Kulttuuri

“Onnistumista koen silloin, kun itsekin yllätyn“ - Ylivieskalaisen Sari Viljamaan näyttely on esillä Akustiikassa

Sari Viljamaan ensimmäinen yksityisnäyttely on esillä Kulttuurikeskus Akustiikassa. Kuva: Saila Paloranta

Ylivieskalaisen Sari Viljamaan ensimmäinen yksityisnäyttely on esillä Kulttuurikeskus Akustiikassa Ylivieskassa. Paikka auringossa -näyttelyssä Viljamaa esittelee 56 teosta, jotka välittävät näkymiä valosta, väristä ja maisemista.

Näyttely koostuu pääasiassa maalauksista ja grafiikoista, joissa tekniikkoja on käytetty monipuolisesti lennokkaista hiili- ja mustetöistä suurikokoisiin ja värikylläisiin akryyli -ja öljymaalauksiin.

– Kokeilen mielelläni eri materiaaleja ja tekniikoita, enkä halua rajoittua yhteen tyyliin tai tapaan luoda. Esittävän taiteen keinoin voin tutkia näkyvää todellisuutta, abstrakti taide taas innostaa kokeilemaan ja leikkimään. Innostun etenkin näiden tyylien sekoituksesta, Viljamaa kuvailee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sari Viljamaa kertoo pyrkineensä kuvaamaan maailmaa sellaisena kuin hän sen kokee: tilojen, värien ja muotojen kautta. Rakkaus tilojen kuvaamiseen juontaa juurensa sisustusarkkitehtuuriopinnoista. Vaihtuvalla valolla ja värien vuorovaikutuksella on tärkeä rooli Viljamaan taiteessa.

– Nuorempana matkustin ympäri maailmaa, ja eri kulttuurien vaikutus näkyy yhä värikkäissä teosaiheissa. Paikoilleen asettumiseen ja perheenperustamiseen taas liittyy tuttujen maisemien, ihmisten ja arjen ihmettelyä taiteen keinoin.

Viljamaa jatkaa, että näyttelyn teokset välittävät hetken tunnelmia. Taidetta inspiroinut, pysäyttävä hetki voi olla vaikkapa aisteja herättävä hedelmäkori pöydällä tai heiluva palmun varjo seinällä.

Usein Viljamaa tallettaa näitä merkityksellisiä hetkiä valokuvin, joita hän sitten käyttää luonnostelun tukena maalausprosessin alussa. Lähes aina teos alkaa elää omaa elämäänsä kun ideakuva jalostuu uuteen muotoon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Koen, että luova prosessi on itselleni mielekästä, kun en tiedä lopputulosta etukäteen. Jokin visio teoksen tunnelmasta on aina olemassa, mutta intuitiivinen prosessi elää hetkessä. Onnistumista koen silloin, kun itsekin yllätyn - että teinkö minä tuon.

Sari Viljamaa kertoo, että näyttelyn teokset välittävät hetken tunnelmia. Kuva: Saila Paloranta

Viljamaa pohtii, että lopputuloksen sijaan matka ja prosessi ovat lopulta kaikkein tärkeintä, niin elämässä kuin luomistyössä. Kansalaisopiston kuvataideopettajana viime vuodesta saakka toiminut Viljamaa arvioi, että kehittyminen ja uuden oppiminen vaatii rohkeutta ja avoimuutta: omien tuotosten esilletuonti on siksi tärkeää, vaikkei aina helppoa.

– Ensimmäinen yksityisnäyttely merkitsee minulle pelkojen voittamista ja askelta kohti omaa paikkaa taiteentekijänä - piilopaikasta auringonpaisteeseen.

Toinen yksityisnäyttely on jo varattu, lokakuussa Taide Tuliketun galleriassa Ylivieskan asemarakennuksessa: silloin esille on tulossa uudet, talvisemmat teokset.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Toivon, että teokseni tuovat katsojille väri-iloa ja inspiroivat huomaamaan arjen kauneutta.

Paikka auringossa -näyttely on avoinna 21.6. saakka Akustiikan näyttelysalissa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä