenlaista myös Kala- ja Pyhäjokilaakson alueen kuntiin. Viimeisimpänä asian johdosta ryhdyttiin toimiin Oulaisissa.

Oulainen2026-työryhmä haluaa kannustaa kaikkia mukaan suunnittelemaan ja tekemään kulttuuria yhdessä.

Työryhmä perustettiin viime syksynä. Sen tehtävänä on neuvoa, innostaa ja kannustaa paikallisia kulttuurin tekemiseen ja kokemiseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kulttuuria ollaan ja tehdään me kaikki. Sinäkin teet kulttuuria joka päivä, sanoo taiteilija Jonna Taikatie työryhmästä.

Oulainen2026 on osa Oulu2026-kulttuuripääkaupunkihankketta. Työryhmässä on kaupungin työntekijöiden lisäksi paikallisia eri alojen toimijoita ja kulttuurin aktiiviharrastajia.

– Työryhmä on Oulaisten kaupungin luova sydän. Luomme tällä Oulaisiin kulttuuri-ilmastonmuutosta, joka on terminä mukana myös Oulun kaupunkistrategiassa. Luomme kulttuuria, hyvinvointia ja elinvoimaa pohjoiselle alueelle, kertoo Oulaisten kaupungin kulttuurituottaja Anna Koivukangas.

Työryhmä on pohtinut Oulaisten vahvuuksia ja haasteita sekä lähtenyt kehittelemään uusia ideoita ja toimintatapoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Me ajattelemme kulttuuria helposti liian kapeasti. Kulttuuri ei ole luksusta vaan tapa, jolla me olemme ja teemme asioita sekä liitymme toisiimme ja historiaamme, sanoo äidinkielen opettaja Essi Rahja.

Työryhmä miettii parhaillaan, miten luoda houkuttelevia tapahtumia ja tiloja kulttuurin eri muotojen kohtaamiselle. Sellaisia, että kaikki kaupunkilaiset innostuvat mukaan.

Kulttuuri luo hyvinvointia Oulu2026-kulttuuripääkaupunkihankkeen myötä kulttuurin tuottamisen ja harrastamisen vaikutus hyvinvointiin on nostettu keskiöön.

– Ihmisen syvin tarve on yhteyden tarve. Meillä on alitajuinen kaipuu kuulua yhteisöön. Erilaiset kulttuuritapahtumat ovat tapa kokea tätä yhteyttä, Jonna Taikatie sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Oulainen2026-työryhmä järjestää 18. huhtikuuta kaikille avoimen Ideahautomon, joka on jatkoa Hullujen ideoiden illoille.

Kuka tahansa voi tulla oman ideansa kanssa tai innostumaan toisten ideoista.

Työryhmän jäsenten kanssa ideoita voi kehittää eteenpäin sekä löytää mahdollisuuksia niiden toteuttamiseksi ja rahoittamiseksi.