Nämä sähkösopimukset ovat parhaat vaihtoehdot juuri nyt

Sähkön hinta ja sähkön käytön vaikutus ympäristöön ovat yhä tärkeämpiä tekijöitä suomalaisten kuluttajien elämässä. Vuoden 2023 sähkömarkkina on monipuolinen, ja kuluttajille on tarjolla lukuisia erilaisia sähkösopimuksia.

Nämä sopimustyypit eroavat toisistaan esimerkiksi hinnoittelun, sopimuksen keston ja ehtojen osalta:

1. Määräaikainen sähkösopimus

Määräaikainen sähkösopimus on voimassa tietyn ennalta määrätyn ajan, esimerkiksi 12 tai 24 kuukautta. Sopimusehtojen mukaan sopimus saattaa uusiutua automaattisesti, ellei sitä irtisanota ennen määräaikaa.

Plussat: Usein tarjolla edullisempaan hintaan uusille asiakkaille. Tutki vertailusivustojen ja sähköyhtiöiden sivustoilla sähkön hintoja ja löydä itsellesi halvin sähkö 24 kk ajaksi.

Miinukset: Sopimuksen keskeyttämisestä voi aiheutua lisämaksuja.

2. Pörssisähkö

Pörssisähkön hinta määräytyy suoraan sähköpörssin tunneittain vaihtuvan hinnan mukaan.

Sähköpörssissä hinta vaihtelee päivittäin tarjonnan ja kysynnän mukaan, mikä tarkoittaa, että sähkön hinta voi muuttua joka tunti.

Plussat: Tarjoaa mahdollisuuden hyötyä alhaisista sähkön markkinahinnoista.

Miinukset: Hintapiikit ovat mahdollisia ja kuluttajan on oltava valmis sähkölaskun vaihteluihin.

3. Kiinteähintainen sähkösopimus

Kiinteähintaisessa sähkösopimuksessa sähkön hinta on sovittu kiinteäksi tietyksi ajaksi, esimerkiksi yhdeksi, kahdeksi tai kolmeksi vuodeksi. Tämä sopimustyyppi antaa kuluttajalle taloudellista ennakoitavuutta, sillä sähkön hinta ei muutu sopimuskauden aikana.

On olemassa kahta erilaista kiinteää sähkösopimusta; kiinteä kwh-hinta, jolloin sähkön kulutuksesta maksettava kwh-hinta on aina sama, ja pakettisähkö, jossa maksetaan sama könttäsumma kuukausittain.

Plussat: Ennakoitava sähkölasku, ei yllättäviä hintapiikkejä.

Miinukset: Ei mahdollisuutta hyötyä sähkön markkinahinnan laskusta.

Mikä sähkösopimus on paras sinulle? Se selviää tutkimalla ja vertailemalla.

4. Vihreä sähkösopimus

Vihreä sähkösopimus perustuu uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön käyttöön. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi tuuli-, aurinko- tai vesivoimalla tuotettua sähköä.

Plussat: Ekologinen valinta ja mahdollisuus tukea uusiutuvan energian käyttöä.

Miinukset: Saattaa olla hieman kalliimpi kuin perinteiset sopimukset.

Sähkösopimusten maailma on monipuolinen, ja oikean sopimuksen valinta riippuu aina kuluttajan yksilöllisistä tarpeista ja toiveista.

Valveutunut kuluttaja lukeekin sopimusehdot huolellisesti ja tekee vertailua eri sähköyhtiöiden välillä. Tämä antaa parhaat eväät tehdä tietoinen ja itselle sopiva valinta.