Pääkirjoitukset

Monttu tiessä voi tulla kalliiksi - Ismo Kunelius pureutuu pääkirjoituksessaan ikävään ja ajankohtaiseen ongelmaan

Elämme jälleen niitä aikoja vuodesta, kun tiestön kunto nostattaa tunteita pintaan.

Talven jäljiltä vilkkaastikin liikennöidyille teille on ilmestynyt isoja kuoppia ja päällystevaurioita, joihin ajaminen saattaa aiheuttaa vahinkoa myös autoille. Reikien paikkaaminen on jo alkanut, mutta hankalia tieosuuksia löytyy edelleen.

Pahat vauriot asfalttipinnoissa nousevat puheenaiheeksi nykyään jo säännöllisesti. Keväällä teille ilmestyvät teräväreunaiset ja syvät kuopat tuntuvat vuosi vuodelta yleistyvän.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuoppaan ajamisesta seuraa eniten renkaiden ja vanteiden rikkoutumista. Sitä tapahtuu myös talviaikana.

Kalajokilaakso teki viime viikolla jutun Ylivieskan kuoppaisten katujen paikkaamisesta. Kaupunki on aloittanut asfalttipäällysteisten teiden monttujen paikkaamisen öljysoralla. Uutisessa kaupungin vs. kuntatekniikan päällikkö Mauri Haikola arvioi, että kertaalleen paikatut kuopat joudutaan korjaamaan vielä uudestaan kesällä.

Haikola totesi myös, että lämpimien talvien yleistyminen näkyy teiden reikiintymisessä tulevaisuudessakin. Hänen mukaansa talvet ovat olleet tiestön kannalta vaikeita, koska lämpötila on vaihdellut plussan ja pakkasen välillä.

Näistä lähtökohdista päällystevaurioille on helppo ennustaa jatkoa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuoppaan ajetun auton vauriot jäävät useimmiten omistajan maksettavaksi.

Korvauksia voi yrittää hakea joko ely-keskukselta tai kaupungilta – riippuen siitä, kumman kunnossapitoalueella ajopeli on rikkoontunut. Korvaushakemuksia tuleekin jonkin verran, mutta vain pieni osa niistä johtaa korvausten maksamiseen. Esimerkiksi ely-keskuksen ylläpitämillä teillä on pystyttävä osoittamaan, että tienhoitoa on laiminlyöty tai se on ollut virheellistä tai huolimatonta. Pelkkä tien huono kunto ei riitä korvauksen saamiseen.

Tiemäärärahojen puitteissa ei kannata elätellä suuria toiveita tilanteen paranemisesta. Myös useat kaupungit ja kunnat ovat muistuttaneet siitä, että kuljettajalla on tieliikennelain mukaan vastuu väistää este. Tämä tarkoittaa sitä, että tielläliikkujien on vain sopeuduttava olosuhteisiin.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä